Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 41

Wątek: pierwsza lustrzanka

Domyślnie Odp: pierwsza lustrzanka

a powiedzcie do canona 60d jaki obiektyw w komplecie w cenie poniżej 4000 e fotojoker jest 18-135, ale w teście świata obrazu oceniony jako dostateczny, sam aparat też tylko jako dobry. Wiem, że to forum canona, ale co byście powiedzieli zamiast canona 60d - nikon d5100 z obiektywem 18-105.
    Czy jednak canon 60d?

Niedawno stałem przed podobnym dylematem i kupiłem 60D - decyzji nie żałuję, jest na prawdę nieźle, pomimo, że nie mam jeszcze takich szkieł, jakie bym do niego chciał (nie da się wszystkiego na raz ). U mnie zadecydowała ergonomia (dobrze mi leży w rękach) i mała różnica w cenie w porównaniu do 650D, który miałem pierwotnie kupić. Wcześniej miałem 350D i różnica ogromna, taka jak po przejściu z Kodaka Z980 na 350D.

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

Cytat Zamieszczone przez efbiaye Zobacz posta
    Jeżeli chodzi o ostrość obrazu to oba powyższe szkła przebijają C15-85 IS UM i C17-55 2.8. Z drugiej strony, żadne z nich nie oferuje takiego zakresu jak 18-135 (realnie jest to odpowiednik 28,8 - 216mm na FF), którego można pozazdrościć, bo na wycieczce to szkło jest niezastąpione i w całym zakresie praktycznie jednakowo mocne (zwłaszcza wersja STM).
    dlatego ostatnio zacząłem chorować na 15-85. Co do 18-135 to fakt , zakres rewelacja ale jak zobaczyłem sample salasa z tego forum, który to szkiełko kupił (i po 3 dniach sprzedał) to z deka się załamałem a gwoździem do trumny był test 650d na świecie obrazu właśnie w zestawie z 18-135 stm i tam też "j*j nie urywał", szczególnie jeśli chodzi o gigantyczne abberacje no i lekkie mydełko, czego ja nie cierpię ...
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Zoomy o dużej krotności ogniskowej,np. powyżej x4, ze względów konstrukcyjnych ustępują jakością obrazka tym o małej krotności.
    Coś za coś..

Domyślnie Pierwsza Lustrzanka

Witam,
    Znalazłem to forum przypadkowo i widzę ze sporo osób zna się na rzeczy dlatego postanowiłem się Was zapytać.

Chciałbym kupić lustrzankę i jako że to ma być moja pierwsza lustrzanka mogę na nią przeznaczyć max 3 tys.
    Co możecie mi polecić. Koleżanka jako pierwszy taki aparat kupiła eos 550d i jest prze zadowolona.

Do tej pory korzystałem ze zwykłej cyfrówki FF FinePix S1730, dlatego nie znam się na posługiwaniu lustrzanką, lecz szybko się uczę.

Wiem o tym, że w dużym stopniu jakość ujęcia zależy od fotografa ale nie oszukujmy się jakość zdjęć wykonanych lustrzanką jest zdecydowanie lepsza aniżeli zwykłą cyfrówka.

Nie wiem czy mogę tutaj tak napisać ale czytałem żeby wybierać po między nikon a canon aczkolwiek też pojawiły się opinie że Pentax jest ok na sam początek

Chciałbym się nauczyć robienia zdjęć lustrzanką ponieważ w tym roku mam wyjazd do Azji w przyszłym Ameryka płd..
    także głównie zależy mi na tym aby robić tego typu zdjęcia.
    Ostatnio edytowane przez andrzej_24 ; 25-05-2013 o 16:18

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie Odp: Pierwsza Lustrzanka

Połączyłem, wracając do tematu...
    Cytat Zamieszczone przez andrzej_24 Zobacz posta
    Koleżanka jako pierwszy taki aparat kupiła eos 550d i jest prze zadowolona.
    Miałeś okazję nim fotografować?

Cytat Zamieszczone przez michael_key Zobacz posta
    Połączyłem, wracając do tematu...

Miałeś okazję nim fotografować?
    Nie ale to nie jest problem, pożyczę go na weekend i po próbuje.
    Raczej zastanawiam sie czy taki aparat się nadaje jako pierwszy tego typu sprzęt

Początki nałogu

Proponuję rozważyć produkty Samsunga - bagnet NX, NX-10, 11 czy co tam jeszcze jest. Znajomemu poleciłem nx-1000 z kitem, jest przezadowolony, za 1100zł matryca aps-C, szkło takie se, ale po domknięciu ujdzie, sprawdź są na allegro oferty. Innemu znajomemu poleciłem nx-10, dokupił sobie naleśnika 30/2.0. Widziałem RAwy z obu, jest bardzo dobrze.
    Sony NEX też w przystępnych cenach.
    No, ale jak się chce targać kg lustrzanego złomu i ew. +10 pkt do lansu na czarną puszkę

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Cytat Zamieszczone przez andrzej_24 Zobacz posta
    Nie ale to nie jest problem, pożyczę go na weekend i po próbuje.
    Miałbyś już jakieś zdanie w kwestii tego konkretnego modelu
    Mając do 3 000 zł spokojnie możesz posiąść 650D + KITowy obiektyw. Myślę, że ta puszka spokojnie Ci starczy na długi czas i będzie się mógł skupić na inwestowaniu w obiektywy.

Początki nałogu Awatar ketras
    Miasto
    Kościan / Leszno / Poznań

Cytat Zamieszczone przez michael_key Zobacz posta
    (..) Myślę, że ta puszka spokojnie Ci starczy na długi czas i będzie się mógł skupić na inwestowaniu w obiektywy.
    Popieram na początek po kompakcie 650D będzie aż nadto wystarczalne.
    Cytując pewną reklamę pod fotografię:
    "Body to tylko początek..... dalej zaczyna się wolność"
    "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów