Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Obróbka zdjęć w lighroomie czy w ps?

Początki nałogu Awatar olek.tbg
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie Odp: Obróbka zdjęć w lighroomie czy w ps?

Przy zdecydowanej większości zdjęć Lightroom , jest poprostu szybszy i łatwiej ogarnąć w nim obróbkę wielu zdjęć jednocześnie, za to gdy mam zrobić coś bardziej dokładnie, to odpalam PSa
    5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L

Bywalec Awatar jeff.lebowski
    Miasto
    UK

Cytat Zamieszczone przez nightcrawler Zobacz posta
    Dłuuuuugo się przekonywałem, 3 razy podchodziłem do lightrooma i zawsze po paru dniach wywalałem... ostatnio dostałem z zakupionym bodziakiem LR5... zainstalowałem, popracowałem... i powiem że osobiście żałuję wielu lat bez tego programu
    Ja podobnie. Nauczylem sie obrobki RAW'ow w Adobe Camera RAW i nie moge sie przekonac do LR. Podchodzilem do LR3 i LR4 i wracalem do PS. LR5 jeszcze nie probowalem. Czy duza jest roznica miedzy wersja 5 a wczesniejszymi?
    Canon 5D Mark II | C 28 1.8 | C 50 1.4 | C 85 1.8 | YN-565EX | Manfrotto 725B

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez jeff.lebowski Zobacz posta
    Ja podobnie. Nauczylem sie obrobki RAW'ow w Adobe Camera RAW i nie moge sie przekonac do LR. Podchodzilem do LR3 i LR4 i wracalem do PS. LR5 jeszcze nie probowalem. Czy duza jest roznica miedzy wersja 5 a wczesniejszymi?
    Mam to samo. Choć kupiłem 4kę....
    Zdecydowanie wolę: bridge+Ps. Szybciej i bez tych dennych bibliotek.

To ja polecę (nieskromnie) kilka odcinków poświęconych Lightroomowi na moim blogu: Ladaco: Cyfrowa ciemnia, część 1 A nuż się ktoś przekona

Coś już napisał
    Miasto
    Sulejówek

Nauczylem sie obrobki RAW'ow w Adobe Camera RAW
    Też tak miałem. Jednak zrobiłem jeszcze jedno podjeście do LR. Trochę trudno było się przestawić, ale kupiłem książkę i po zakończeniu triala zakupiłem LR i od tego czasu w zasadzie PS nie potrzebuję. Dla mnie ważnym argumentem była cena zakupu, bo na PSa po prostu mnie nie stać jak na amatorskie zastosowania.
    6D || 5D || EF 17-40mm f/4 L || EF 35mm f/1.4 || EF 50mm f/1.4 || EF 85 mm f/1.8 || EF 135 mm f/2.0 || SPEEDLITE 580 EX II

Dopiero zaczyna Awatar nightcrawler
    Miasto
    Chorzów

Aby na to odpowiedzieć musiałbym pamiętać coś z LR4 a jak pisałem zainstalowałem i po paru chwilach odinstalowałem bo mi nie siadło
    Myślę że do LR5 przekonałem się bardziej na zasadzie samozaparcia (dałem mu więcej czasu ) niż że coś aż tak ulepszyli/zmienili.

Nadal mnie irytuje trochę sposób importowania zdjęć.

Bywalec Awatar feder
    Miasto
    Gdańsk

Nie za bardzo mogę sobie wyobrazić, w jaki inny sposób można zaimportować zdjęcia hurtem w innych programach. Irytujące jak dla mnie to jest otwieranie większej ilości zdjęć w DPP... LR działa dość standardowo, klikamy import, wskazujemy skąd ma zaciągać pliki, ewentualnie odhaczamy pliki których nie chcemy zaciągać i tyle.
    Kiedyś miałem EOSa 350d z kitem...

Dopiero zaczyna Awatar nightcrawler
    Miasto
    Chorzów

Pewnie jeszcze do tego nie doszedłem ale chciałbym aby po uruchomieniu sprawdził mi folder do którego przerzucam wszystkie zdjęcia (i ładnie segreguje) i automatycznie pobrał nowe...

Bywalec Awatar feder
    Miasto
    Gdańsk

File -> Auto Import włączyć i ustawić odpowiednie katalogi.
    Kiedyś miałem EOSa 350d z kitem...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Rzeszów

Jeżeli do obróbki są zdjęcia z wakacji to można się spokojnie w ps'ie bawić. Jednak, gdy przyjdzie robić kilkanaście ślubów tydzień po tygodniu to zdecydowanie lightroom. Nawet nie z powodu samej obróbki, co szybkiego zarządzania zdjęciami. Na co w szczycie sezonu jak wiadomo brakuje czasu.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów