Strona 17 z 28 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 274

Wątek: Canon 135mm f/2 USM L vs Sigma 85mm f/1.4 EX DG HSM

Domyślnie Odp: Canon 135mm f/2 USM L vs Sigma 85mm f/1.4 EX DG HSM

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    nieno bez przesady z ta glosnoscia pracy silniczka.
    Chodzi mi tu o specyficzne warunki oświetleniowe. W dobrych chodzi naprawdę nieźle.
    Co do ostrości to faktycznie wypowiadam się głównie jeśli chodzi o centrum kadru. Na brzegach nie przyglądałem się tak, bo raczej staram się tam umieszczać tło, które powinno byc rozmyte. Co do ceny - hmmm...udało mi się ją zdobyć dużo taniej.
    Ostatnio edytowane przez Thomason2005 ; 26-08-2013 o 08:06

Początki nałogu
    Miasto
    Warsaw

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    Canon EF 85mm f/1.8 USM Lens Image Quality

Canon EF 85mm f/1.2 L II USM Lens Image Quality

Nie wiem czy temu można ufać... Ale z drugiej strony po co by mieli oszukiwać?
    z tego to by wynikało, że S85/1.4 najlepsza na 1.4. No i potwierdza się, że 85/1.8 to mega mydło. Jedyne wątpliwości mam, czy rzeczywiście ta Sigma jest tak dobra, czy mieli g..ny egz. 85/1.2 ?
    -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Cytat Zamieszczone przez chrislab Zobacz posta
    ......Jedyne wątpliwości mam, czy rzeczywiście ta Sigma jest tak dobra, czy mieli g..ny egz. 85/1.2 ?
    Obstawiam jedno i drugie. Na przestrzeni kilku lat miałem w plecaku 3 egzemplarze 85L i żaden, ale to ŻADEN nie był tak słaby jak ten z TDP. Czytałem te testy przed zakupem i byłem pełen obaw, ale po podpięciu za pierwszym razem ponownie machnąłem z pobłażaniem na testy

A tak przy okazji - żeby nie było zupełnie OOT - byłem użytkownikiem wszystkich wspomnianych w tym wątku szkieł, za wyjątkiem CZ (85L II, S85, 85 1.8 oraz 100 2.0 i 135L)
    Najgorsze IMHO wspomnienia mam właśnie z użytkowania tytułowej Sigmy (często nerwowy bokeh oraz gubienie się AF przy sztucznym/jarzeniowym świetle, a to w 80% warunki mojego focenia) oraz C100 2.0, ale w tym przypadku chodzi po prostu o "nieprzypasowanie" ogniskowej.

Pełne uzależnienie

Na przestrzeni kilku lat miałem w plecaku 3 egzemplarze 85L i żaden, ale to ŻADEN nie był tak słaby jak ten z TDP.
    Przykre, że przy tak drogim szkle występuje taki rozrzut jakości. Jak w jabłkach z dyskontu. Nie stać ich na kontrolę jakości?

Coś już napisał

Nie straszcie tak z tą loterią jakości obiektywów 85L bo zamierzam wybrać się na zakupy właśnie po to szkło:/ Wychodzi na to, że porównanie 2 lub 3 obiektywów przed zakupem jest nieuniknione.

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Spokojnie panowie :-)
    Przez moją wypowiedź chciałem powiedzieć coś zupełnie innego: każde z kupionych przeze mnie 85L "w ciemno" było bardzo, bardzo dobre; lepsze od tego na TDP...
    Coś mi się zdaje, że mogli mieć jakiś przedprodukcyjny egzemplarz (w końcu to kultowe szkło, więc może chcieli być najszybsi...)

Pełne uzależnienie

Coś mi się zdaje, że mogli mieć jakiś przedprodukcyjny egzemplarz (w końcu to kultowe szkło, więc może chcieli być najszybsi...)
    Dopóki nie wyszło nie mogło być kultowe. A raczej nie powinno.

Test Canon EF 85 mm f/1.2L II USM - Rozdzielczość obrazu - Test obiektywu - Optyczne.pl

tu wycinek na 1.2 wygląda podobnie. Czyli fioletowo... Obstawiałbym, że ten typ tak ma. Ale nie używa się go do fotografowania tablic.

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    Ale nie używa się go do fotografowania tablic.
    Dokładnie tak, testy takie często mają się nijak do rzeczywistości. Sugerując się samymi "tablicami" czy testowymi zdjęciami znalezionymi gdzieś w sieci, stale zastanawialibyśmy się i wahali przed zakupem twierdząc, że wydatek przeszło 8000,00 zł za tak "niedoskonałe" szkło to nonsens.

Dopiero po podpięciu obiektywu pod body, zapominamy o wszystkim tym, co czytaliśmy gdzieś przed zakupem. I to się tyczy również innych szkieł, nie tylko 85L. Zresztą nie raz zostało to powiedziane...
    Ostatnio edytowane przez canon_user ; 27-08-2013 o 14:03

Początki nałogu Awatar homesicalien

Czytam ost wątki na forum i nie wierzę. 135/2 - najlepiej oceniane osiągalne dla śmiertelników szkło canona staje w szranki jak równy z równym z sigmą 85/1.4. Okazuje się, że bóg portretu 85/1.2 musi być wybierany z kilku egzemplarzy. A o 35L już się nawet nie wspomina w wątkach o 35mm, chyba że w negatywnym kontekście ceny. Cywizilacja zachodnia dała się uwieść iluzji magicznego obrazka z 2x większe pieniądze, a tu CB - obalacze legend prostują fakty. Da się zauważyć niemal brak subiektywnych opinii na forum, jedynie te podparte testami laboratoryjnymi i cropami 100% nie są narażone na nieuchronną krytykę. Porównuję do kilkunastu anglojęzycznych forów i stron z opiniami. Is it only me or...?

Pełne uzależnienie

Cywizilacja zachodnia dała się uwieść iluzji magicznego obrazka z 2x większe pieniądze
    Nawet i 3x więcej czasami.

A 135 jak dobre by nie było jest mocno niedoskonałe. Za to jest względnie tanie i ma AF. Piszę to w kontekście Zeissa 135.

Dopiero po podpięciu obiektywu pod body, zapominamy o wszystkim tym, co czytaliśmy gdzieś przed zakupem.
    Miałem tak i z 50 1.8. Jak się fotografuje to się nie myśli czym. Tylko czy ogniskowa pasuje... :P

Strona 17 z 28 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów