Z bliska jest łatwiej... Gorzej na większe odległości.
Z bliska jest łatwiej... Gorzej na większe odległości.
Widze ze wszyscy mowia raczej o problenach 5d mk3 z ostrzeniem w nieco slabszym swietle. Zalozcie ta sigme na 1d albo 5dmk2 i zobaczcie. Z mojego doswiadczenia powinno byc sporo lepiej...
-C
EOS R5+kilka szkiełek Canona
dzieki za sampla
zrobiles zdjecie z bardzo bliska nieruchomemu obiektowi.. w takich warunkach moja Sigma tez zawsze trafia - kazdym czujnikiem.
tylko ze to sa warunki w zasadzie kompletnie nieuzywalne, jezeli chodzi o moje zastosowania.
schody sie zaczynaja gdy fotografujesz cala sylwetke (czyli odleglosc do obiektu okolo 4-5 metrow), i chcesz ustawic ostrosc bocznym punktem AF na oko fotografowanej osoby, ktorej twarz jest w polmroku - czyli w slabym kontrascie.
wtedy moj obiektyw wykazuje raz za razem w miare regularny FF (tylko na bocznych punktach)
nie wiem czy znajomi o ktorych wspomnialem rowniez maja regularny FF, badz BF czy tez loteryjna prace AF, ale wszyscy mowia to samo, ze polmrok + boczne punkty AF i Sigma pudluje.
o dziwo celnosc bocznych punktow AF drastycznie poprawia sie gdy foci sie pod swiatlo - bez znaczenia czy one shot czy servo.
to jest wlasnie najdziwniejsze, bo fotografowanie pod swiatlo to sa warunki o ktorych od lat wiadomo, ze sa jednymi z najtrudniejszych i wiekszosc obiektywow sie wyklada pod wzgledem celnosci AF.
a w sigmie 35/1.4 praktycznie raz za razem w punkt (a nieraz jest tak jasno w wizjerze, ze ja wlasciwie nie widze na co ustawiam ostrosc)![]()
Ostatnio edytowane przez BeatX ; 03-07-2013 o 08:36
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Miałem tą SIGMĘ na 5D2 i strzelalem tylko na centralnym. Z 10m i postacie w półmroku (scena kameralna)... PORAŻKA !
Nie chcę jej już widzieć. Na szczęście pozostawilem sobie C35/2.0 bo polubiłem tą ogniskową i jestem happy.
Żeby była jasność.. Nie robię nią w tych warunkach jak opisałem ale w lepszych sobie radzi prawie identycznie jak Sigma, więc... (?)
Wytalkowane z GT-I9100
Mam te Sigme jak juz wczesniej pisalem na 6D ktory ma duzo czulszy centralny od 5D2 i trafia bez zarzutu. Porownujac swiatlo 1.4 do 2.0 roznica jednak duza..
Prawie robi różnicę.
Po co kupować 85L jak można mieć 7x tańszego C85/1.8 ?
Po co kupować 135L jak jest C135/2.8, C100/2.0 ?
itp itd
Ano kupuje się po to, bo różnice są zaóważalne i to znacznie.
Bez względu na to jakby C35/2.0 nie był celny, to i tak zawsze wybrałbym Sigme - wlasnie dla f/1.4, i dla jakosci obrazka ktory na chwile obecna w zasadzie nie ma sobie rownych jezeli chodzi o 35mm (nie wiem jak tam Leica, czy highend'owe obiektywy dla sredniego formatu)
Co by nie być gołosłownym:
crop 100%
crop 100% (tutaj widać jak sigma spudłowała - celowałem na oko panny młodej)
![]()
@BeatX: o, dało się![]()
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
no dało dało
wyslalem PW do fomaga, zobczymy czy teraz mi odpisze..
Z tej odległości to chyba wystarczy tylko że trafi w twarz... Ostrości na oko i tak nie będzie widać. Chyba, ze oddajesz albumy wielkości metra.schody sie zaczynaja gdy fotografujesz cala sylwetke (czyli odleglosc do obiektu okolo 4-5 metrow), i chcesz ustawic ostrosc bocznym punktem AF na oko fotografowanej osoby, ktorej twarz jest w polmroku - czyli w slabym kontrascie.
Żartujesz z tym pudłem?crop 100% (tutaj widać jak sigma spudłowała - celowałem na oko panny młodej )![]()
Ostatnio edytowane przez jellyeater ; 03-07-2013 o 11:55