Strona 20 z 22 PierwszyPierwszy ... 101819202122 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 211

Wątek: Tło fotograficzne ... jakie?

Bywalec Awatar zbirr

Domyślnie Odp: Tło fotograficzne ... jakie?

cięzko mi będzie podać nazwę bo materiał załatwiłem sobie od producenta mebli kiedy jeszcze pracowałem w transporcie w sklepie meblowym. podjadę do nich na dniach to spróbuje się dowiedzieć, może trafię na producenta bo zagląda raz na tydzień czy dwa. poszukaj też w hurtowniach dla tapicerów.

Odgrzewam.
    Czy ktoś korzystał z ofert z ebaya odnośnie teł winylowych ?
    2m x 6m White+Black Photographic Background Vinyl - High / Low Key | eBay
    Dwustronne, biały i czarny, cena też dość atrakcyjna....

Początki nałogu Awatar pe.en.de
    Miasto
    Łódź

Hmm.. Winyl, nawet na tym poglądowym zdjęciu, daje dosyć ostry blik (przy załamaniu).
    Osobiście nigdy nie zetknąłem się z matowym winylem, chyba że flokowanym, ale to już zupełnie inna cena.
    Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.

Bywalec Awatar GMHusky
    Miasto
    Rzeszów

... myślę o zakupie gnieciucha tylko może ktoś coś polecić ... rozumiem że bawełna, może jakieś wady?
    Czarna puszka i kilka słoików... i teraz jeszcze słoneczko
    ------------------------------------------------------
    Jakby ktoś mnie szukał to jestem na FB
    http://www.facebook.com/grzegorz.malinowski

Coś już napisał

To mój debiutancki post, witam więc wszystkich użytkowników forum!
    Czy tam forum i przeglądam galerie od jakiegoś czasu i w końcu zdecydowałem się coś napisać.

Myślę ostatnio nad zakupem zestawu do teł i mam związane z tym dylematy. Co do zastosowania to przede wszystkim fotografia kulinarna i możliwe, że w perspektywie czasu też portrety (kwestia opanowania podstaw i zabawy światłem).

Jeśli chodzi o wstępną selekcję na podstawie lektury forum to zdecydowanie odrzuciłem już najtańsze warianty i zastanawiam się jak zainwestować dobrze pieniądze. W oko wpadły mi polecane statywy Quantuum AIR 260, z tym że trzeba by do nich dobrać belkę poprzeczną. Co do samego tła to właściwie zostałem przekonany do kartonu.

Jeżeli jest ktoś w stanie polecić coś lepszego, na warunki amatorsko-hobbystyczne to chętnie poczytam i pomyślę. Czasu mam sporo na decyzję

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez człekoupiór Zobacz posta
    Myślę ostatnio nad zakupem zestawu do teł i mam związane z tym dylematy. Co do zastosowania to przede wszystkim fotografia kulinarna i możliwe, że w perspektywie czasu też portrety (kwestia opanowania podstaw i zabawy światłem).
    Zdjęcia kulinarne ciekawie wyglądają w jakiejś aranżacji, więc tu raczej nie myślałbym o neutralnych tłach, tylko o jakimś "klimacie" potrawy. Ale jak chcesz neutralne, to ze względu na wielkość obiektów arkusz kartonu ze sklepu papierniczego powinien wystarczyć, do tego jakieś dwie listwy drewniane do usztywnienia krawędzi góra i dół + "ściski stolarskie" z marketu budowlanego (takie "przerośnięte żabki do bielizny"), aby złapać karton do listew.
    Zestaw przenośny do teł to fajna sprawa, ale jak masz dużo miejsca na rozstawienie. Jeśli np. chciałbyś założyć typowe tło 2.75, to musisz pamiętać, że nogi statywów "wystają po bokach i do tyłu", więc ilość potrzebnego miejsca znacznie rośnie.
    Można kupić kompletne zestawy: dwa statywy + składana z odcinków poprzeczka, zapakowane w poręczną torbę, ale tego nie polecam. Te statywy kończą się zwykłymi śrubami, nie założysz na nie zamiast ośki tła normalnej lampy (jeśli zmienisz koncepcję). W dodatku po włożeniu tła na oś nie masz nad nim żadnej kontroli, nie możesz go wygodnie zwijać/rozwijać.
    Proponuję samodzielne poskładanie: dwa solidne normalne statywy do lamp, do tego uchwyty mocujące na statyw z "napędem" (linków ani zdjęć nie podam ze względu na regulamin forum, poszukaj w sklepach z wyposażeniem studia).

Coś już napisał

Dziękuję za odpowiedź!

Co do aranżacji to oczywiście rozumiem, co masz na myśli i oczywiście wiem o tym, ciekaw jestem jednak efektów z wykorzystaniem neutralnych, jednobarwnych teł. No i tak jak wspomniałem, nie wykluczam również strzelania jakiś portretów, jeżeli już będę miał tło, to dlaczego się ograniczać? Co do miejsca, to myślę, że z tym nie będzie większego kłopotu. Pozostaje mi przemyśleć złożenie jakiegoś zestawu samodzielnie i dalej eksperymentować z fotografowaniem. Pozdrawiam!

Coś już napisał

widziałam ostatnio świetny wideo poradnik wykorzystanie lampy błyskowej (wbudowanej) w fotografii kulinarnej, a tam między innymi genialne zdjęcia robione w... wannie

Odświeżę temat dla potomnych
    Zakupiłem tło bawełniane czarne:
    Tło do zdjęć 300x600cm czarne (3487806176) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
    Dzisiaj do mnie dotarło, ogólnie za tę cenę wg mnie jest akceptowalne, choć trochę cienkie-przynajmniej na tle okna widać jego strukture i lekko prześwituje. Ale jako że jest na tyle duże(przynajmniej ten rozmiar) to można się tego pozbyć. Ogólnie wg mnie idealne jak ktoś na tle ściany rozwiesi, powinno zdać egzamin. Jak tylko wytestuje przy najbliższej okazji to wrzucę kilka zdjęć dla ciekawych. Plusy jakie zauważyłem? Po złożeniu nie zajmuje dużo miejsca Jakby ktoś miał pytania co do tego tła to pisać śmiało

Wytestowane na jednej sesji. Do ciemnych kadrów błyskanych wg mnie dobrze się nadaje Można go jak się tylko chce go układać. Co do minusów to faktycznie mógłby być grubszy bo przepuszcza światło...
    Kilka przykładów: 1, 2, 3, 4. Błyskane softboxem oktagonalnym 120cm.

Strona 20 z 22 PierwszyPierwszy ... 101819202122 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów