Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 63

Wątek: Zmiana 40D na 60D - jakie szkła

Bywalec

Domyślnie Odp: Zmiana 40D na 60D - jakie szkła

Właśnie, gdyby nie praca z długimi rurkami i konieczność częstego cropowania to nie zmieniłbym 40D na 50D. Ale z perspektywy czasu wiem, że dobrze zrobiłem. Jeśli chodzi o normalne focenie u cioci na imieninach, wycieczkach itp. to 10Mpix w zupełności wystarczało. W samym obrazku zresztą nie ma żadnych zauważalnych różnic między nimi, jak to w Canonie. Jednak dla mnie te 15Mpix vs 10Mpix to często jest różnica w stylu mieć zdjęcie, które można wydrukować na A4 czy mieć to samo zdjęcie, ale w rozdziałce i jakości najwyżej na tapetę w lapku. Z tym że ta zasada ma zastosowanie głównie przy dzikiej przyrodzie, ptakach, samolotach (jak w moim wypadku).
    R5 | Irix 15/2.4 | RF 14-35/4 L IS | RF 35/1.8 IS | RF 50/1.8 | C 85/1.8 | C 135/2 L | RF 70-200/4 L IS | RF 100-500/4.5-7.1 L IS | 430exIII
    https://500px.com/pwiniars/galleries

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

To powiedzmy jasno i wyraźnie, że główne zastosowanie zestawu to makro. Jak narazie ciągnę na systemie M42 i jest dobrze (w zależności od szkła oczywiście). Potem w kolejce stoją zdjęcia okolicznościowe czyli wychodzę z aparatem na dwór, jest coś wartego uwagi to robię - w 90% przypadków T17-50.
    Zakładamy, że zostawiam tego Tamrona i oprócz tego (chyba z sentymentu) kupionego dziś Pentacona 50mm f/1.8 M42 (gdybym miał go sprzedawać to zyskam dodatkowe 80zł) - kwota jaką bym miał to jakieś 1500zł z aparatu plus powiedzmy mogę dołożyć 1000zł.
    Kupując 60D zostaje Tamron bo mam używalny dół i górę (17 i 50), zostaje jakieś 500zł.
    Kupując 5D (jednak Classic) mam 2 wyjścia:
    1. sprzedać Tamrona i kupić dół (w tym wypadku 28 lub 35) i górę (chyba, że Pentacon mi to pokryje to nie muszę nawet). Zostaje jakiś 1000zł na szkiełko(a) - dół plus albo góra albo typowo makro (nawet bardziej by mi pasowało).
    2. zostawić Tamrona i za te 500zł zainwestować w akcesoria typu dodatkowy aku czy spróbować doskrobać grosza na szkło makro.

No i oczywiście przeznaczeniem zdjęć są billboardy - nieno, poważnie to zdjęcia na stronę www, a jakbym odbitki robił to nie większe niż standardowe 10x15
    Ostatnio edytowane przez Sezamek ; 19-10-2013 o 12:50

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Twoje przeliczenia i ceny są dziwne xD
    Jak macro to nie ma sensu brac 5d wiec bierz 60d i jedno szkło do macro 100mm f/2.8 macro od canona za 1000zł

Początki nałogu Awatar Fotofil
    Miasto
    3city

Cytat Zamieszczone przez Sezamek Zobacz posta
    kwota jaką bym miał to jakieś 1500zł z aparatu
    Musiałbyś trafić na desperata żeby zapłacił za 40d 1500zł. Nie masz Allegro? Tylko nie patrz ile kto chce, tylko za ile ostatnio się sprzedały.

Cytat Zamieszczone przez Sezamek Zobacz posta
    sprzedać Tamrona i kupić dół (w tym wypadku 28 lub 35) i górę (chyba, że Pentacon mi to pokryje to nie muszę nawet). Zostaje jakiś 1000zł na szkiełko(a) - dół plus albo góra albo typowo makro (nawet bardziej by mi pasowało)
    I jeszcze jedno, czemu uparłeś się żeby co tam Ci się "pokryło"?
    Nie musiz mieć wszystkich ogniskowtch od 8mm do ~ 1000mm
    Ostatnio edytowane przez Fotofil ; 19-10-2013 o 14:03
    „Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając
    wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistości.”
    Henri Cartier-Bresson

Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Kurde, skrót myślowy to 1500zł - chodziło o body i 55-250IS wsio ryba czy sprzedawane razem czy osobno. Wiadomo może być mniej ale też może mi pójść coś co jeszcze mam na sprzedaż i wtedy będę miał więcej kasy. Zmieniał sprzęt będę jak się 40D sprzeda.

Co do tego pokrycia to chodzi o to, że najczęściej robię na ogniskowej 17 i 50 więc chodziło mi o to, że na FF taki sam kąt osiągnę obiektywami o wyższych ogniskowych.
    Ostatnio edytowane przez Sezamek ; 19-10-2013 o 14:18

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Nie ma sensu pakować się w 5D do makro i do zdjęć na dworze, jak to napisałeś. Ja przykładowo do makro wolę aparat z odchylanym wyświetlaczem i LV. Daje mi to pełne panowanie nad punktem ostrości i określeniem GO, oraz uwalnia od tarzania w runie leśnym. Mój 600D bardzo dobrze pracuje ze szkłami makro Industar 50/2.8 i Takumar 100/4. Pełen komfort w ustawianiu ostrości, można się naprawdę pobawić.

Mały EDIT:

Dzisiaj macałem w sklepie Pentaxa K-50 z kitem 18-135. Bardzo solidne wrażenie. Piękny wizjer, pełne uszczelki, rozmiar w sam raz na wycieczki, kit nie kręci mordką i zero luzów, stabilizacja nawet z M42, zasilanie na zwykłe paluszki, mikroadjust AF. Jedna wada niestety, to brak odchylanego wyświetlacza. Kusi mnie ten aparacik.
    Ostatnio edytowane przez Kwapiszon ; 19-10-2013 o 16:01
    5D 50/1.8 STM + 100/2.8 L IS USM

Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Cytat Zamieszczone przez Kwapiszon Zobacz posta
    Nie ma sensu pakować się w 5D do makro i do zdjęć na dworze, jak to napisałeś. Ja przykładowo do makro wolę aparat z odchylanym wyświetlaczem i LV. Daje mi to pełne panowanie nad punktem ostrości i określeniem GO, oraz uwalnia od tarzania w runie leśnym. Mój 600D bardzo dobrze pracuje ze szkłami makro Industar 50/2.8 i Takumar 100/4. Pełen komfort w ustawianiu ostrości, można się naprawdę pobawić.
    To powiedz mi jeszcze jak na LV ostrzysz? Na pełnej dziurze i domykasz przysłonę czy da radę domknąć do jakiejś wartości i ostrzyć? W 40D muszę ostrzyć na pełnej dziurze i to jeszcze z zaniżonym czasem naświetlania a i tak doświetlam lampą więc czas mi styka 1/250s co skutecznie ogranicza mi ostrzenie.

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Ostrzę na pełnej dziurze, powiększam maksymalnie i ustawiam w punkt. Na wyświetlaczu pięknie widać jak GO się przesuwa Praca ze statywem i odchylanym wyświetlaczem to coś pięknego, komfort, wygoda, precyzja. Tak sobie dumam, aby 5D sprzedać i dozbierać do używanego 180/3.5 USM makro. Brakuje mi tego szkła, bo lubię fotografować jaszczurki i węże, a z manualami to co najwyżej salamandry, spokojne żaby i kwiatki.

Miasto
    Ostrów Wielkopolski

A dałbyś radę podesłać sample makro z tego Industara z 5D i 600D ? Byle co, chciałbym zobaczyć różnicę w obrazku (nawet jpgi mogą być)

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Z 5D to nie mam, bo go do tego nie używam. Mogę jutro zrobić zdjęcia kaktusa na parapecie lub liść jesienny.

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów