Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Wątek: Trwałość akumulatora LP-E6

Domyślnie

2000 to jeszcze nie zobiłam na akumulatorach, może powodem jest włączony wyświetlacz, bo jak pisałem ten na górze za mały a oczka już nie te
    Ale teraz jadę do oporu na akumulatorach i zobaczę.
    A tak z ciekawości jakich akumulatorków używasz do koszyczka i na ile starczają.

Początki nałogu Awatar Heilsberg
    Miasto
    Lidzbark Warmiński

Domyślnie

Mimo wszystko przy takim zużyciu nie powinien Ci ten prostokącik zielony zgasnąć. Ogniwa litowe wręcz lubią być doładowywane, nie znoszą za to pełnych rozładowań. Kto trochę więcej zajmował się modelarstwem RC ten wie. Ilość cykli żywota takiego akumulatora jest na tyle duża, że amatorowi wystarczy na lata, pod warunkiem, że ogniwo jest porządne (a oryginały Canona i zamienniki znanych firm takie są). Albo coś elektronika szwankuje albo wilgoć w powietrzu cuda sprawia a potrafi. W obu akumulatorach po kresce zielonej ubyło czy w jednym?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ale skoro mają około 5000 zdjęć to może jest inna sprawa. Ja w 7D na dwóch bateriach robię około 2500 fotek czyli 5000 w dwa ładowania. Bateria uzyskuje swoje parametry po kilku ładowaniach, 5-6. Może jeszcze te baterie nie doszły do parametrów i dlatego pokazuje, że niby się kończą a one jeszcze się nie zaczęły?
    Ostatnio edytowane przez Heilsberg ; 18-02-2011 o 10:18 Powód: Automerged Doublepost
    EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSM

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Heilsberg Zobacz posta
    Kto trochę więcej zajmował się modelarstwem RC ten wie. Ilość cykli żywota takiego akumulatora jest na tyle duża, że amatorowi wystarc
    To traiłeś ... na kamień W modelarstwie mąż wykorzystuj aku LI-Po - http://pl.wikipedia.org/wiki/Akumula...owo-polimerowy czyli lekko inne

Początki nałogu Awatar Heilsberg
    Miasto
    Lidzbark Warmiński

Domyślnie

Dziś tak. Wcześniej korzystało się z Li-Ion. A tak naprawdę technologicznie to bardzo podobne ogniwa. Tyle, że lipole lżejsze i większe prądy dają.
    EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSM

Bywalec Awatar betinus
    Miasto
    Górny Śląsk

Domyślnie

Tak jak pisał igi, dwa aku oryginały Canona w 5DmkII starczają mi spokojnie na ponad 2500-3000 zdjęć, też zdarza mi się wykorzystywać tylny LCD do ustawiania parametrów.
    Jak nie wybierasz się na duży fotoreportaż (ślub od przygotowań do oczepin) to bym się nie martwił o doładowywanie aku przed sesją.
    sprzętu kupa... a chęci coraz mniej....

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

u mnie reportaż do 13h na dwóch oryginałach (od pewnego czasu zamienniki omijam nawet te naj. z uwagi właśnie na żywotność oryginałów - sprawdzone na wielu puszkach i dopóki canon nie wziął się na sposób ze zmianą- 5D2- starczały mi dodatkowe ze starych puszek do nowych i nigdy jeszcze nie padły )i zostaje zawsze 2-3 kreski.

Domyślnie

Dziękuję Wam za opinię, postaram się wyładować do końca i zobaczę ile wyszło.
    A dzisiaj stwierdziłam dziwną rzecz, oba aku były ładowane razem i razem były w gripie, ostatnio wyjęłam aku z gripa i po wsadzeniu stwierdziłam, że jeden aku ma wykonane 140zdjęć a drugi 50, a były razem używane! Wcześniej pokazywały razem tą samą ilość zdjęć, oczywiście jeden z aku zawsze miał o jedno zdjęcie więcej bo chyba na przemian są wykorzystywane.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Domyślnie żywotność aku lp-e6 z 5d mark ii - problem i prośba o pomoc

na początek - sądzę, że mimo iż odkopuję starszy wątek, to miejsce jest właściwe
    Otóż mam problem z aku lp-e6, a właściwie dwoma identycznymi pracującymi pod 5d mkII. Akumulatory użytkuję od dnia zakupu z nowym aparatem, oba pochodzą z oficjalnej dystrybucji canon i są oryginalne. Mają ok. 3 lat i używajac ich mniej więcej na przemian wykonałem z nimi nie więcej niż 15-20 tys. klatek (łącznie, a więc po max. 10 tys. jednym). Starałem się ich nigdy nie doładowywac bez sensu - czyli zazwyczaj ładowałem je dopiero, gdy były bliskie rozładowania (15%). Od mniej więcej dwóch lat ich stopień zużycia identycznie pokazywany był w postaci dwóch zielonych kratek. W kwietniu byłem w Ameryce Płd. gdzie ładowałem je z sieci 110V. Nie był to pierwszy raz, bo identycznie postąpiłem z nimi 2 lata temu w Meksyku i nie zanotowałem problemu. Natomiast teraz po powrocie i naładowaniu obydwu naszym polskim prądem do pełna i sprawdzeniu w aparacie okazało się, że ich trwałość aparat pokazuje w postaci jednej czerwonej krateczki. Stąd moje pytanie - czy to normalne? że aku po trzech latach i raczej nie nadmiernym eksploatowaniu dogorywają? czy mógł Waszym zdaniem mieć na to wpływ prad o niższym volt? czy to może jakiś błąd w odczycie przez aparat i po kolejnym cyklu sprawa wraca do normy? czy w ogóle ktoś tak miał i czy z takim stopniem zużycia ich śmierć jest bliska?
    szczerze powiem, że jeżeli taki jest standardowy cykl życia oryginalnych aku canon, to raczej nie świadczyć będzie to na plus mojej sympatycznej marki
    a i jeszcze jedno - oba aku pozwalały cały czas na wykonanie nimi ok. 1100 zdjęć na 5d mkII (bez lamp i w normalnych podróżniczych warunkach), nie przebywały w zbyt niskich lub zbyt wysokich temperaturach i zasadniczo jak z całym sprzętem obchodzę się z nimi jak z jajkiem (ale takim zwykłym, bez przesady). Na razie nie zanotowałem spadku ilości wykonywanych zdjęć, czy generalnie szybszego rozładowywania.
    Będę wdzieczny za Wasze podpowiedzi - czy szykować kasę, czy też póki co nie martwić się tematem.

Z góry THX dla wszystkich bardziej doświadczonych Użytkowników za pomoc!

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie Odp: Trwałość akumulatora LP-E6

Po troche ponad 3 latach i ladowaniu podobnym do Twojego (z wyjatkiem innego pradu) mialem podobnie. Mysle, ze bardsiej to im szkodzi to, ze nie sa czesto uzywane.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Domyślnie Odp: Trwałość akumulatora LP-E6

a gdy już ta "czerwona lampka" się zapali, to jak długo jeszcze akumulator ciągnie? czy zanim kompletnie straci moc mija np. rok, czy teraz proces przyspiesza?

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów