Co to się będzie działo jak wejdzie Sigma 135/1.8 OS i w odpowiedzi Canon 135/1.8 IS :-)
Co to się będzie działo jak wejdzie Sigma 135/1.8 OS i w odpowiedzi Canon 135/1.8 IS :-)
btw bylem dzisiaj na calodniowym plenerze z para mloda.
glownie zapieta Sigma 85/1.4
obrazek - masakra, naprawe jest bardzo bardzo dobrze
AF bardzo celny w statycznych ujeciach, ale slabizna przy servo.
obiektyw zwyczajnie nie daje rady w ujeciach jak np. focenie pary mlodej idacej w moim kierunku (2 zdjecia ostre, w serii 10 klapniec, serie ujec powtorzone dwukrotnie dla pewnosci)
pod tym wzgledem 135L zjada Sigme 85/1.4 na sniadanie.
no chyba, ze znowu cos zle mialem ustawione w trybach AF mojej 5DIII, ale nie wydaje mi sie - bo uzywalem tych samych nastaw autofocus, co przy pracy z 135L /punkt AF rozszerzony, AF case 3/
w 135L moglem na lajcie focic pare mloda biegnaca w moim kierunku i wiekszosc zdjec trafiona.
wiec w tym wypadku (praca AF) nie ma takiej wyrownanej walki jak w przypadku 35L vs Sigma 35/1.4
AF w 135L jest bezdyskusyjnie lepszy (czyt. szybszy, i poprawnie dzialajcy w servo), niz w Sigma 85/1.4
Sigma 85/1.4 to obiektyw typowo do statycznego portretu, i w takich ujeciach sprawdza sie super.
do zastosowan bardziej reporterskich badz dynamicznych ujec, przewaga 135L nad Sigma 85/1.4 jest znaczna.
.. tak jak pisalem wczesniej - trzeba miec oba szka, i ja za jakis czas dokupuje 135L![]()
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/