Strona 151 z 152 PierwszyPierwszy ... 51101141149150151152 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 501 do 1 510 z 1516

Wątek: Dofinansowanie na działalność z urzędu pracy

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dubi Zobacz posta
    pytanie, czy po zaksiegowaniu pieniążków , moge juz teraz kupić sprzęt ? czy najpierw musze zalozyc działalnośc i na swoją firme mogę dopiero wówczas kupić to co napisałem we wniosku .
    Bedę wdzięczny za odpowiedz.
    Pozdrawiam,Piotrek
    Co kraj, to obyczajówka.
    Moja żona musiała nie tylko mieć zarejestrowaną działalność, ale jeszcze wykazać się tytułem prawnym do miejsca jej prowadzenia, a znajomi z innego PUPa dostali pieniądze właściwie na piękne oczy, mając dom w budowie, z bliżej nie sprecyzowanym terminem przydatności do użycia...
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dubi Zobacz posta
    śledzę watek dość uwaznie, ale jako że mam mało czasu zapyta wprost, myslę że to banalne pytania ;-)
    za dwa dni podpisuje umowę z UP z którego otrzymałem dofinansowanie, maja mi przelac pieniązki w ten sam dzien - pytanie, czy po zaksiegowaniu pieniążków , moge juz teraz kupić sprzęt ? czy najpierw musze zalozyc działalnośc i na swoją firme mogę dopiero wówczas kupić to co napisałem we wniosku .
    Bedę wdzięczny za odpowiedz.
    Pozdrawiam,Piotrek
    Co urząd to inne zasady. Przeważnie można było kupować na swoje dane. W rozliczeniu musisz wykazać że po prostu to kupiłeś. Zadzwoń zapytaj i wszystko będziesz wiedział.

Bywalec Awatar yarson
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Dofinansowanie na działalność z urzędu pracy

Mam problem.
    Dotyczy umów zlecenia i o dzieło w trakcie pierwszych 12 miesięcy działalności.
    Zadałem pytanie swojemu UP w którym dostałem kasę czy mogę zawierać umowy zlecenia/o dzieło. I mi odpowiedzieli:

"zgodnie z § 9 umowy Nr ..... w sprawie przyznania jednorazowo środków na podjęcie działalności gospodarczej Starosta zastrzega sobie prawo rozwiązania umowy, ze skutkiem natychmiastowym, w przypadku podjęcia zatrudnienia w okresie pierwszych 12 miesięcy prowadzenia
    działalności gospodarczej, dotyczy to również zawierania umów zlecenia i umów"

Natomiast w § 9, który mówi o rozwiązaniu umowy ze skutkiem natychmiastowym, odnośnie zatrudnienia mam tylko punkt:
    " nie można podjąć zatrudnienia w okresie pierwszych 12 miesięcy prowadzenia działalności gospodarczej"

Wcześniej szperałem w necie i większość speców-jeśli tak to można nazwać pisze że nie ma problemu i można podpisywać umowę zlecenie/o dzieło. Dlatego napisałem do UP w Warszawie m. in. tak:
    "W umowie z Urzędem Pracy, czy tez zasadach przyznawania dotacji jest zapis że nie można podjąć zatrudnienia w ciągu pierwszych 12 miesięcy prowadzenia działalności gospodarczej.
    Proszę o interpretację słowa "zatrudnienie", bo zgodnie z Kodeksem pracy zatrudnienie dotyczy m. in. umowy o pracę, a nie dotyczy umów cywilno-prawnych."

odpisali:
    "Urząd Pracy m. st. Warszawy informuje, że zapis o niepodejmowaniu zatrudnienia w ciągu pierwszych 12 miesięcy prowadzenia działalności gospodarczej dotyczy umowy o pracę."

Co mam teraz zrobić ? Bo wydaje mi się że urzędnicy w moim UP są niedoinformowani i wprowadzają ludzi w błąd.
    Może napisać im takiego maila jak do UP w stolicy, żeby mi zinterpretowali co znaczy "zatrudnienie" ??
    Czy może od razu pisać do wojewódzkiego UP ??

Możesz ale jak rozszerzysz działalnośc po miesiącu. Na początku wpis do ewidencji podobno wygląda tak ze możesz tylko na usługi fotograficzne a potem rozszerzasz i robisz co chcesz... oprócz umowy o prace. Zadzwon i zapytaj w ten deseń, u mnie powiedzieli ze ok bo jakby nie szedł interes to nie moga kogoś tak uwalic na rok

Wysłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Cytat Zamieszczone przez yarson Zobacz posta
    Mam problem.
    Dotyczy umów zlecenia i o dzieło w trakcie pierwszych 12 miesięcy działalności.
    Jak już poprzedni forumowicz napisał jak rozszerzysz działalność to podpisujesz dwustronną umowę jak firma z firmą czyli na wykonanie usługi
    a potem po prostu wystawiasz fakturę VAT ewentualnie paragon. Żadne tam zlecenia czy dzieło - bo się wtedy może Urząd Skarbowy przyczepić.

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Cytat Zamieszczone przez adawro Zobacz posta
    Żadne tam zlecenia czy dzieło - bo się wtedy może Urząd Skarbowy przyczepić.
    Do czego się może przyczepić? Bo nie bardzo rozumiem?

Od kiedy prowadzenie działalności uniemożliwia podpisywanie umów o dzieło lub zlecenie?

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

nie powinno się wykonywać umów zlecenie gdzie przedmiotowa usługa jest zbieżna z wpisem pkd z prowadzonej DG

Coś już napisał
    Miasto
    Lubelskie

Niedawno w moim UP pojawił się taki zapis:

"Umowa o dofinansowanie zawiera w szczególności zobowiązanie wnioskodawcy do:

7) zwrotu równowartości odliczonego lub zwróconego, zgodnie z ustawą z dnia 11 marca 2004r. o podatku od towarów i usług, podatku naliczonego dotyczącego zakupionych towarów i usług w ramach przyznanego dofinansowania, w terminie:

a) 90 dni od dnia złożenia przez wnioskodawcę deklaracji podatkowej dotyczącej podatku od towarów i usług, w której wykazano kwotę podatku naliczonego z tego tytułu – w przypadku gdy z deklaracji za dany okres rozliczeniowy wynika kwota podatku podlegająca wpłacie do urzędu skarbowego lub kwota do przeniesienia na następny okres rozliczeniowy,
    b) 30 dni od dnia dokonania przez urząd skarbowy zwrotu podatku na rzecz wnioskodawcy
    – w przypadku gdy z deklaracji podatkowej dotyczącej podatku od towarów i usług, w której wykazano kwotę podatku naliczonego z tego tytułu, za dany okres rozliczeniowy wynika kwota do zwrotu.
    c) złożenia oświadczenia potwierdzającego datę odzyskania odliczonego lub zwróconego podatku VAT."

Jak to rozumieć?
    D90 S10-20 N35 T70-300 USD VC

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Oznacza to tyle, że jeśli jesteś vat-owcem i odliczysz vat od zakupów finansowanych z dotacji, to musisz go zwrócić do PUP bo PUP finansuje wartość brutto zakupów.
    Mozesz po prostu nie odliczać vat od zakupów z dotacji i masz spokój.
    Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Strona 151 z 152 PierwszyPierwszy ... 51101141149150151152 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów