Witam,
Jest jakiś spis lustrzanek pełno klatkowych?
Za ile najtaniej mógłbym kupić pełną klatkę?
Oraz czy stara pełna klatka będzie dawała jakościowo lepszy obrazek od dzisiejszych matryc apsc ?
Witam,
Jest jakiś spis lustrzanek pełno klatkowych?
Za ile najtaniej mógłbym kupić pełną klatkę?
Oraz czy stara pełna klatka będzie dawała jakościowo lepszy obrazek od dzisiejszych matryc apsc ?
google nie gryzą 5sekund szukania:
Canon Full Frame Cameras
drugie pytanie - ok 2000zł
FF vs CROP nawet na forum znajdziesz mnóstwo informacji na ten temat
Tak jak kolega pisał - google
Canon EOS 5D Mark II
Tutaj na dole strony masz "ładnie" przedstawiony podział CANONA
--- Kolejny post ---
Tak jak kolega pisał - google
http://pl.wikipedia.org/wiki/Canon_EOS_5D_Mark_II
Tutaj na dole strony masz "ładnie" przedstawiony podział CANONA
A trzecie ?drugie pytanie - ok 2000zł![]()
odpisałem na tyle na ile mogę :> nie używałem nigdy pełnej klatki a opinie na temat FF vs CROP są podzielone :> jedni twierdzą, że stare 5d zjada wszystkie cropy inni tak nie uważają :> dlatego napisałem o tym, że ten temat był poruszany i jest poruszany bardzo często a takie informacje łatwo znaleźć
3: The Full-Frame Advantage
Mnie do FF przekonało tyle, że mogę sobie kupić 50 mm i mieć 50 mm, a nie 75.
masz ciagle 50mm na cropie, ale widzisz tak jak obiektyw z ogniskowa 50x1.6 czyli 80mm.
ogniskowa jest ta sama, zmienia sie kat widzenia.
FF daje bardziej plastyczny obrazek. Ladniejszy moim zdaniem![]()
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
Przesiadałem się z Minolty... 50 x 1,5 = 75. Zresztą whatever. :PNie 75 a 80mm 50 x 1,6 = 80
Zjada jakością obrazka, matryca jest świetna. Co innego jeżeli chodzi o zaawansowanie samego body, tu już gorzej. Chociażby jakości LCD 5D i nowych cropów powównywać nie ma sensu. Ale np. dla mnie bardziej liczy się to co z body wychodzi. Inna sprawa, że znalezienie 5D classica w dobrym stanie i niewygórowanej cenie graniczy z cudem.
Napiszę ze swojej perspektywy, bo długo używałem APSC - 300D, 350D, 30D, 50D. Później kupiłem 5DII i 5DIII. Generalnie przesiadka z FF na APSC jest dość bolesna szczególnie jak korzysta się z dobrych, jasnych szkieł. 50D z 18-200 zabieram tylko wtedy jak nie chce mi się dźwigać plecaka bądź potrzebuję "dłuższych" ogniskowych.
W każdym przypadku masz 50mm, z tym że w przypadku FF nie wycięte.
Ale to prawda, całkiem inaczej podchodzi sie do doboru ogniskowych i wybór w szkłach jakiś taki większy.
Ostatnio edytowane przez Matsil ; 11-10-2013 o 12:11
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty