Podsumowując wątek - nie ma żadnego dobrego i wartego zakupu UWA do Canona - dobrze zrozumiałem? :cool:
wg uzytkownikow photozone.de najlepszy jest 20-35/2.8![]()
pozdrawiam
Przemek
dopiszę się tutaj bo szkoda nowy wątek zakładać, a cichy milczy w osobnym wątku dotyczącym tokiny 16-28.
sprzedałem 17-40L i mam 2 tygodnie przed wyjazdem na wakacje na uzupełnienie szerokiego zakresu...
analiza na dzień dzisiejszy:
jedyny naprawdę ostry obiektyw ultrawide zoom pod canona to tokina 16-28, która kosztuje mniej niż 17-40L, ale ma gulę z przodu
16-35II jest przyzwoity po mocnym przymknięciu, można montować filtry, ale kosztuje 2 tokiny i co tu robić?
W sumie to chciałbym zobaczyć tylko porównanie typowego widoczku ze słońcem w kadrze, jak wygląda porównanie flarowania i będzie można podjąć decyzję...
Ostatnio edytowane przez tojacc ; 30-07-2013 o 15:09
6D + C16-35L IS + 35L +50Art + 135L
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
Krzysiu masz mnie na fejsie i powinieneś wiedzieć, że raczej potrafię się obsłużyć 17-40L, jakość do netu jest owszem wystarczająca gorzej jak chcesz to sobie na ścianę wywołać 100x70, albo nie daj Bóg 150x100
edit:
hehe przeczytałem swojego a nie samiego, ciamciang z dystorsją >5% jakoś mnie nie przekonuje...
Ostatnio edytowane przez tojacc ; 30-07-2013 o 18:16
Canon EF 17-40mm f/4 L USM Lens Image Quality
:/ Jakoś nie widzę większej różnicy...
co do tej stronki to się nie wypowiadam, widziałem tam kilka ładnych kwiatków, że kiepskie szkła wypadają nieźle a porządne ssą...
byłem za to dzisiaj w notopstryku, walnąłem kilka testowych fotek tokiną, niestety nie mieli 16-35II do bezpośredniego porównania, ostrość w centrum i po bokach dobra od pełnej dziury(skrajne rogi od f4), mała dystorsja, 17-40 nie ma żadnego podejścia do tego szkła, spora winieta na 16/2,8. To co martwi to flary:
Fajne te flary a sami tez jest dobry jak sie wie jak go uzywac i jak obrabiac z niego foty![]()
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
Moim skromnym zdaniem Canon 17-40/4.0 to podstawa do krajobrazu 16-35 w wersji pierwszej nie ma startu do niego. "Dwójka" zdecydowanie lepsza, ale to już inna liga. Osobiście posiłkuje się jeszcze sigmą 20/1.8 np. coś takiego:
a w momencie kiedy przestaną bawić Cię kompromisy, zakręcisz TS-E 17/4.0