Strona 68 z 110 PierwszyPierwszy ... 1858666768697078 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 671 do 680 z 1095

Wątek: SIGMA 35/1.4 A DG HSM - recenzja

Domyślnie Odp: SIGMA 35/1.4 A DG HSM - recenzja

A możecie przetestować Sigmę w półmroku / słabym świetle? ( do nowych posiadaczy obiektywu ) Odkąd pierwszy raz Matsil o tym wspomniał oraz BeatX to potwierdził - porzuciłem myśl o kupnie Sigmy

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez RAFAL_PAWLEWICZ Zobacz posta
    A możecie przetestować Sigmę w półmroku / słabym świetle? ( do nowych posiadaczy obiektywu ) Odkąd pierwszy raz Matsil o tym wspomniał oraz BeatX to potwierdził - porzuciłem myśl o kupnie Sigmy
    Ja nie dość, że porzucilem myśl to jeszcze Sigmy się pozbylem

Wytalkowane z GT-I9100

Biegam z nim 2 miesiace praktycznie nei zdejmuje z 60d i wciaz wracajac do tego tematu nie moge zrozumiec o co chodzi z tym polmrokiem. Strzela i trafia celnie tam gdzie chce. I bardzo mnie boli ze reszta szkiel ktore mam wypadaja jak zabawki z piaskownicy ( bo tym wlasnie sa )

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

jaka przeslona? ktory czujnik af?
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez terrorizingTheCity Zobacz posta
    Biegam z nim 2 miesiace praktycznie nei zdejmuje z 60d i wciaz wracajac do tego tematu nie moge zrozumiec o co chodzi z tym polmrokiem. Strzela i trafia celnie tam gdzie chce. I bardzo mnie boli ze reszta szkiel ktore mam wypadaja jak zabawki z piaskownicy ( bo tym wlasnie sa )
    Ja biegałem i biegałem aż mnie nogi zabolały i przestałem biegać. Niech teraz ktoś inny przejmie pałeczkę
    Po kiego mi szkło, które w półmroku daje plamę? W dobrych/średnich warunkach oswietleniowych każde sobie poradzi niekoniecznie za trzy i pół koła...

Wytalkowane z GT-I9100

Uzależniony Awatar kaindox

Sprawdzane na centralnym i bocznym, przesłony:
    -1,8
    -4,0
    -10
    W świetle dziennym i półmroku. Za każdym razem prędkość taka sama. Co więcej obydwa obiektywy wymiękają dokładnie w takich samych warunkach. Testowane na 5DIII
    Dla mnie są to pod względem AF bardzo podobne obiektywy, w każdym razie ja nie jestem wskazać przewagi któregokolwiek z nich.

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

dalej nic nie wiadomo.
    ja nie pytam o predkosc, a o celnosc.
    jakbym mial cisnienie na predkosc to bym kupil 35L
    jakim cudem tobie trafia idealnie w polmroku/kiepskich warunkach (do ktorych zaliczam rowniez o dziwo swiatlo zachodzacego slonca - w przypadku Sigmy 35/1.4) a mnie, i mojemu koledze, i kolejnemu koledze i kolezance (wszyscy trzaskaja sluby zawodowo, wiedza w czym rzecz - my na 5DIII, kolezanka na D700), Sigma 35/1.4 pudluje i to konkretnie (zaznaczam, tylko boczne punkty AF)
    cud?
    dajemy dupska, a ty wiesz jak sie korzysta z AF?
    zaowazylem, ze co czlowiek to rozna opinia o celnosci AF.
    nieraz widzialem zdjecie ktore w opini kogos tam bylo ostre - a dla mnie to bylo zwykle pudlo - warunkowo akceptowalne w pojeciu ostrosci, dla wydrukow max 15x23cm
    jezeli to nie problem to pokaz jakies przyklady Twoich zdjec ok? (wystarcza mi crop'y 100% punktów na ktorych była ustawiona ostrosc)
    bez tego, to malo precyzyjne te Twoje rewelacje.
    Sigma pudluje na bocznych jak jest swiatlo inne niz mega slonce i nie ma nad czym sie tutaj rozwodzic.
    no moze nad tym, czy nowa Sigma 135/1.8 A OS tez bedzie pudlowac w takich warunkach

inna sprawa, ze jak juz Sigma 35/1.4 trafi to normalnie opad szczeki.
    postprocessing ogranicza sie w zasadzie do lekkiej modyfikacji WB (ogolnie kolorystyki wedle wlasnego widzi mi sie), jasnoci, kontrastow i tego typu duperel.
    wydruki na obu rozkladowkach 30x30cm to pewnie zaledwie polowa zapasu ostrosci, jaki daje ten obiektyw juz od f/1.4 na FF z matryca wieksza niz 21Mpix
    Ostatnio edytowane przez BeatX ; 03-07-2013 o 02:23
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    o gezas.. bylo juz o tym w tym watku (i nie tylko w tym) juz chyba 100x pisane ze Sigma 35/1.4 ma stosunkowo wolny AF
    a to oznacza, ze powszechnie znany i b. czesto chwalony za szybkosc pracy AF - obiektyw Canon 85/1.8 jest pod tym wzgledem wyraznie lepszy od Sigma 35/1.4.
    nastepnym razem wysil sie troche zanim zadasz pytanie typu "jak sie korzysta z toalety, to muszle trzeba podniesc?"
    Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    majac do czynienia z obydwoma obiektywami jesem chyba w stanie dostrzec te subtelna roznice w szybkosci pracy AF (?)
    zwlaszcza, ze porownujemy uklady ustawiania ostrosci jednego z najszybszych obiektywow jezeli o AF chodzi, w calym systemie Canona (C85/1.8, zaraz po 135L czy 70-200/2.8L) do obiektywu, w ktorym wszyscy sa zgodni ze AF jest stosunkowo wolny (zaowazalnie wolny)
    czyli, zebys sie wiecej nie czepial slow - stosunkowo wolny, oznaczajacy tyle co zaowazalnie wolniejszy od systemowek (35L), badz szkiel z mega szybkim AF (np. 135L)
    Mam wrażenie że próbujesz się chyłkiem wycofać- cały czas pisałeś o szybkości AF, teraz nagle to nie szybkość jest problemem a niecelny AF na bocznych?
    Nie ma problemu, pod wieczór prześlę jakieś przykładowe fotki, teraz jest za jasno na Twoje standardy.

Bywalec Awatar benicjusz
    Miasto
    Warsaw DC

Ja zauważyłem dwie sprawy (wybaczcie nie odniosę się do L 35). Gdy sigma ma założony dekiel (lub gdy jest mega ciemno) ostrzy jak muł, może spowalnia swoją pracę aby precyzyjnie kręcić i czegoś nie przeoczyć. Kiedy to natomiast robiłem zdjęcie w kontrze do zachodzącego słońca które było praktycznie centralnie w kadrze model z boku, kontrast na tyle spadł, iż boczne w Marku II stały się bezużyteczne próbował, celował aż przełączyłem na centralny i mimo, iż w wizjerze praktycznie nie widziałem detali twarzy na którą celowałem, centralny ustawił w punkt jak gdyby nic. Ale mark II to nie Wasze marki 3 czy inne wypasione puszki i jest ułomny na bocznych. A wracając do samego szkła i jego optyki, to wspominałem już o ostrości która wydaje się najlepszą w przedziale 1.4-1.6, ale co ciekawsze abberacje praktycznie znikają przy 1.6 aby ponownie pojawić się przy 1.8 (na podobnym poziomie jak pełna dziura).
    Dla mnie amatora i niedzielnego foto pstryka bez nadęcia na kotleciany hartyzm, szkło to jest jednym z lepszych jakie posiadałem - tylko operator du... - włączając w to FA* czy inne uznawane obecnie za kultowe.

Robiąc ostatnio grilla, pod wiatą gdzie się odbywała znaczna część imprezy była zapalona jedynie świetlówka, AF trafiał w punkt czego nie mogłem powiedzieć o sobie, bo byłem również gościem i oglądając nazajutrz zdjęcia przeraziłem się, iż nie urwałem szkła czy nie zgubiłem/przehandlowałem aparatu gdyż tyle butelek opróżniliśmy.

Tapnięte.
    Ostatnio edytowane przez benicjusz ; 03-07-2013 o 07:00
    |CANON FF|

OK opuściłem rolety i zrobiłem na szybko zdjęcie w "trudniejszych" warunkach iso3200, f1,4 oraz t 1/100.
    Możesz wgrać zdjęcie do DPP i Ci nawet podświetli który AF był wybrany. Żadnego problemu z celowaniem nie było.
    Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - f6f86872b663c.jpg

Chcesz strzał na większych odległościach - będziesz musiał poczekać do wieczora, ale gwarantuje Ci że efekt będzie taki sam.

Strona 68 z 110 PierwszyPierwszy ... 1858666768697078 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów