FF nie mają gibanego ekranika 60D ma na pewno i jakaś poprawa ergonomii to jest jak się strzela z LV Czy ja wiem czy FF to sprzęt profesjonalny, ktoś na forum ładnie podsumował zarzuty względem amatora, że kupuje aparat za 10k skoro i tak go nie wykorzysta - jak go stać niech kupi a będzie od razu się uczył na dobrym sprzęcie i go nie zmieni za szybko. Zobacz, ja kupiłem FF rezygnując z większej GO potrzebnej w macro ale to nie znaczy, że nie będę robił dalej zdjęć robaczkom Obrazek z 5D jest po prostu ... inny sam nie potrafię tego określić. Nie chcę Cię namawiać do kupna FF, co więcej mając w domu cropa i FF możesz podjąć decyzję jaki obrazek Ci bardziej pasuje Czy kupisz 60/70D czy MKII to rozplanowanie przycisków i funkcji będzie podobne.
Skoro
Nie pcham się do ff, nie jest mi potrzebny profesjonalny sprzęt na tym poziomie wiedzy.
to najpierw zrób sobie ten kurs na 450D a potem zmień aparat jak koledzy radzili bo tak naprawdę zyskasz tylko kilka "ficzerów" (więcej punktów krzyżowych, wyższe ISO, więcej megapixeli - trzeba stosować lepsze szkła).
Zastanów się, jeśli masz (upraszczając) źle dobraną ekspozycję bo miałaś ustawiony nie ten co trzeba pomiar światła to co za różnica czy Ty będziesz potrzebować jednego czy trzech ruchów żeby przestawić aparat skoro nawet nie będziesz się domyślała, że o to chodzi tylko kombinowała ze wszystkim? - jak sama mówisz, chcesz wiedzieć co jest skutkiem przestawienia czego więc zrób sobie ten kurs na tym aparacie.
Popatrz, wydasz 2k zł na 60D (strzelam), nauczysz się na nim to czego chcesz, dojdziesz do wniosku, że to w obrazku nic nie zmienia lub zmienia niewiele i musisz inwestować dalej (by obrazek Cię zadowolił) a zamiast tego mogłabyś np. kupić obiektyw, dzięki któremu różnicę w obrazku zobaczysz gołym okiem

Nie chcę być tu złośliwy i nei mam zamiaru Cię obrażać czy coś. Jak wszyscy chcę Cię przestrzec przed wyrzucaniem niepotrzebnie pieniędzy na sprzęt

(z autopsji - kupiłem 580EX i sobie myślę dlaczego mi prześwietla, przecież to lampa automatyczna, myślę sobie że niepotrzebnie wydałem kasę na coś co nie działa jak chcę bo z moim YN560II po kilku próbach potrafiłem ustawić dobrze lampę a tu zdziwko - wystarczyło zapoznać się z instrukcją lampy i wyciągnąć wnioski )