I tak olbrzymie i ciężkie. A co do uniwersalności, to na wesele na pewno się nadaje. W plener ślubny też, rajdy pewnie da się jeszcze ładnie obskoczyć. Ale do fotografii przyrodniczej są dłuższe lufy. Do spoterki też raczej nie bardzo. Uniwersalność do szerokie słowo.600g lżejsze i wydaje się być bardziej uniwersalne.
Oj podryfował nam temat tej 85-tki.Wydaje mi się, piszę wydaje bo Tamrona w życiu na oczy nie widziałam, że ten obiektyw posłużyłby mi tylko na safari a później już nigdzie bym go nie zabrała, choćby przez jego wagę i gabaryty. Safari potrwa 5-7 dni i zapewne nie powtórzy się w przeciągu kolejnych 10 lat. Na dzikie ptaszyska polować nie mam zamiaru, w lesie raz w życiu z ciekawych stworzeń widziałam sarnę.
Na 70-200 mam nieco więcej pomysłów, stąd może wrażenie że jest to szkło bardziej uniwersalne. I jednak jest różnica między noszeniem obiektywu 1.3kg (który jeszcze da się wcisnąć do mojego plecaka), a taszczeniem 1.9kg.
![]()
wracajac do tematu ja bym wybral sigme bo obrazek jest lepszy, AF z tego co czytalem gorszy ale mimo wszystko daje rade, jest jeszcze jedna opcja - 135L, co to szklo wyprawia to historia..
I jak dla mnie obrazek z 135L nie robi takiego dobrego wrażenia na cropie.
Rzeczywiście porównując 3 szkła - C85/1.8, S85/1.4 i 85L najrozsądniej chyba wybrać sigmę. Dostaje się bardzo dobą jakość i światło w rozsądnej cenie. Już sam fakt, że jest chętnie kupowana przez osoby czerpiące korzyści materialne z fotografi może za nią świadczyć. Co do 85/1.8 to jest to dobra, tania, ale już stara konstrukcja i trochę prosi się o następcę. Zaś 85L jest dla tych co chcą na niego przeznaczyć dość spore pieniądze i widzą tą magię, którą każdy rozumie jak chce, bo definiowalna to ona nie jest.
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
Jakiś czas temu na canonrumors, pojawiła się plotka o 85/2IS i 50/18IS. Podobno maja być zaprezentowane na wiosnę. Może warto poczekać?