witam
Mam canona 50D z obiektywami 15-85 i 50/1.8. Myślę o trochę dłuższej ogniskowej i tu mam problem co wybrac.
Miałem przez rok Sigmę 70-300 APO ale byłem nie zadowolony z jej pracy i zdjęć jakie można było wykonać ,a najbardziej brakowało mi stabilizacji.
Mam też Jupitera 200/4, ale to w połączeniu z cieżarem mojego body daje spory kłopot w przypadku dłuższego spaceru , chociaż zdjęcia przy łądnej pogodzie można zrobić zadawalające,ale to w połączeniu z brakiem stabilizacji też mnie nie zadawala , więc tez do sprzedania.
Teraz wpadłem na pomysł i sprawdziłem na jakiej ogniskowej robiłem najwięcej ta Sigmą i wyszło że 100-150 mm.
Mogę wydać maksymalnie 1500 zł
Myślałem canonie 28-135 ale to dubluje mi ogniskowe , 70-200/4 raczej nie bo źle się będe czuł z białym obiektywem no i brak stabilizacji . Raczej w tej cenie nie kupię stałki 135 mm .
Jest jeszcze alternatywa Tamron 70-300 ze stabilizacją , ale tu bym musiał wyjść poza system i to jest dla mnie wielka niewiadoma.
Co o tym myślicie.
Może macie jakieś inne propozycje , chętnie bym poczytał rady bardziej doświadczonych w tym względzie.
pozdrawiam Wojtek