Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Wątek: Trwałość akumulatora LP-E6

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Trwałość akumulatora LP-E6

Ciekawe - jak duża jest szansa kompletnego zawieszenia się aparatu używanego z akumulatorem zużytym. Wydaje się, że póki ma zielone kwadraciki, Canon gwarantuje pracę bez padnięcia całego systemu. A na czerwonym...
    60D, 5Dmk III, C 24-105, S 150-500, C 50/1.8, EX 430 II,
    D 20, G1Xmk I, C M5 + Tamron 18-400 ,

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

kiedys nie bylo kwadracikow i bylo dobrze.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

czy jeszcze ktoś z Was ma doświadczenie z pracą na aku lp-e6 z zapalonym czerwonym kwadracikiem? pytam już zupełnie z ciekawości - jak długo można na takim aku pracować (w sensie ile cykli jeszcze wytrzyma nim zgaśnie?). I pytanie bardzo egzystencjalne :-) jak wygląda jego zgasnięcie? czy po prostu stopniowo traci moc, czy nagle definitywnie pada?
    Wiem, że zamiast pytac powinienem iść pstrykać, ale bardzo leje, a ja chcę przygotować się mentalnie do śmierci jakże bliskiego mi akumulatora :-)

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    I pytanie bardzo egzystencjalne :-) jak wygląda jego zgasnięcie? czy po prostu stopniowo traci moc, czy nagle definitywnie pada?
    Dzięki temu chipowi nic nie rzęzi, nie charczy, nie chlipie. Rozładowanie baterii pozbawione zostało całej otoczki audio emocjonalnej.
    Chip odcina ogniwa, wszystko gaśnie. Pełny egzystencjalizm z wszystkimi podstawowymi motywami. Jest więc człowiek - fotograf i model jako motyw istnienia.
    Mamy motyw infinityzmu – sesja skończona, a model patrzy i się dziwi co znowu ten fotograf schrzanił.
    Dalej motyw tragizmu – istnienie człowieka jest wypełnione grozą i troską, choć troska modela i fotografa jest zgoła innej natury, zaś element grozy jest funkcją wartości zlecenia.
    Motyw pesymizmu – fotografa otacza nicość, bo model poszedł w diabły, drąc się, że z takim fotografem pracować nie będzie.

Nadal bangla ?
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Ja wiem czy bangla? Raczej z tym czuje się jak na garnuszku ZUS.

Miasto
    Cavan / Kielce

Cytat Zamieszczone przez soko Zobacz posta
    Ciekawe - jak duża jest szansa kompletnego zawieszenia się aparatu używanego z akumulatorem zużytym. Wydaje się, że póki ma zielone kwadraciki, Canon gwarantuje pracę bez padnięcia całego systemu. A na czerwonym...
    Jak sobie wyobrażasz kompletne zawieszenie się aparatu ? Sądzisz, że po naładowaniu / wymianie akumulatora aparat nie da się włączyć ?
    Canon rekomenduje zakup nowego akumulatora gdy świeci się czerwona kratka - nic więcej. Eksplozji nie będzie. Na nowym akumulatorze
    - 3 kratkach plumka się powyżej 1000 zdjęć, na dwóch mniej, a na czerwonej hehe jeszcze mniej.

Te trzy zielone prostokąty opisane są jako stopień zużycia akumulatora, ponieważ aparat rejestruje jakieś parametry współpracy max 6 akumulatorów,
    więc można podejrzewać, że to jakiś licznik, jednak tak nie jest. xxkomarxx pisze, że najpierw było czerwono, a potem znowu zielono, więc chip wysyła
    informację o sprawności lub pojemności akumulatora i wziął chwilowo zgłupiał. I tak jak piszą gdzieś tam tj tu czerwona kratka to jedyny powód do całkowitego rozładowania akumulatora.

Kilka osób, które wypowiedziały się na temat trwałości akumulatora LP-E6, napisało dokładnie to samo. Ten akumulator zaczyna fiksować po 3 latach
    użytkowania, co zgadza się z teorią. Można przyjąć, że poszczególne egzemplarze będą działały od 3 do 6 lat i nawet regularne 'formatowanie'
    nie powinno ich wcześniej wykończyć. Ugotowanie, zamrożenie lub zmiażdżenie to już inna historia.
    Ostatnio edytowane przez grzegorzki ; 30-05-2013 o 18:14
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria

Pełne uzależnienie

Zapalenie się czerwonego kwadracika grozi tylko tym, ze szybko trzeba iść do sklepu i kupić nowy aku ( o ile nie masz drugiego pod ręką )
    Nie ma sensu tego roztrząsać, bo niby po co ?
    Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 01-06-2013 o 19:26
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Zapalenie się czerwonego kwadracika grozi tylko tym, ze szybko trzeba iść do sklepu i kupić nowy aku ( o ile nie masz drugiego pod ręką )
    Nie ma sensu tego roztrząsać, bo niby po co ?
    ja nic nie roztrząsam
    chcę tylko wiedzieć jak szybko trzeba iść do tego sklepu?
    ile cykli ładowania przeżywa akumulator z czerwoną kartką

Miasto
    Cavan / Kielce

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    jak szybko trzeba iść do tego sklepu?
    ile cykli ładowania przeżywa akumulator z czerwoną kartką
    Sprawa indywidualna. Jeden osobnik da radę, gdy akumulator starczy mu na 200 zdjęć, a drugiego poniesie jak mu siądzie przy 500.

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów