Pokaż wyniki od 1 do 10 z 91

Wątek: 24-70 L na aps-c

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Odp: 24-70 L na aps-c

Posiadam (jeszcze) zarówno 24-70 jak i 17-55 Canona.
    Na puszce 650D Canon 17-55/2.8 ostry jak żyleta, po prostu cud miód. Po podpięciu 24-70/2.8 (I) konsternacja: miał być efekt L a jest nieostro (nie że coś nie tak, ale za mało ostro), kolory też jakieś takie, zakres ogniskowych nie taki- po prostu lepszy obrazek wychodził z 17-55.
    Już miałem obawy że coś nie tak z L-ką (kupiłem używaną) i wszystko się zmieniło jak po kilku dniach podpiąłem L-kę pod pełną klatkę (6D).
    24-70 odżyło: dalej nie jest to demon ostrości ale daje piękny obrazek, trudno napisać co w nim jest takiego ale plastyka, kolory, głębia- po prostu super.
    Podsumowując: na małej matrycy 24-70 u mnie by nie zostało, przegrywa w każdej dziedzinie (oprócz oczywiście budowy) z 17-55/2.8. Jest to obiektyw który potrzebuje pełnej klatki żeby jego zakup był uzasadniony.

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: 24-70 L na aps-c

Cytat Zamieszczone przez marjo Zobacz posta
    Posiadam (jeszcze) zarówno 24-70 jak i 17-55 Canona.
    Na puszce 650D Canon 17-55/2.8 ostry jak żyleta, po prostu cud miód. Po podpięciu 24-70/2.8 (I) konsternacja: miał być efekt L a jest nieostro (nie że coś nie tak, ale za mało ostro), kolory też jakieś takie, zakres ogniskowych nie taki- po prostu lepszy obrazek wychodził z 17-55.
    Skłaniam się ku 17-55. Jedna sprawa to mniejsze ryzyko niezadowolenia co do ostrości, druga to mniejsze wachlowanie szkłami z uwagi na słaby szeroki kąt 24-70 L na APS-C. Chyba jednak dla mnie argumentem za 17-55 jest te 17mm - jednak przydadzą mi się w chwilach szerszego ujęcia. Nie będę musiał wyciągać na siłę 10-22 z torby... i wiecznie przepinać szkieł.

Ciekawy test znalazłem (tłumaczenie translatorem z ang.): http://translate.google.com/translat...report--review
    Tekst oryginalny: http://translate.google.com/translat...art%3D2&anno=2

Można znaleźć tam ciekawe zdanie (2 strona testu dot. rozdzielczości na APS-C), że autor testu korzystając z 4-ech obiektywów, tylko na 1-nym uzyskał zadowalający wynik w tym punkcie. W podsumowaniu pisze, że obiektyw godny polecenia pod warunkiem, że trafi się na dobrze współpracujący z APS-C egzemplarz.... a na koniec informacja że 17-55 jest lepszy dla APS-C (poza wykonaniem obudowy). To stawia kropkę nad i dla mnie co do decyzji o zakupie 17-55 IS USM. Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
    Ostatnio edytowane przez jafrap ; 27-06-2013 o 08:05

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów