Pokaż wyniki od 1 do 10 z 81

Wątek: Poziom polszczyzny na forum :-)

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie Odp: Poziom polszczyzny na forum :-)

Było się wychylać

Cytat Zamieszczone przez kosdkp Zobacz posta

Zdanie rozpoczynamy z wielkiej litery.
    Zapamiętaj razzz na zafsze: rozpoczynamy zdanie od dużej (wielkiej) litery, ewentualnie (co osobiście mniej mi się podoba) wielką literą.

Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Było się wychylać

dużej (wielkiej) litery, ewentualnie (co osobiście mniej mi się podoba) wielką literą.

Też jestem za. Liter to liter i jaki on wielki. Co innego cztery litery. Albo dwa litery. Po jednym na twarz. Bez względu na wielkość litery forum to nie literatura.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Początki nałogu Awatar janhalb

Było się wychylać

Zapamiętaj razzz na zafsze: rozpoczynamy zdanie od dużej (wielkiej) litery, ewentualnie (co osobiście mniej mi się podoba) wielką literą.

Otóż nie. Zdanie rozpoczynamy wielką literą. Nie "od wielkiej...", nie "od dużej", nie "dużą". Wielką literą. Serio-serio. To jest (z tego co wiem) jedyna poprawna forma słownikowa tego wyrażenia.

A jako tłumacz i redaktor - czyli człowiek fotografią zajmujący się amatorsko, ale językiem zawodowo - całkowicie zgadzam się z autorem wątku.

I nie, nie zwalajmy wszystkiego na złą edukację. Choćby człowiek chodził do najgorszych szkół - wystarczy, że trochę poczyta i po prostu wie, że "niektórzy" pisze się łącznie.

Jak byłem mały (czyli jednak ładne parę lat temu) moja Ś.P. mama powtarzała mi do znudzenia, że robienie błędów i niechlujne mówienie / pisanie jest objawem braku szacunku dla rozmówcy / czytelnika.

Amen. (W wersji dla informatyków: Enter. W wersji dla Indian: howgh.)
    Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Uzależniony Awatar szambonur
    Miasto
    za siedmioma górami...

Cytat Zamieszczone przez janhalb Zobacz posta
    Otóż nie. Zdanie rozpoczynamy wielką literą. Nie "od wielkiej...", nie "od dużej", nie "dużą". Wielką literą. Serio-serio. To jest (z tego co wiem) jedyna poprawna forma słownikowa tego wyrażenia.

A jako tłumacz i redaktor - czyli człowiek fotografią zajmujący się amatorsko, ale językiem zawodowo - całkowicie zgadzam się z autorem wątku.

I nie, nie zwalajmy wszystkiego na złą edukację. Choćby człowiek chodził do najgorszych szkół - wystarczy, że trochę poczyta i po prostu wie, że "niektórzy" pisze się łącznie.

Jak byłem mały (czyli jednak ładne parę lat temu) moja Ś.P. mama powtarzała mi do znudzenia, że robienie błędów i niechlujne mówienie / pisanie jest objawem braku szacunku dla rozmówcy / czytelnika.

Amen. (W wersji dla informatyków: Enter. W wersji dla Indian: howgh.)
    Bardzo mądre słowa. To samo powinno tyczyć się fotografii... Pokazywanie zdjęć z rażącymi błędami i niechlujnie wykonanymi jest objawem braku szacunku dla widza...
    a zawsze jak się staram komuś tak delikatnie nakreślić sytuację to się na mnie obrażają...

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez szambonur Zobacz posta
    Bardzo mądre słowa. To samo powinno tyczyć się fotografii... Pokazywanie zdjęć z rażącymi błędami i niechlujnie wykonanymi jest objawem braku szacunku dla widza...
    a zawsze jak się staram komuś tak delikatnie nakreślić sytuację to się na mnie obrażają...
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Święte słowa.
    - dominacja komunikacji gadanej (zwanej elegancko oralną),
    No tu kolega dalekuchno się zapędził, oj dalekuchno.
    Podczas komunikacji nazwanej przez kolegę oralną raczej nie dochodzi do komunikacji werbalnej, którą to kolega i następcy mieli na myśli.
    Rozmawiamy o rozmawianiu !

--- Kolejny post ---

Było się wychylać
    Niestety pedagogów mamy marnych. Zdanie "pisać z wielkiej litery" jest absolutnie poprawne. Odsyłam do kolokacji tego czasownika.
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Uprawnienia umieszczania postów