Strona 290 z 495 PierwszyPierwszy ... 190240280288289290291292300340390 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 891 do 2 900 z 4950

Wątek: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Bywalec
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

na stoisku nikona (nieoficjalnie) potwierdzali, że nowe serie d600 są wolne od tej wady... niby od jakiegoś tam numeru s/n. Ale jak potem szukałem na forach, to guzik prawda. I ludzie co mieli zakup z świeżej serii dalej potwierdzali problem. Fakt też jest taki, że trafiali się i zadowoleni użytkownicy, którzy po kilku tysiącach zdjęć nie zauważyli żadnych pyłków/oleju przy wyższych f... Aparat na prawdę kusi detalem i EV..myślę, że portretowcy nie mają większych powodów by opuszczać 5dmk2/mk3/6d, ale landszafciarze mają zagwozdkę

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez swishu Zobacz posta
    Na nikoniarzch wyczytalem ze ten problem powinien po jakims czasie ustapic.
    tak, jak już ten feralny lakier/farba się do końca wysypie.. A to może trwać różnie....w sumie powiem tak - aparat fajny, ale jakbym miał wrócić potem do domu z wyprawy i oglądać zawalone kropkami zdjęcia i spędzać czas przy tym, że się tego pozbyć w PSie ..to by mnie chyba coś trafiło i na nic rajcowanie się wysokim EV i wyciskaniem listków z cieni . Jest też opcja aby wszędzie wozić ze sobą gruszkę + szpatułkę i co jakiś czas czyścić..ale to już na prawdę degraduję ten sprzęt do klasy amatorskiej (pod względem rzekomej (bez)awaryjności)

mirokez - a mógłbyś ew. udostępnić 1 sztukę krajobrazowego rawa ?
    Ostatnio edytowane przez swishu ; 07-08-2013 o 17:57

U mnie nie ma lyszczacej sie farby. widzialem fotke na nikoniarzach ze ktos mial cos takiego ale u mnie tego nie ma. Niestety nie mam takiego raw'a poniewaz jakos nie robie krajobrazu niestety

Bywalec
    Miasto
    Bielsko-Biała

Czyli może po prostu Twój serwis polegał na standardowym czyszczeniu matrycy, które ma prawo zaistnieć przy częstej wymianie szkieł ? Czy coś innego jeszcze zauważyłeś ? W niektórych przypadkach mówi się także o plamach oleju...ale to chyba już nie jest tak masowe jak kurz?

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez swishu Zobacz posta
    Niestety nie mam takiego raw'a poniewaz jakos nie robie krajobrazu niestety
    a jakikolwiek inny raw?
    Ostatnio edytowane przez swishu ; 07-08-2013 o 18:08

Ja od poczatku uzywam glownie 50mm 1,8g. Moze ze 4 razy zapinalem inne szkla, wiec raczej napewno to nie od zmiany szkiel. Nie zauwarzylem innych przypadlosci.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Witam, na forum, od dawna przeglądam, ale jakoś do tej pory nie miałem potrzeby rejestracji.

Od niedawna ma 6D, około roku 60D, którym zrobiłem jakieś 60tys klapnięć, więc jestem młodziutkim fotografem. Krótko mogę opisać swoje wrażenia.

Wszędzie w informacjach Canona jest podkreślane, że 6D ma być upgradem z APS-C i naprawdę tego należy się trzymać. Wielu porównuje z 5D, bo to przecież podobna linia, ale wydaje mi sie to błędem, bo razej użytkownicy 5D nie przejdą na 6-tke bo to w pewnym sensie downgrade. Rozumiem porównanie jakości obrazka, ale raczej na zasadzie podbudowania userów 6D, bo funkcjonalność body jest trochę inna.
    Mając 60D, najtańszy FF Canona jest praktycznie identyczny, przesiadka jest natychmiastowa. Możliwości menu są nawet zbliżone, poza oczywistym Wifi i GPS, są praktycznie dwie różnice - mikroregulacja oraz troszkę inteligencji AFa dot. ruchu. Reszta jest praktycznie taka sama, lub mało istotne zmiany.
    Różnice fizyczne w obsłudze są też znikome - inny zoom, który jest wygodniejszy niz w 60D, małe przesunięcia w guzikach - praktycznie bez różnicy. Zepsuli wybór pól AFa, w 60D można było wybierać dowolny punkt kręcąc kółkami, co było dużo szybsze niż wybierakiem, teraz w 6D kółkiem wybiera tylko w jednej linii, trzeba używać wybierak - sic! Trochę namieszali z obsługą mocy lampy błyskowej w manualu... trzeba się więcej naklikać niż w 60D. szkoda, bo akurat to mocno używam, kilkadziesiąt razy na każdej sesji, bo strobuję...
    Aa i jedna poważna wpadka - nie można przypisać WB do dowolnego guzika, do żadnego nie można. Do tej pory miałem pod guzikiem SET, co było bardzo wygodne, bo praktycznie nigdy nie musiałem używać quick menu. Teraz muszę w to wchodzić. Jakoś AWB mnie nie przekonuje.
    Wielkość wizjera dla użytkownika APSC - bajka

Co do jakości obrazka - duża różnica, nie jakaś przepaść, ale duża. W cieniach jest dużo lepiej, nie szumi. ISO używalne spokojnie do 3200, a jak trzeba to i 12800 może być. Różnica w MP pomijalna, w LR też tego nie czuć (na szczęście), że plik jest większy. Lepiej działają obiektywy, wyraźnie lepiej. Mniejszy odsetek niewcelowanych zdjęć. Troche o AFie... Centralny MEGA. Ostrzy szybko i bardzo pewnie. 60D z 85/1.8 rozfokusowywałem żeby łapał ponownie aby mieć pewność, teraz jest bezbłędnie. Boczne są, podobne jak w 60D, niestety bardzo gęsto upakowane. W 60-tce narożny był prawie w mocnym punkcie obrazka, teraz jest w połowie drogi, wiec i tak trzeba przekadrowywać. W takim wypadku spokojnie można używać centralny, który jest jednak pewniejszy.

Od samego początku na maksa wykorzystuje wifi - to jest cudne rozwiązanie na sesji. Reszta ekipy non stop przegląda foty na tablecie, opóźnienie jest, ale tylko 1-2sek. Jeszcze szybciej jest przez EOS utility na PC-a, ale tam jest mniejsza funkcjonalność, bo jest tylko podgląd ostatniego obrazka, bez zoomu, przewijania, kasowania etc. Wygodne, ale mogłoby być lepiej. Tether do LR trochę za wolny, muszę opanować tetherowanie RAW + JPG S2 i przesyłanie tylko JPGów. Wtedy pewnie będzie hulać.

Użytkownikom xxD - bardzo polecam, bo obrazek jest znacząco ładniejszy. 5DII raczej nie, troche bajerów za mniejszą funkcjonalność. 5DC - nie wiem, może bo jednak jest przepaść w generacjach sprzętu, ale naprawdę trzeba rozważyć do czego aparat. To ewidentnie amatorski FF od Canona.

Początki nałogu Awatar sadaman
    Miasto
    Tychy

Cytat Zamieszczone przez mikmac Zobacz posta
    Witam, na forum, od dawna przeglądam, ale jakoś do tej pory nie miałem potrzeby rejestracji.

Od niedawna ma 6D, około roku 60D, którym zrobiłem jakieś 60tys klapnięć, więc jestem młodziutkim fotografem. Krótko mogę opisać swoje wrażenia.

Wszędzie w informacjach Canona jest podkreślane, że 6D ma być upgradem z APS-C i naprawdę tego należy się trzymać. Wielu porównuje z 5D, bo to przecież podobna linia, ale wydaje mi sie to błędem, bo razej użytkownicy 5D nie przejdą na 6-tke bo to w pewnym sensie downgrade. Rozumiem porównanie jakości obrazka, ale raczej na zasadzie podbudowania userów 6D, bo funkcjonalność body jest trochę inna.
    Mając 60D, najtańszy FF Canona jest praktycznie identyczny, przesiadka jest natychmiastowa. Możliwości menu są nawet zbliżone, poza oczywistym Wifi i GPS, są praktycznie dwie różnice - mikroregulacja oraz troszkę inteligencji AFa dot. ruchu. Reszta jest praktycznie taka sama, lub mało istotne zmiany.
    Różnice fizyczne w obsłudze są też znikome - inny zoom, który jest wygodniejszy niz w 60D, małe przesunięcia w guzikach - praktycznie bez różnicy. Zepsuli wybór pól AFa, w 60D można było wybierać dowolny punkt kręcąc kółkami, co było dużo szybsze niż wybierakiem, teraz w 6D kółkiem wybiera tylko w jednej linii, trzeba używać wybierak - sic! Trochę namieszali z obsługą mocy lampy błyskowej w manualu... trzeba się więcej naklikać niż w 60D. szkoda, bo akurat to mocno używam, kilkadziesiąt razy na każdej sesji, bo strobuję...
    Aa i jedna poważna wpadka - nie można przypisać WB do dowolnego guzika, do żadnego nie można. Do tej pory miałem pod guzikiem SET, co było bardzo wygodne, bo praktycznie nigdy nie musiałem używać quick menu. Teraz muszę w to wchodzić. Jakoś AWB mnie nie przekonuje.
    Wielkość wizjera dla użytkownika APSC - bajka

Co do jakości obrazka - duża różnica, nie jakaś przepaść, ale duża. W cieniach jest dużo lepiej, nie szumi. ISO używalne spokojnie do 3200, a jak trzeba to i 12800 może być. Różnica w MP pomijalna, w LR też tego nie czuć (na szczęście), że plik jest większy. Lepiej działają obiektywy, wyraźnie lepiej. Mniejszy odsetek niewcelowanych zdjęć. Troche o AFie... Centralny MEGA. Ostrzy szybko i bardzo pewnie. 60D z 85/1.8 rozfokusowywałem żeby łapał ponownie aby mieć pewność, teraz jest bezbłędnie. Boczne są, podobne jak w 60D, niestety bardzo gęsto upakowane. W 60-tce narożny był prawie w mocnym punkcie obrazka, teraz jest w połowie drogi, wiec i tak trzeba przekadrowywać. W takim wypadku spokojnie można używać centralny, który jest jednak pewniejszy.

Od samego początku na maksa wykorzystuje wifi - to jest cudne rozwiązanie na sesji. Reszta ekipy non stop przegląda foty na tablecie, opóźnienie jest, ale tylko 1-2sek. Jeszcze szybciej jest przez EOS utility na PC-a, ale tam jest mniejsza funkcjonalność, bo jest tylko podgląd ostatniego obrazka, bez zoomu, przewijania, kasowania etc. Wygodne, ale mogłoby być lepiej. Tether do LR trochę za wolny, muszę opanować tetherowanie RAW + JPG S2 i przesyłanie tylko JPGów. Wtedy pewnie będzie hulać.

Użytkownikom xxD - bardzo polecam, bo obrazek jest znacząco ładniejszy. 5DII raczej nie, troche bajerów za mniejszą funkcjonalność. 5DC - nie wiem, może bo jednak jest przepaść w generacjach sprzętu, ale naprawdę trzeba rozważyć do czego aparat. To ewidentnie amatorski FF od Canona.
    W sumie to nie podałeś żadnego istotnego argumentu za nie przesiadaniem się z 5D / 5D MKII na 6D
    Co według ciebie ma 5D MKII co powoduje że należy się głęboko zastanowić nad migracją do 6D ?
    Ja naprzykład nie widzę żadnej istotnej zalety na dzień dzisiejszy, która mogłaby mnie raz jeszcze powstrzymać od sprzedaży MKII
    Sprzedałem takową i zakupiłem powyższe 6D - i póki co widzę same korzyści, między innymi / WiFi, GPS, AF, LCD, Video, Waga, ISO, Cichsza migawka, Tańsze karty pamięci, Lepsza współpraca ze szkłami /
    A płakanie nad tym że migawka tylko 1/4000 , że czas synchro błysku 1/180, że górna budowa korpusu to tylko plastik, ble ble - jak ktoś potrafi to z tym sobie poradzi.
    Pucha i słoki

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Migawka tylko 1/4000, ale jak damy ISO 50 to co się robi?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Nie tylko nie to .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu

Czy mógłbym prosić kogoś z posiadaczy 6D o podesłanie sampli w RAW? (szukałem w google, niestety nie znalazłem interesujących mnie przykładów).
    Intersują mnie portrety/zdjęcia ludzi.
    Zastanawiam się nad przesiadką z 5D1. Ceny 5D2 poszybowały ostatnio w kosmos - stąd zastanawiam się nad zakupem 6D.
    W fotografii najważniejszy jest pomysł, dobre światło i jeszcze raz pieniądze.

Uzależniony Awatar tom517

Przez przypadek dowiedziałem się, że mając Photoshop CS5 nie otworzę RAW-ów z 6D . Czy ktoś może używa/używał konwersji do DNG i zauważył gorsżą jakość tych plików ?

Strona 290 z 495 PierwszyPierwszy ... 190240280288289290291292300340390 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów