Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Ja robię stale około 2000-2200zdjęć (nie patrzę podczas roboty, ale jak zgrywam to zawsze mi tyle m/w wychodzi) + plener jakieś 600 fot. To daje koło 50G. Wołam to w LR i bardzo mało już w PS (czasami trochę pleneru). Do momentu oddania materiału trzymam rawy. Jak oddam to zostawiam tylko wywołany materiał. Oddaję max 400zdjęć i to daje jakieś 3-4G. Zdjęcia trzymam rok od oddania choć w umowie mam 6-mcy.
Ja ogólnie potrzebuję mniej snu niż przeciętny człowiek (nauczyła mnie tego ptasia profesja :-) )więc materiał wywołuję w miarę sprawnie. Staram się nie przekraczać 30dni, ale jak mam 4 śluby pod rząd to schodzi około 45dni. Staram się jednak brać max 2-3 wesela w miesiącu żeby nie popaść w rutynę i znudzenie. Jednak np w czerwcu,sierpniu, wrześniu ciężko się zamknąć w 4 zleceniach. Trzeba mieć te 500G w zapasie. Zawsze minimum 2 kopie rawów na dwóch niezależnych dyskach.
TAKĄ WŁAŚNIE MAM METODĘ
Powiązane pytanie: ile godzin poświęcacie na ogarnięcie jednego ślubu? Ile na selekcję, ile na wybranie, ile na obróbkę?![]()
a może Ci lampy się za długo ładują?![]()
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
ja jak w zeszlym roki robilem sluby na 5DII, to przynosilem z repo ~ 2000-2200 RAW, a z pleneru 500-600 RAW
docelowo oddawalem 250 .jpg w full size, precyzjnie obrobionych, z retuszem itp.. no taki deluxe ;]
a cala reszte ktora zostala oddaje za friko, na osobnej plycie, wstepnie obrobione (poziomy, WB, kadrowanie itp), w ilosci okolo ~ 600 szt, tyle tylko ze zmniejszone do 800x533px ;]
i wszyscy sie ciesza
w tym roku gruntownie zmodernizowalem swoj sprzet, wiec ciezko powiedziec jakie ilosci RAW'ow bede przynoscic ze zlecenia..
.. ale robie sobie duze nadzieje z AF w nowej piatcce, wiec pewnie nie bedzie juz tak duzo RAW'ow jak w zeszlym roku.
bo jednak z 5DII to masakrycznie duzo zdjec mialem nieostrych.
najwiekszy hardcore jaki pamietam, to jeden z ostatnich slubow.. sytuacja byla taka, ze Panna Mloda idzie pod reke z ojcem do oltarza.
chcialem ten moment uchwycic na dwie ogniskowe: 100mm i 24mm
no to zapinam 100/2.0 i pstrykam (w one shot) jak podchodza do oltarza.
ekspozycja ISO 3200 f/2.0 1/320 (wiec wzglednie jasno)
zrobilem jakies 12 zdjec z 100/2.0 i zadne nie bylo ostre
żadne
a uzywalem i centralnego czujnika, i pod koniec bocznego.
dupe mi uratowalo ze zrobilem z 10 ujec z 24L jak juz byli blisko, ale tez tylko jedno czy dwa wyszly ostre.
no po prostu fart, i calkowicie obwiniam za ten fail swoj sprzet, bo w statycznych ujeciach, jak np. plener to jednak 5DII + 100/2.0 dawalo b. duzo celnosc (centralny punkt AF)
po tej akcji podjalem decyzje, ze sprzedaje 5DII i kupuje 5DIII - jako glowny powod: AF
takie sytuacje jak przeze mnie opisana, sa nie do pomyslenia w glownym narzedziu pracy.
no ale wracajac do tematu, mi wychodzi na obrobke calego materialu ze zlecenia jakies 4-5 dni po 8h (mam na mysli repo + plener), w zaleznosci jak zle bylo swiatlo na sali weselnej![]()
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Tak z ciekawości zapytam. Masz lampę na body żeby wspomagała AF ? Za tydzień będę robił swój pierwszy ślub 5d mk1 i mam pewne obawy.
Wcześniej testowałem na studniówce i na 100 zdjęć zrobionych może z 10-15 było przestrzelonych całkowicie, 15-30 przestrzelone ale dało sie zaakceptować. Reszta ok. Szkło 50/1.4 na 1.4 (każdy wie jaki ma AF) ze wspomaganiem lampy. Zdjęcia w ruchu.
Zazwyczaj przynoszę ze ślubu około 1000-1300 fotek, ale to na 50D gdzie Af był dużo lepszy nawet na bocznych. A teraz z 5D się okaże![]()