Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 52

Wątek: Obróbka ślubów - organizacja pracy.

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Odp: Obróbka ślubów - organizacja pracy.

Cytat Zamieszczone przez Bernard Zobacz posta
    Da sie trzeba tylko używać głowy, a nie tylko aparatu. Btw ja daje klientom 60 zdjęć ijakos nigdy nie słyszałem, że za mało. Nie ilosc, a jakosc!

Bernard
    O fajnie
    Akurat po jednym zdjęciu na rozkładówkę fotoalbumu

Wysyłane z mojego HTC Desire S za pomocą Tapatalk 2
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    O fajnie
    Akurat po jednym zdjęciu na rozkładówkę fotoalbumu
    Fotoalbum zapewne składa się z 4 rozkładówek - trzeba trzymać proporcje ilościowe

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Namawiasz go na Nikona?! giń, przepadnij!!!!!!1111

--- Kolejny post ---

u nas na forum sami mistrzowie, robiac tysiaka i oddajac trzysta, co trzecia fota wychodzi za... tzn fajna
    jak za tysiaka to i tysiak na tysiak będzie dobry ,

Ps. chodziło mi o 1DX

Początki nałogu Awatar Kosmo

Ja robię stale około 2000-2200zdjęć (nie patrzę podczas roboty, ale jak zgrywam to zawsze mi tyle m/w wychodzi) + plener jakieś 600 fot. To daje koło 50G. Wołam to w LR i bardzo mało już w PS (czasami trochę pleneru). Do momentu oddania materiału trzymam rawy. Jak oddam to zostawiam tylko wywołany materiał. Oddaję max 400zdjęć i to daje jakieś 3-4G. Zdjęcia trzymam rok od oddania choć w umowie mam 6-mcy.
    Ja ogólnie potrzebuję mniej snu niż przeciętny człowiek (nauczyła mnie tego ptasia profesja :-) )więc materiał wywołuję w miarę sprawnie. Staram się nie przekraczać 30dni, ale jak mam 4 śluby pod rząd to schodzi około 45dni. Staram się jednak brać max 2-3 wesela w miesiącu żeby nie popaść w rutynę i znudzenie. Jednak np w czerwcu,sierpniu, wrześniu ciężko się zamknąć w 4 zleceniach. Trzeba mieć te 500G w zapasie. Zawsze minimum 2 kopie rawów na dwóch niezależnych dyskach.

TAKĄ WŁAŚNIE MAM METODĘ

Bywalec Awatar aciek_l
    Miasto
    Poznań, Częstochowa

Powiązane pytanie: ile godzin poświęcacie na ogarnięcie jednego ślubu? Ile na selekcję, ile na wybranie, ile na obróbkę?

Miasto
    Wadowice,Kraków

Cytat Zamieszczone przez aciek_l Zobacz posta
    Powiązane pytanie: ile godzin poświęcacie na ogarnięcie jednego ślubu? Ile na selekcję, ile na wybranie, ile na obróbkę?
    lepiej nie pytaj, bo gdy klient przeczyta...

ja zauważyłem, że odkąd świecimy nie tylko systemówką, ale i studyjną, to ilość plików przyniesionych z pleneru spadła z ok 500 do 200-300 - powód: lepsza koncentracja bo lampa ładuje się minimum tę 1s

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

a może Ci lampy się za długo ładują?
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Miasto
    Wadowice,Kraków

Cytat Zamieszczone przez zanussi Zobacz posta
    a może Ci lampy się za długo ładują?
    no właśnie o tym piszę wiąże się to z większą koncentracją i od razu dbanie o wszelkie detale.

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

ja jak w zeszlym roki robilem sluby na 5DII, to przynosilem z repo ~ 2000-2200 RAW, a z pleneru 500-600 RAW
    docelowo oddawalem 250 .jpg w full size, precyzjnie obrobionych, z retuszem itp.. no taki deluxe ;]
    a cala reszte ktora zostala oddaje za friko, na osobnej plycie, wstepnie obrobione (poziomy, WB, kadrowanie itp), w ilosci okolo ~ 600 szt, tyle tylko ze zmniejszone do 800x533px ;]
    i wszyscy sie ciesza

w tym roku gruntownie zmodernizowalem swoj sprzet, wiec ciezko powiedziec jakie ilosci RAW'ow bede przynoscic ze zlecenia..
    .. ale robie sobie duze nadzieje z AF w nowej piatcce, wiec pewnie nie bedzie juz tak duzo RAW'ow jak w zeszlym roku.
    bo jednak z 5DII to masakrycznie duzo zdjec mialem nieostrych.
    najwiekszy hardcore jaki pamietam, to jeden z ostatnich slubow.. sytuacja byla taka, ze Panna Mloda idzie pod reke z ojcem do oltarza.
    chcialem ten moment uchwycic na dwie ogniskowe: 100mm i 24mm
    no to zapinam 100/2.0 i pstrykam (w one shot) jak podchodza do oltarza.
    ekspozycja ISO 3200 f/2.0 1/320 (wiec wzglednie jasno)
    zrobilem jakies 12 zdjec z 100/2.0 i zadne nie bylo ostre
    żadne
    a uzywalem i centralnego czujnika, i pod koniec bocznego.
    dupe mi uratowalo ze zrobilem z 10 ujec z 24L jak juz byli blisko, ale tez tylko jedno czy dwa wyszly ostre.
    no po prostu fart, i calkowicie obwiniam za ten fail swoj sprzet, bo w statycznych ujeciach, jak np. plener to jednak 5DII + 100/2.0 dawalo b. duzo celnosc (centralny punkt AF)
    po tej akcji podjalem decyzje, ze sprzedaje 5DII i kupuje 5DIII - jako glowny powod: AF
    takie sytuacje jak przeze mnie opisana, sa nie do pomyslenia w glownym narzedziu pracy.

no ale wracajac do tematu, mi wychodzi na obrobke calego materialu ze zlecenia jakies 4-5 dni po 8h (mam na mysli repo + plener), w zaleznosci jak zle bylo swiatlo na sali weselnej
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    ja jak w zeszlym roki robilem sluby na 5DII, to przynosilem z repo ~ 2000-2200 RAW, a z pleneru 500-600 RAW
    docelowo oddawalem 250 .jpg w full size, precyzjnie obrobionych, z retuszem itp.. no taki deluxe ;]
    a cala reszte ktora zostala oddaje za friko, na osobnej plycie, wstepnie obrobione (poziomy, WB, kadrowanie itp), w ilosci okolo ~ 600 szt, tyle tylko ze zmniejszone do 800x533px ;]
    i wszyscy sie ciesza

w tym roku gruntownie zmodernizowalem swoj sprzet, wiec ciezko powiedziec jakie ilosci RAW'ow bede przynoscic ze zlecenia..
    .. ale robie sobie duze nadzieje z AF w nowej piatcce, wiec pewnie nie bedzie juz tak duzo RAW'ow jak w zeszlym roku.
    bo jednak z 5DII to masakrycznie duzo zdjec mialem nieostrych.
    najwiekszy hardcore jaki pamietam, to jeden z ostatnich slubow.. sytuacja byla taka, ze Panna Mloda idzie pod reke z ojcem do oltarza.
    chcialem ten moment uchwycic na dwie ogniskowe: 100mm i 24mm
    no to zapinam 100/2.0 i pstrykam (w one shot) jak podchodza do oltarza.
    ekspozycja ISO 3200 f/2.0 1/320 (wiec wzglednie jasno)
    zrobilem jakies 12 zdjec z 100/2.0 i zadne nie bylo ostre
    żadne
    a uzywalem i centralnego czujnika, i pod koniec bocznego.
    dupe mi uratowalo ze zrobilem z 10 ujec z 24L jak juz byli blisko, ale tez tylko jedno czy dwa wyszly ostre.
    no po prostu fart, i calkowicie obwiniam za ten fail swoj sprzet, bo w statycznych ujeciach, jak np. plener to jednak 5DII + 100/2.0 dawalo b. duzo celnosc (centralny punkt AF)
    po tej akcji podjalem decyzje, ze sprzedaje 5DII i kupuje 5DIII - jako glowny powod: AF
    takie sytuacje jak przeze mnie opisana, sa nie do pomyslenia w glownym narzedziu pracy.

no ale wracajac do tematu, mi wychodzi na obrobke calego materialu ze zlecenia jakies 4-5 dni po 8h (mam na mysli repo + plener), w zaleznosci jak zle bylo swiatlo na sali weselnej
    Tak z ciekawości zapytam. Masz lampę na body żeby wspomagała AF ? Za tydzień będę robił swój pierwszy ślub 5d mk1 i mam pewne obawy.
    Wcześniej testowałem na studniówce i na 100 zdjęć zrobionych może z 10-15 było przestrzelonych całkowicie, 15-30 przestrzelone ale dało sie zaakceptować. Reszta ok. Szkło 50/1.4 na 1.4 (każdy wie jaki ma AF) ze wspomaganiem lampy. Zdjęcia w ruchu.
    Zazwyczaj przynoszę ze ślubu około 1000-1300 fotek, ale to na 50D gdzie Af był dużo lepszy nawet na bocznych. A teraz z 5D się okaże

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów