Pokaż wyniki od 1 do 10 z 131

Wątek: Lustrzanki pełnoklatkowe

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Domyślnie Odp: Lustrzanki pełnoklatkowe

Nie wytrzymałem - i sprawdziłem empirycznie.
    Wiedziałem z praktyki że to nie magia ale po prostu FF ma swoje plusy choć nie testowałem tego.
    Zrobiłem fotki w kontrolowanych warunkach modnej techniki "Available Light"
    ustawiając ostrość na źrenicę "modelki"

"Modelka" celowo wybrana taka jaka jest aby zmaksymalizować powtarzalność zdjęć.
    Kilka dekoracji aby uwypuklić efekty.
    Proszę o nie komentowanie artystycznej strony obrazu - bo zdjęcie jest do bólu trywialne.
    Nie posiadam porównywalnego jakościowo obiektywu APSC do obiektywów które mam do FF
    W tym celu do APSC użyłem EF 100 2.8 Macro IS L - które według optycznych ma porównywalne wyniki do dedykowanego do APSC EF-S 60MM Macro
    A do FF użyłem EF 70-200 2.8 L IS ustawione na około 160mm (bo mnożnik crop 1.6)

https://mega.co.nz/#F!k5IEHbBD!EL3VEy7GpOYcs5VLMVQJxA

Potwierdziły się moje podejrzenia przy obecnie dostępnych obiektywach "magia ff" kryje się w ładniejszym bokeh (większe rozmycie) co wiąże się z modną sztuką "papierowej głębii"
    oraz moim subiektywnym zdaniem przyjemniejszym ziarnie (szumie cyfrowym)
    do tego dochodzi wyraźniejsza winieta która może podkreślać tę "magię".
    I to tylko tyle albo AŻ tyle - zależy kto co robi i fotografuje.

Sytuacja mogła by się zmienić gdyby producenci robili obiektywy APS-C zoom o stałym świetle 1.4 i rozdzielczości klasy EF-S 15-85
    (wygląda na to , że JEDYNIE Sigma wreszcie coś takiego zrobiła)
    a stałoogniskowe APS-C to musiały by mieć jasności podchodzące pod f/0.7 i ostrości tak jak EF-S 60mm MACRO

Sprowadza się to do extremalnego dylematu co lepiej
    FF + 35/2.8 czy APS-C + 24/1.4
    lub dylematu w wersji zoom
    FF + 24-105 4.0 czy APS-C 17-55 2.8

bo to ostatnia płaszczyzna do porównań.
    Aby uzyskać efekty wykraczające ponad te dwa zestawy to realnie zostaje tylko FF
    Np. jak ktoś celuje w zestaw FF + 24/1.4 to odpowiednikiem było by APS-C + 15/0.7 ewentualnie 15/1.0 a takich niestety nie ma i dlatego właśnie wtedy wybiera sie FF.

To co nam obecnie producenci dają jako KIT-y o jasności 3.5-5.6 w APS-C to kpina - bo to tak jakby dawali nam do FF kity typu 5.6-9.0 albo gorzej

Wniosek na koniec FF kupuje się na dzień dzisiejszy dla bardzo jasnych stałek ewentualnie bardzo jasnych zoomów.

Coś już napisał Awatar Boober
    Miasto
    Cork

Domyślnie Lustrzanki pełnoklatkowe

Cytat Zamieszczone przez adawro Zobacz posta
    Nie wytrzymałem - i sprawdziłem empirycznie.
    Wiedziałem z praktyki że to nie magia ale po prostu FF ma swoje plusy choć nie testowałem tego.
    Zrobiłem fotki w kontrolowanych warunkach modnej techniki "Available Light"
    ustawiając ostrość na źrenicę "modelki"

"Modelka" celowo wybrana taka jaka jest aby zmaksymalizować powtarzalność zdjęć.
    Kilka dekoracji aby uwypuklić efekty.
    Proszę o nie komentowanie artystycznej strony obrazu - bo zdjęcie jest do bólu trywialne.
    Nie posiadam porównywalnego jakościowo obiektywu APSC do obiektywów które mam do FF
    W tym celu do APSC użyłem EF 100 2.8 Macro IS L - które według optycznych ma porównywalne wyniki do dedykowanego do APSC EF-S 60MM Macro
    A do FF użyłem EF 70-200 2.8 L IS ustawione na około 160mm (bo mnożnik crop 1.6)

https://mega.co.nz/#F!k5IEHbBD!EL3VEy7GpOYcs5VLMVQJxA

Potwierdziły się moje podejrzenia przy obecnie dostępnych obiektywach "magia ff" kryje się w ładniejszym bokeh (większe rozmycie) co wiąże się z modną sztuką "papierowej głębii"
    oraz moim subiektywnym zdaniem przyjemniejszym ziarnie (szumie cyfrowym)
    do tego dochodzi wyraźniejsza winieta która może podkreślać tę "magię".
    I to tylko tyle albo AŻ tyle - zależy kto co robi i fotografuje.

Sytuacja mogła by się zmienić gdyby producenci robili obiektywy APS-C zoom o stałym świetle 1.4 i rozdzielczości klasy EF-S 15-85
    (wygląda na to , że JEDYNIE Sigma wreszcie coś takiego zrobiła)
    a stałoogniskowe APS-C to musiały by mieć jasności podchodzące pod f/0.7 i ostrości tak jak EF-S 60mm MACRO

Sprowadza się to do extremalnego dylematu co lepiej
    FF + 35/2.8 czy APS-C + 24/1.4
    lub dylematu w wersji zoom
    FF + 24-105 4.0 czy APS-C 17-55 2.8

bo to ostatnia płaszczyzna do porównań.
    Aby uzyskać efekty wykraczające ponad te dwa zestawy to realnie zostaje tylko FF
    Np. jak ktoś celuje w zestaw FF + 24/1.4 to odpowiednikiem było by APS-C + 15/0.7 ewentualnie 15/1.0 a takich niestety nie ma i dlatego właśnie wtedy wybiera sie FF.

To co nam obecnie producenci dają jako KIT-y o jasności 3.5-5.6 w APS-C to kpina - bo to tak jakby dawali nam do FF kity typu 5.6-9.0 albo gorzej

Wniosek na koniec FF kupuje się na dzień dzisiejszy dla bardzo jasnych stałek ewentualnie bardzo jasnych zoomów.
    Amen
    sześćde

Uprawnienia umieszczania postów