Moj EOS 30D srednio daje sobie rade przy wysokim ISO, zastanawiam sie czy zakup natepncy 60D poprawilby ten problem w sposob znaczacy? Czy koniecznie trzeba inwestowac w model z wyzszej polki?
Moj EOS 30D srednio daje sobie rade przy wysokim ISO, zastanawiam sie czy zakup natepncy 60D poprawilby ten problem w sposob znaczacy? Czy koniecznie trzeba inwestowac w model z wyzszej polki?
Bardzo lubie ten gorny wyswietlacz w 30D, lezy mi w rece tez bdb. ale ze cene nizszych szumow bylbym sklonny zainwestowac w nowszy model. pytanie czy warto? nad tym 600D mocno sie zastanawiam, prawie juz go kupilem - filmy w HD tez by sie przydaly.
Na iso 1600 różnicy nie będzie dramatycznej (porównując 1:1), na 3200 już tak (brak bandingu widocznego w 30D), a powyżej 3200 to już wiadomo... ;-)
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
A może jeśli masz kasę to 6d? Wtedy różnica będzie bardzo widoczna![]()
30D to stara generacja aparatów, z tego samego czasu co 5DmkI. Iso 3200 to max, i praktycznie foty robione w ciemnych miejscach, nie sa zbyt uzywalne ze wzgledu na banding jak sie wyciaga cienie.
Zdecydowanie bym zrobil upgrade puszki. Uzywalem starego 5D od 2008 roku, w tym roku przesiadlem sie na marka III, powiem ci tyle, ze w aparatach wiele sie zmienilo od tych paru lat. Mysle ze warto zmienic puszke.
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
Tak, banding (nowe slowo) zdarza sie, ze przeszkadza. moze to nie jest jakas zmora, ale nie pozwala na inensywniejsza obrobke - czesto musze sie hamowac, zeby nie bylo schodkow. ale i np. z Nikona D90 widzialem zdjecia z stopniowanym niebem doberego fotografa.
Mozze i bym nazbieral. Ale nie jestem przekonany. To FF, musialbym dokupic jeszcze dluzszy obiektyw - odchodzi crop factor. A to juz by bylo za duzo.
Moze to zabrzmi dziwnie, ale przywiazalem sie do swojego BODY i najchetniej zaplacilbym i wgralbym mu nowe mozliwosci po kablu jakby sie tak dalo ;d <lans mode on>I jak patrze na te <lans mode on> nowe plastiki z odklejajacymi sie obudowami <lans mode off> to nie mam przekonania. Stad moje pytania tutaj.
No to chyba 7D jeżeli aż tak Ci zależy na metalu![]()
nie jest koniecznoscia jesli, na zdjeciach jak to nie bede mial szumow. PG rog na ciemnym tle szczegolnie widac.
7D tez rewelacji nie robi...
http://500px.com/photo/42917448
Ostatnio edytowane przez tadzio89 ; 14-08-2013 o 19:34
Ja dokonałem skoku z 350D, czyli aparatu z epoki 20D, na 650D i poziomem szumów na wysokich czułościach jestem po prostu zachwycony. Podejrzewam, że zmiana z 30D na coś współczesnego będzie podobnie spektakularna.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0