Strona 10 z 17 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 162

Wątek: Filtry fotograficzne

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: Filtry fotograficzne

to poszukaj po Allegro/gieldach Cokina w rozmiarze A, bo to mozna praktycznie za bezcen kupic. filtry szare ktore cie interesuja to A120 (slabszy) i A121 (mocniejszy).
    wydaje mi sie, ze za nizsza cene niz Hitech uda sie kupic obydwa, a to daje wieksza swobode przy fotografowaniu...

EDIT: na Allegro widze tylko nowki, i to kosztuje 55 PLN od sztuki: http://allegro.pl/filtr-gradientowy-...278539300.html
    cena wydaje sie srednio atrakcyjna (nie przystaje do jakosci tych filtrow), wiec potargowalbym sie ze sprzedawca czy nie odda za mniej, bo i tak i tak to bedzie
    ciezko sprzedac. a jak nie, to czekac na jakas oferte, zwiedzac gieldy i szukac czegos z drugiej reki...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 11-06-2013 o 10:01
    www albo tez flickr

Coś już napisał

Wielkie dzięki za pomoc. Jeszcze jedno pytanie. Czy moc takiego filtra, który podałeś na aukcji będzie wystarczająca do moich zastosowań ? Głównie niebo bo wczesnym zachodzie ? Ile on mniej więcej będzie ściemniał ?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez pawel13a Zobacz posta
    Wielkie dzięki za pomoc. Jeszcze jedno pytanie. Czy moc takiego filtra, który podałeś na aukcji będzie wystarczająca do moich zastosowań ? Głównie niebo bo wczesnym zachodzie ? Ile on mniej więcej będzie ściemniał ?
    A120 - okolo 4/3 EV
    A121 - okolo 3 EV

ile tak naprawde potrzeba zalezy od swiatla i upodoban. nie ma reguly
    www albo tez flickr

Dopiero zaczyna Awatar maciex
    Miasto
    Wójcin-Wieluń

Drodzy forumowicze, potrzebna pomoc

Poszukuję sprawdzonego filtra polaryzacyjnego do mojego Canona 35 1.4 L 72mm ., po przewertowaniu internetu oczywiście jak zawsze ile ludzi tyle opinii 50 na +, i druga tyle na -, każdego produktu ...
    tak więc czy macie jakieś swoje sprawdzone( najlepiej z przykładami ) ? Bo musiałbym już się w coś zaopatrzyć . A NIE MA TO JAK PRZEZ POLECENIE !
    Czytałem także to .. Test filtrów polaryzacyjnych - Wyniki i podsumowanie - Inne testy - Optyczne.pl ale zrobiło więcej chaosu niż porządku

PZD

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez maciex Zobacz posta
    Drodzy forumowicze, potrzebna pomoc
    Poszukuję sprawdzonego filtra polaryzacyjnego do mojego Canona 35 1.4 L 72mm ., po przewertowaniu internetu oczywiście jak zawsze ile ludzi tyle opinii 50 na +, i druga tyle na -, każdego produktu ...
    tak więc czy macie jakieś swoje sprawdzone( najlepiej z przykładami ) ? Bo musiałbym już się w coś zaopatrzyć . A NIE MA TO JAK PRZEZ POLECENIE !
    Czytałem także to .. Test filtrów polaryzacyjnych - Wyniki i podsumowanie - Inne testy - Optyczne.pl ale zrobiło więcej chaosu niż porządku
    konkretnie to 35mm to absolutnie nie jest ogniskowa stanowiaca wyzwanie dla jakosci optycznej filtra, wiec pochylic sie mozna co najwyzej nad
    wykonaniem, neutralnoscia barw i latwoscia czyszczenia.

IMHO z dobrych ale nadal przystepnych cenowo filtrow:
    Marumi Super DHG
    albo
    Hoya SHMC
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar fhumargo
    Miasto
    Łódź

"matryce Canona sa niewrazliwe w zakresie UV, wiec roznicy miedzy neutralnym a UV w tym wypadku tak czy siak nie ma. mowiac krotko: tak czy siak jak sie kupuje UV, to jest on ochronny, bo nic innego nie robi..."

Z jednym z postów było napisane jak wyżej - czy to ktoś potwierdzi?
    Pytam bo mam zamiar kupić filtr 77 i padło na marumi i czy kupować uv czy lp w wersji super dgh czy odwrotnie dhg
    Czy będzie różnica w kolorach ?
    7D,EX600,70-200/2,8IS,17-55/2,8,10-22/3,5-4,5

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

UV poza ochroną, może jednak jeszcze coś zrobić, tzn. "nabroić", jak jest słabej jakości.
    Ja z zasady filtrów "ochronnych" nie używam, nigdy też nie miałem z tego powodu żadnych problemów.

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    UV poza ochroną, może jednak jeszcze coś zrobić, tzn. "nabroić", jak jest słabej jakości.
    Ja z zasady filtrów "ochronnych" nie używam, nigdy też nie miałem z tego powodu żadnych problemów.
    od zawsze czyli od kiedy nie używasz?

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Nie napisałem od zawsze, tylko, że nigdy nie miałem problemów...
    Ale doprecyzowując, od kiedy mam lustro, tj. od jakichś 3 lat.
    Inna kwestia, być może ważna w kontekście mojej wypowiedzi, to że "złych warunkach" zdjeć nie robię, tzn. w deszczu, piasku, śniegu, itp. itd...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Nie napisałem od zawsze, tylko, że nigdy nie miałem problemów...
    Ale doprecyzowując, od kiedy mam lustro, tj. od jakichś 3 lat.
    Inna kwestia, być może ważna w kontekście mojej wypowiedzi, to że "złych warunkach" zdjeć nie robię, tzn. w deszczu, piasku, śniegu, itp. itd...
    rower trzymany w piwnicy tez nigdy kapcia nie zlapie...
    www albo tez flickr

Strona 10 z 17 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów