Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 52

Wątek: Obróbka ślubów - organizacja pracy.

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Obróbka ślubów - organizacja pracy.

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    najwiekszy hardcore jaki pamietam, to jeden z ostatnich slubow.. sytuacja byla taka, ze Panna Mloda idzie pod reke z ojcem do oltarza.
    chcialem ten moment uchwycic na dwie ogniskowe: 100mm i 24mm
    no to zapinam 100/2.0 i pstrykam (w one shot) jak podchodza do oltarza.
    ekspozycja ISO 3200 f/2.0 1/320 (wiec wzglednie jasno)
    zrobilem jakies 12 zdjec z 100/2.0 i zadne nie bylo ostre
    żadne
    A przypadkiem nie było tak, że stałeś pod ołtarzem i miałeś PM na tle światła wpadającego przez otwarte drzwi kościoła?

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez wiktor2323 Zobacz posta
    Tak z ciekawości zapytam. Masz lampę na body żeby wspomagała AF ? Za tydzień będę robił swój pierwszy ślub 5d mk1 i mam pewne obawy.
    Wcześniej testowałem na studniówce i na 100 zdjęć zrobionych może z 10-15 było przestrzelonych całkowicie, 15-30 przestrzelone ale dało sie zaakceptować. Reszta ok. Szkło 50/1.4 na 1.4 (każdy wie jaki ma AF) ze wspomaganiem lampy. Zdjęcia w ruchu.
    Zazwyczaj przynoszę ze ślubu około 1000-1300 fotek, ale to na 50D gdzie Af był dużo lepszy nawet na bocznych. A teraz z 5D się okaże
    oczywiscie, jak tylko przyjezdzam na zlecenie to pierwsze co robie - zakladam pas i sakwy z obiektywami, i zapinam lampe blyskowa na aparat (ale wylaczam blysk - lampa dziala tylko jako wspomaganie AF)
    to o czym piszesz, to rezultat mniej wiecej taki, jaki mialem i ja gdy latalem po weselach z 5DII + C50/1.4
    ale zwroc uwage, ze ostrzysz wtedy z wzglednie bliskiej odleglosci.
    schody sie zaczynaja, jak potrzeba ustawic ostrosc na obiekt oddalony o powiedzmy 10-15 metrow (jak sytuacja, ktora opisalem)
    wtedy drastycznie spada celnosc..
    .. a gdy obiekt sie porusza? to juz wiem, ze 5DII po prostu nie jest w stanie poprawnie ustawic ostrosci (w slabych warunkach oswietleniowych)
    najlepiej w takiej sytuacji po prostu odposcic sobie focenie, zeby oszczedzic sobie irytacji podczas postprocesingu.

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    A przypadkiem nie było tak, że stałeś pod ołtarzem i miałeś PM na tle światła wpadającego przez otwarte drzwi kościoła?
    nie nie, to byl slub w grudniu, okolo 16:00 zaczela sie msza wiec bylo juz naprawde ciemno jak w d... ;]
    wogole mialem wtedy niezly sprawdzian wlasnego skilla, bo jak mlodzi wyszli z kosciola to byla po 17:00 i normalna ciemnosc na zewntarz ;]
    bez lampy ani rusz (nawet z jasnymi stalkami)
    no i zrob tu klimat z wyjscia mlodych z kosciola gdy ekspozycja jest rzedu ISO 3200, f/1.4, 1/5
    na szczescie 24L bardzo duzo wybacza i nawet w takich masakrycznych warunkach, daje obrazek ktory cieszy oko.

tak to dokladnie wygladalo:

Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Bywalec

ja jak w zeszlym roki robilem sluby na 5DII, to przynosilem z repo ~ 2000-2200 RAW, a z pleneru 500-600 RAW
    docelowo oddawalem 250 .jpg w full size, precyzjnie obrobionych, z retuszem itp.. no taki deluxe ;]
    a cala reszte ktora zostala oddaje za friko, na osobnej plycie, wstepnie obrobione (poziomy, WB, kadrowanie itp), w ilosci okolo ~ 600 szt, tyle tylko ze zmniejszone do 800x533px ;]
    i wszyscy sie ciesza

w tym roku gruntownie zmodernizowalem swoj sprzet, wiec ciezko powiedziec jakie ilosci RAW'ow bede przynoscic ze zlecenia..
    .. ale robie sobie duze nadzieje z AF w nowej piatcce, wiec pewnie nie bedzie juz tak duzo RAW'ow jak w zeszlym roku.
    bo jednak z 5DII to masakrycznie duzo zdjec mialem nieostrych.
    najwiekszy hardcore jaki pamietam, to jeden z ostatnich slubow.. sytuacja byla taka, ze Panna Mloda idzie pod reke z ojcem do oltarza.
    chcialem ten moment uchwycic na dwie ogniskowe: 100mm i 24mm
    no to zapinam 100/2.0 i pstrykam (w one shot) jak podchodza do oltarza.
    ekspozycja ISO 3200 f/2.0 1/320 (wiec wzglednie jasno)
    zrobilem jakies 12 zdjec z 100/2.0 i zadne nie bylo ostre
    żadne
    a uzywalem i centralnego czujnika, i pod koniec bocznego.
    dupe mi uratowalo ze zrobilem z 10 ujec z 24L jak juz byli blisko, ale tez tylko jedno czy dwa wyszly ostre.
    no po prostu fart, i calkowicie obwiniam za ten fail swoj sprzet, bo w statycznych ujeciach, jak np. plener to jednak 5DII + 100/2.0 dawalo b. duzo celnosc (centralny punkt AF)
    po tej akcji podjalem decyzje, ze sprzedaje 5DII i kupuje 5DIII - jako glowny powod: AF
    takie sytuacje jak przeze mnie opisana, sa nie do pomyslenia w glownym narzedziu pracy.

no ale wracajac do tematu, mi wychodzi na obrobke calego materialu ze zlecenia jakies 4-5 dni po 8h (mam na mysli repo + plener), w zaleznosci jak zle bylo swiatlo na sali weselnej
    Aż strach czytać ...
    Wyślij tą puszke do serwisu albo zmień zawód
    2x5Dmk2/fish15/ 17-40L/ 24LII /85 /135L/ 430 EX II/ 2x600EX
    Regulamin pkt8.

Miasto
    Szczecin

puszke juz sprzedalem i kupilem nowa (patrz stopka)
    zawodu nie zmienie, gdyz za bardzo go kocham

Bywalec

puszke juz sprzedalem i kupilem nowa (patrz stopka)
    zawodu nie zmienie, gdyz za bardzo go kocham
    a uprzedziłeś kupującego że masz uszkodzony układ AF?
    Regulamin pkt8.

Miasto
    Szczecin

Mistrzu, ale on nie byl (jest) uszkodzony, bo w dobrych warunkach trafia w punkt.
    Sytuacja o ktorej mowie, to specyficzne warunki (odleglosc ostrzenia 10-15m, ISO 3200 f/2.0 1/250), 5DII + C100/2.0 przy ktorych AF z 5DII wysiada. i tyle.
    Chyba nie myslisz, ze jestem takim debilem ze uzywalem intensywnie przez 3 lata aparat, nie wiedzac ze ma wade AF, ale mimo wszystko zrobilem tysiace udanych zdjec?
    Sprawdz moze wpierw czy w takich warunkach twoje "piatki" nie zawioda Cie, zamiast dawac mi tutaj zlosliwe i durne uwagi ;]

*EDIT*

I koniec OT z mojej strony, kolega KGR moze zarzuci jakas swoja zlota rada na wlasciwy temat watku?
    Bo rozumiem, ze "atakujac" mnie i probujac osmieszyc to masz jakies przeogromne doswiadczenie w temacie repo-slubnego, przy ktorym moje nikle zdolnosci sa niczym kropla w morzu?
    Ostatnio edytowane przez BeatX ; 14-04-2013 o 15:52

Bywalec

... nie mam zamiaru się z Tobą "kopać"
    Dziwi mnie to co piszesz bo moje puszki takich błedów AF nie wykazuja. Owszem zdarza się "nietrafione" foto w nienajlepszych warunkach ale nie tak często jak u Ciebie.
    Nie doszukuj się "ataków" w tym co napisałem.
    Regulamin pkt8.

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

dla mnie też trochę dziwne, nie mam co prawda C100 ale 135L i spokojnie pod światło robię wchodzące PM czasem w b. trudnych warunkach i spora większość jest trafiona, mało tego wszystko na one focus, na all-servo jest lipa. Robiłem natomiast test na MKIII krótki, kolega przyniósł i po włączeniu servo na 35L przy żarówce energooszczędnej przy przejściu z odległości ok 3m do 1m i żadne nie było trafione (tutaj bez zamontowanej lampy).

Pełne uzależnienie

Jak dla mnie to przeceniasz to 24 LII.

Początki nałogu Awatar Kosmo

Temat jak zwykle schodzi na psy.
    Apropos servo w 5D III to fakt. Robiłem cały ślub tydzień temu i nie jest to takie proste jak się wydaje. W dobrych warunkach jest ok, ale na sali podczas tańca gdzie błyska mnóstwo świateł jest problem. Trzeba dobrze skonfigurować aparat i i tak są błędy. Normalna sprawa. Ja nawet nie mam za złe III, że tak ma. Po prostu tak to już jest. Trzeba nadal myśleć i pracować :-) Samo się nie zrobi.

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów