Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: Chrzciny, ciasny,ciemny kościół co dokupić?

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Chrzciny, ciasny,ciemny kościół co dokupić?

wyłącznie amatorsko są to zdjęcia dla rodziny, ale nie chcę sytuacji, żeby były spaprane, nie chodzi mi tutaj o jakieś wymyślanie czy coś, chciałby po prostu przeprowadzić poprawny reportaż z wydarzenia tyle

Coś już napisał

Podczas chrztów z reguły zawsze jest chaos. Nie zdarzyło mi się, by wszystko poszło idealnie. Także tym to się za bardzo nie przejmuj
    Tyle, że klient tego nie rozumie.

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

ludzie też nie pomagali, szczególnie że podczas 3 chrztów wszyscy dookoła kompaktami walili fleszem a ja nie, no a przecież nie powiesz ludziom żeby tego nie robili...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Lampa to niezbędne wyposażenie.
    Co do obiektywu to sam stoję przed podobnym dylematem, jednak po przeczytaniu wielu wątków zdecydowałem się dozbierać kasy i kupić Sigmę 17-50 F2.8 EX DC OS HSM.
    Tamron ma zbyt wolny AF.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Jamada, a zapytam jeszcze z ciekawości - ten ciasny, ciemny drewniany kościół w Kraku (bo jesteś z Kraka) to który? Bo sam mieszkam w Kraku w parafii, która ma taki właśnie kościół

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez krakał Zobacz posta
    Jamada, a zapytam jeszcze z ciekawości - ten ciasny, ciemny drewniany kościół w Kraku (bo jesteś z Kraka) to który? Bo sam mieszkam w Kraku w parafii, która ma taki właśnie kościół
    Nie jestem z KRK w nim tylko mieszkam

Coś już napisał Awatar YouCan92
    Miasto
    Wronki

Cytat Zamieszczone przez jamada202 Zobacz posta
    Chcę uzyskać taką GO żeby wszyscy ludzie byli ostrzy na zdjęciu, przykładowo chrzestni i rodzice oraz dziecko. W takim wypadku punkty ostrości najlepiej wybierać automatycznie? Z tym też miałem pewien problem, bo jak ustawiałem na konkretny punkt ostrość to złapało mi wszystkich oprócz ostatniej osoby, nie wspomnę jak 50 1.8 się co chwilę mylił
    To juz jest temat wymagający troche więcej wiedzy fotograficznej...
    5DmkII + słoiki + inne akcesoria + pomysł

Blog osobisty

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Ze szklarnią bym nic nie zmieniał, musisz mieć jasne dłuższe szkło do "szczegółu" oraz coś szerszego ale nie koniecznie jasnego żeby mieć ostre postacie. Masz 50 i 18-55, powinno wystarczyć. Koledzy chyba dobrze radzą, raczej lampa. Jak ciemny kościół to i tak z 450D nie powalczysz (za małe użyteczne ISO) i trzeba doświetlać. Kiepsko będzie z tłem, lampę odbijaj od byle czego, ściany, sufit - jak będą w różnych kolorach z RAWa powinieneś wyciągnąć poprawny balans. Byle nie walić lampą na wprost - w takim przypadku lepiej w ogóle ją wyłączyć. Jak będziesz robił ludzi - grupę, to użyjesz KITa - na 18mm i f3.5 wystarczy, żeby było ostro. Nawet mając jaśniejszy obiektyw nie byłoby sensu otwierać przysłony, chyba, że ludzie stoją prostopadle do Ciebie, ale jak piszesz jest ciasno i nie ma pola manewru. Do samej ceremonii zapinaj 50 i możesz otworzyć przysłonę - tu liczą się detale i nieostrość w tle jest wręcz wskazana. Piszesz, że ustawiałeś F2.2 i 1/100, to aż tak ciemno nie było. A jakie ISO? Z czasem możesz spokojnie zjechać do 1/60, to są raczej statyczne sceny.

W takim wypadku punkty ostrości najlepiej wybierać automatycznie? Z tym też miałem pewien problem, bo jak ustawiałem na konkretny punkt ostrość to złapało mi wszystkich oprócz ostatniej osoby, nie wspomnę jak 50 1.8 się co chwilę mylił
    Nie bardzo rozumiem. Nawet jeżeli ustawisz AF w automat to nie załatwi sprawy ostrości na wszystkie osoby. To nie kwestia AFa, tylko przysłony. To, że ostatnia osoba była nie ostra oznacza, że miałeś za bardzo otwartą przysłonę. Jak się da staraj się ustawiać ludzi w miarę w jednej płaszczyźnie, używaj jednego punktu (najlepiej centralny) i jak chcesz ostrość na wszystkich celuj w tych w środku.

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Lampa to niezbędne wyposażenie.
    Co do obiektywu to sam stoję przed podobnym dylematem, jednak po przeczytaniu wielu wątków zdecydowałem się dozbierać kasy i kupić Sigmę 17-50 F2.8 EX DC OS HSM.
    Tamron ma zbyt wolny AF.
    Nie ma wielkiej różnicy w szybkości AFa porównując tamrona i sigmę 17-50. Miałem obydwa. Tamron trochę ostrzejszy, sigma celniejsza, osobiście nie kupiłbym żadnego.
    Także nie uważam, ze lampa jest niezbędna. Ja praktycznie jej nie używam a jak już używam, to głównie w plenerze. We wnętrzach ciężko jest ukryć jej działanie. Inna sprawa, ze w serii xxxD nie można za bardzo podjechać z ISO, więc raczej jest się zmuszonym.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Początki nałogu Awatar maciek12ss

Odnośnie ostrości na wszystkich ludkach, to nie jestem pewien ale chyba Twój aparat posiada na kółku wyboru trybu fotografowania tryb "A-DEP". Poczytaj o nim jak działa może Ci znacząco pomóc przy ustawieniu ostrości na wszystkich osobach w kadrze.
    6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Nie jestem z KRK w nim tylko mieszkam
    Ło Dżizas Parafrazując Masztalskiego - jo Ci sie nie pytom, skondeś jest, ino kaj myiszkosz w Kraku/w którym drzewnianym krakowskim kościele chrzty focisz

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów