Według mnie tendencja do niedoświetlenia jest rozsądnym podejściem do tematu - żadnym problemem nie jest podniesienie ekspozycji lub samych cieni o 2/3 EV do góry. W drugą stronę, czyli korygowanie ekspozycji lub samych świateł na minus nie zawsze jest możliwe.
Ja też mam zazwyczaj +2/3 Ev, najczęsciej używam pomiaru średniego ważonego, w 60d było zresztą podobnie wszystko ustawione.
Co do trybu cichej migawki, to ostatnio nawet spróbowałem i jak dla mnie jest dużo cichsza.
'jak czlowiek umrze, to nie zyje' kurt vonnegut, jr.
Masz Dropboxa? Nie? To masz: http://goo.gl/wDbXq + 500MB dodatkowo ;-)
cichą migawkę Nikon "dawał" nawet w najprostszych modelach - b. przydatna sprawa (koncerty)
z innej beczki: podpinał ktoś do 6D jakieś stare szkła analogowe typu 28-105 lub coś w tym rodzaju?
czy 6D jest b. wymagający jeśli chodzi o szklarnię?
Odnosnie niedoswietlen canon juz tak ma, w 350d, 30d i w 5d3 rowniez musze korygowac o ~+1/3EV
dowolny Nikon z jakim porównywałem (a praktycznie z wszystkimi porównywałem) daje odgłos strzelania z bata z oklaskami jak z Rubika w tle w porównaniu z cichością 6D.
6d jest jak dotąd najlepiej współpracującym body z weszlkimi szkłami jakie miałem. 50/1.4 które chciałem do serwisu pchać działa jak burza. 28-135 is też.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 29-09-2013 o 19:45
Cześć
Jak się sprawuje AI servo w 6D? Chodzi mi głównie o porównanie z 5DII na środkowym bez assist points (nie używam w 5dII).
Przeszukałem wątek ale mało na ten temat, ogólnie ludzie piszą że servo jest kiepskie tylko zależy z czym porównać..
Pozdr,
Jak dla mnie servo nie działa. Wolę już one shot i krótki shutter lag
Canon EOS 6D | C 24-105 f/4 L | C 70-200 f/4 IS L | C 1.4x | C 50 f/1.4 | C 85/1.8 | C 35/2.0 | 580EX