Strona 41 z 82 PierwszyPierwszy ... 31394041424351 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 401 do 410 z 814

Wątek: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: 5D MKII v 6D v 5D MKIII

Cytat Zamieszczone przez piotek Zobacz posta
    Brutto:
    Obecnie na allegro najtańsza
    Canon EOS 6D + SanDisk 32GB Wwa,Kr,Gd,Szcz. (3189043811) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
    Ale jakieś tydzień temu była aukcja nowego 6d za 6399zł Brutto
    Bez Faktury VAT ... to tak nie do końca brutto.

Uzależniony

Domyślnie Odp: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?

Nareszcie miałem okazję przetestować 5dII i 6d jednocześnie na ostatnich imprezach. Jestem już po obróbce więc mogę uczciwie wydać swój werdykt
    AF - zdecydowanie wygrywa 6d, niesamowita przyjemność jak dla mnie pracować tak celnym body. Czy to założone 35L na 1,6 (niżej dla bezpieczeństwa nie schodzę ) czy 85L na 1,4 wszystko w punkt. Cała zabawa weselna praktycznie w punkt, bez męczarni i ciągłych powtórek. Na bocznych i środkowym, bez znaczenia w tych warunkach w których robiłem. Jak wywalałem zdjęcia przy obróbce to ostrości nie brałem pod uwagę bo było tak dobrze.
    ISO - fajnie mieć tak użyteczne wysokie iso jak w 6d ale ja osobiście nie robię na tak dużych wartościach żeby widzieć jakąś wielką korzyść. Zamykam się max na 1600 więc w tych przedziałach nie widzę różnicy.
    użytkowanie - wystarczyło mi kilka ruchów w domu jak kupiłem 6d żeby przyzwyczaić się do przesuwania punktów ostrości. Oczywiście że łatwiej byłoby mi przesuwać w 5d II ale w tym body to niestety boczne punkty dla mnie nie istniały.
    Co do innych ciekawostek to na baterii zrobione dużo więcej zdjęć na 6d.
    85L źle mi leży na 6d i już wiem że będę go miał tylko na 5d II. Mniejsze szkła można zakładać
    Robiłem z ciekawości RAW + JPEG na 6d, Jpeg-i jakieś rozmydlone wychodzą, nie wiem czy mam coś w body poustawiane, pewnie tak, muszę poszukać i spróbować to odmydlić
    Balans bieli na automacie zdecydowanie lepszy na 6d, ulga przy późniejszej obróbce.
    Podsumowując to 6d zostaje moim głównym body a 5d II jako dodatek dla wygody.
    No cóż, produkcja o kilka lat świeższa i po prostu lepsza jak dla mnie.
    Mam nadzieję że komuś to się przyda co napisałem

5D robi więcej zdjęć czy 6D ? bo chyba jest błąd w opisie

Jak masz jakieś fotki przykładowe z 5D i 6D to wrzuć..

Ja z opisem się jeszcze wstrzymam... muszę się nacieszyć
    Ostatnio edytowane przez Morfii ; 06-05-2013 o 22:43
    było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Amroz pytanie: oba korpusy bez gripów? To tak w kwestii porównania komfortu pracy z ciężkimi szklami.

Początki nałogu Awatar Kosmo

Ja mam bezpośrednie porównanie 5D II vs. 5D III
    - III dużo więcej zdjęć na jednej baterii
    - AF super. Jakieś 90-95% trafionych zdjęć na sali. Bez znaczenia czy to taniec czy statyki, blisko czy daleko.
    Mam problem z wybraniem kadrów do oddania, bo wszystko prawie ostre i ciężko odrzucić. Jak robiłem poprzedni sezon II to spora część kadrów leciała do kosza bo była po prostu nietrafiona.
    - Lepsze duże iso niż w II. Sam szum nawet na iso8000 nie jest jakiś straszny. Spada wtedy już kontrast i nasycenie i trzeba ze zdjęciem mocno popracować.

To chyba najważniejsze kwestie. 6D na centralnym jest bardzo podobne do 5D III więc można postawić je na równi w 3pkt o których napisałem.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez Morfii Zobacz posta
    5D robi więcej zdjęć czy 6D ? bo chyba jest błąd w opisie

Jak masz jakieś fotki przykładowe z 5D i 6D to wrzuć..

Ja z opisem się jeszcze wstrzymam... muszę się nacieszyć
    na 6d robię dużo więcej zdjęć na jednej baterii niż na 5dII , ale może na to mieć wpływ to że nie przeglądam wciąż zdjęć żeby wywalać te nie ostre z karty.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez luciferi Zobacz posta
    Amroz pytanie: oba korpusy bez gripów? To tak w kwestii porównania komfortu pracy z ciężkimi szklami.
    tak, oba bez gripów. do 5dII kiedyś miałem grip ale sprzedałem bo nie pracowało mi się z nim dobrze. Ale faktycznie może 6d z gripem to byłby właśnie strzał w dychę przy współpracy z dużymi szkłami. Nie wiem, i tak raczej nie będę próbował.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Kosmo Zobacz posta
    Ja mam bezpośrednie porównanie 5D II vs. 5D III
    - III dużo więcej zdjęć na jednej baterii
    - AF super. Jakieś 90-95% trafionych zdjęć na sali. Bez znaczenia czy to taniec czy statyki, blisko czy daleko.
    Mam problem z wybraniem kadrów do oddania, bo wszystko prawie ostre i ciężko odrzucić. Jak robiłem poprzedni sezon II to spora część kadrów leciała do kosza bo była po prostu nietrafiona.
    - Lepsze duże iso niż w II. Sam szum nawet na iso8000 nie jest jakiś straszny. Spada wtedy już kontrast i nasycenie i trzeba ze zdjęciem mocno popracować.

To chyba najważniejsze kwestie. 6D na centralnym jest bardzo podobne do 5D III więc można postawić je na równi w 3pkt o których napisałem.
    No i podobne mamy odczucia po tych porównaniach jeśli chodzi o AF i komfort pracy Naprawdę na boczne jak na razie nie mogę też narzekać w 6d
    Ostatnio edytowane przez amroz ; 07-05-2013 o 18:38

Bywalec
    Miasto
    Radom

Cytat Zamieszczone przez luciferi Zobacz posta
    Mam duży odsetek poruszonych zdjęć pionowych ( lekkie poruszenie widoczne przy powiększeniu 100%) z 6d.... w 5D clasic mam grip i ten problem nie występuje.
    Grip do 6d w moim przypadku będzie bardzo dobrym zakupem....

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez jacab1 Zobacz posta
    Mam duży odsetek poruszonych zdjęć pionowych ( lekkie poruszenie widoczne przy powiększeniu 100%) z 6d.... w 5D clasic mam grip i ten problem nie występuje.
    Grip do 6d w moim przypadku będzie bardzo dobrym zakupem....
    no ja praktycznie to prawie nie robię zdjęć pionowych, oddając klientowi zdjęcia to jest tam może max 5% pionów a więc grip w tej kwestii nie jest mi niezbędny

Bywalec Awatar aciek_l
    Miasto
    Poznań, Częstochowa

Aparat z gripem dla mnie jest o wiele wygodniejszy również do zdjęć poziomych. Wszystkie palce prawej dłoni mają gdzie się zmieścić, a lewą dłonią również lepiej się podpiera aparat.

Uzależniony Awatar jac+

Pomimo rewelacyjnych opinii na temat 6D dziś zamówiłem 5D mark II. Nowy, sklepowy. Wiele rzeczy mnie nęciło w 6D, jednak koniec końców stanęło na starej piątce. Nie wiem czy zrobiłem źle, czy dobrze. Grunt, że po swojemu.
    Ostatnio edytowane przez jac+ ; 13-05-2013 o 21:58
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Strona 41 z 82 PierwszyPierwszy ... 31394041424351 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów