Strona 292 z 495 PierwszyPierwszy ... 192242282290291292293294302342392 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 911 do 2 920 z 4950

Wątek: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Cytat Zamieszczone przez mikmac Zobacz posta
    Acha.... polaczenie z eos remote ma jedna OGROMNĄ wadę. Mizianie oo ekranie przeszkadza w uzywaniu menu w aparacie. Akceptuje to ze nie mozna na raz przegladac zdjec tu i tu...tzn mozna ale nie da sie ich zmieniac na inne, ale menu,? Bez sens. W ogole priorytety sa zle ustawione... tablet powinien byc slave a jest master... przerywa prace aparatu, nawet spust.
    Liczę że poprawia takie rzeczy.
    Wypróbuj sobie koniecznie płatnego DSLR Controllera od Chainfire (o ile masz tablet na andku). Działa po kablu i zdaje się działa po Wifi - ale tej opcji sam nie stestowałem, bo miałem aparat skonfigurowany pod apkę Canona, z którą połączenie jest w innym trybie.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Jak nie można jak można. Mało tego, że jest powiększenie do 100 lub 200 procent, to można ostrzyć w miejscu wskazanym kursorem (o ile obiektyw ma AF), można wyświetlić kilka siatek geometrycznych do wyboru, można nawet nałożyć inne, wcześniej wykonane zdjęcie żeby dokładniej dopasować kadr. Chyba, że nie masz na myśli Live View, tylko przeglądanie wykonanych obrazków - to nie wiem jak jest zrealizowane w EOS Utility. U siebie spiąłem ten program z LR w taki sposób, żeby LR auto-importował zdjęcia z monitorowanego folderu. W obecnej produkcyjnej wersji LR 5.0 nie ma możliwości tetheringu 6D bezpośrednio z aplikacji. Może do 5.2 już dodali, nie sprawdzałem - czekam na wersję finalną.
    Tak, oczywiście pisałem o okienku podglądu, live view mnie kompletnie nie interesuje. W czasie sesji po prostu chce na duzy monitor wrzucic bezposrednio zdjecia z aparatu. Kabel mógłby być, choć wolę go uniknąć jak jest wifi, i bezpieczniej i wygodniej. LR potestuje, 5MP JPG bylby akurat do ekranu 2500x1600, jak zrobie testy czasów i możliwosci (jpg, raw) to opiszę.

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Wypróbuj sobie koniecznie płatnego DSLR Controllera od Chainfire (o ile masz tablet na andku). Działa po kablu i zdaje się działa po Wifi - ale tej opcji sam nie stestowałem, bo miałem aparat skonfigurowany pod apkę Canona, z którą połączenie jest w innym trybie.
    sprawdzę, dzięki
    Canon 6D, 60D, EF 24-105/4 L, EF 50/1.8, EF 85/1.8, Samyang 14/2.8, Sigma 17-70/2.8-4.0

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Ok, potestowałem wifi trochę więcej i mogę to opisać (odwołuję też to co napisałem wyżej, wada w priorytetach nie jest tak duża jak myślałem).

EOS Remote - iOS i Android - program działa szybko i jak do tej pory nie zerwał mi połączenia. Póki się na nim klika aparat nie zasypia, jak się wszystko zostawi, to aparat uśnie i połączenie jest zrywane (to można przestawić w aparacie), ale po kilku sekundach samo wraca. Nie ważne co się zapisuje na karcie (RAW, JPG) zawsze importuje JPGa 1920x1280 - obserwacja na podstawie zapisywanych plików w urządzeniu. Zawsze też działa tak samo szybko - ok 2 sek do pojawienia się na liście, po kolejnych 2 sek jest pełna ostrość. Tapnięcie "pobierz" zapisuje JPGa j.w., niezależnie od jakości zapisu na karcie pamięci.
    MOŻNA przeglądać liste na EOS Remote i jednocześnie na aparacie (foty lub menusy). Jedynie USUWANIE zdjęć przez EOS Remote robi natychmiastowy black out ekraniku i na chwilę spust nie działa z napisem busy. Trwa to ułamek sekundy ale wkurza wywalenie np z menu, albo własnego podglądu.

EOS Utility - PC, Mac - program raczej do zdalnego focenia niż przeglądania fot, bo takich funkcji praktycznie nie posiada. Ciągnie taki plik jaki się nagrywa na karcie, RAWa nawet 15 sekund. Można zaznaczyć tylko JPG przy zapisie RAW+JPG, wtedy ciągnie samego JPGa. JPG 1920x1280 zaciąga w około sekundę. Podgląd ostatniej foty jest, stosunkowo mało użyteczny, ale jest - jest też bardzo szybki.
    Auto import do LR działa, stabilnie, ale jest mało użyteczne. Po pierwsze LR MUSI sobie zrobić kopię, co powoduję, że na liscie fota pojawia się po kolejnych ok 2sek. Poza tym nie znalazłem opcji aby od razu się przełączał na ostatnią fotę, ale może czegoś nie wiem. W trybie (F) byłoby to fajne. bo to pełny fullscreen.
    Całość tetheringu można przyspieszyć nawet 3-krotnie jak się ustawi na lapku połączenie ad-hoc. RAW ciągnął mi wtedy ok. 6sek. Niestety połączenie nie jest stabilne, zrywało mi się. Nie wiem albo to lapek albo kamera.
    Canon 6D, 60D, EF 24-105/4 L, EF 50/1.8, EF 85/1.8, Samyang 14/2.8, Sigma 17-70/2.8-4.0

Pełne uzależnienie

Do przeglądania fot Canon daje DPP, zasadniczo w pakiecie z EOS Utility :-)

Mam pytanie, podpinał ktoś z was do 6D obiektywy manualne np Pentacona 135 f2.8

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez tom517 Zobacz posta
    Przez przypadek dowiedziałem się, że mając Photoshop CS5 nie otworzę RAW-ów z 6D . Czy ktoś może używa/używał konwersji do DNG i zauważył gorsżą jakość tych plików ?
    Ja uzywam (ma starego CS4 i oczywiscie nie owiera raw'ow). Minusem jest miejsce na dysku (ale przy dzisiejszych cenach za 1GB to nie problem). Jakość się nie pogarsza, ani nie polepsza bo i dlaczego.
    Ja zwykle oglądam zdjęcia w DPP i potem otwierałem tylko niektóre w PS'sie (przeciągnięcie myszką działało). Teraz ponieważ DPP nie czyta dng, już tak prosto nie jest, chyba trzeba bedzie bridge zaczac urzywac do wstepnej selekcji.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Cytat Zamieszczone przez DAniel_ Zobacz posta
    Mam pytanie, podpinał ktoś z was do 6D obiektywy manualne np Pentacona 135 f2.8
    Ja regularnie podpinam CZ 50/1,4 ZE.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Moi Drodzy - jak to jest z ilością zdjęć na baterii? Mi na razie wychodzi ok. 500-600 fotek i nie wie czy to dobrze, czy źle, bo niektórzy tu podają, że robią ponad 1000 lub dużo więcej.
    Podkreślam, że na razie baterie (oryginał i zamiennik Phottix) nie przeszły jeszcze trzech "magicznych" cykli, ale wg mnie coś mało wychodzi. GPS i Wifi mam wyłączone, ale coś mało wychodzi
    Czy używanie autoiso może tu mieć wpływ? Trochę mnie to nie pokoi...

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Ja regularnie podpinam CZ 50/1,4 ZE.
    U mnie pracuje manualny TS-E 24, również Planar oraz Apo 2/135. Wydaje mi się jednak, że DAniel_owi chodzi raczej o obiektywy manualne bez potwierdzania ostrości...

Pełne uzależnienie

U mnie jest podobnie, wprawdzie nie liczyłem dokładnie, ale gdzieś w okolicach 600 zdjeć i na oryginalnej jak i na trzech zamiennikach. Ze 40% zdjęć pewnie zrobionych 70-200 z IS, pozostałe obiektywy bez IS

Strona 292 z 495 PierwszyPierwszy ... 192242282290291292293294302342392 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów