a ile ma przycisków?![]()
![]()
zadam pytanie inaczej: masz aparat? lustrzankę? robisz zdjęcia? ma przyciski?
to teraz - gdyby zamieniono te przyciski na touchpad'a to pracowałoby się szybciej i wygodniej?
absolutnie - do malowania i retuszu tylko tablet.
myszy - nawet najlepsze - IMHO zupełnie się do tego nie nadają, po prostu służą do czegoś innego.
są jeszcze trackball'e, ale to też inna bajka i inny cel.
osobiście nie używam, choć jednego mam - z ciężką kulką o średnicy ~8 cm.
do symulatorów super, ale innych wygodnych zastosowań nie znalazłem.
ostatnio jeszcze kupiłem w celach testowych myszo-długopis - fajne, mieści się w płaskiej torbie na laptopa (sleeve), na pokazach można poszpanować, ale IMHO na dłuższą metę niepraktyczne.
skuszony designem nabyłem kiedyś microsoft arc (tę pierwszą) i powiem szczerze, trochę mnie zraziła - za mała, niewygodna, przy niej wszystkie logitechy to mistrzostwo świata i ergonomii, ale może arc touch ciut lepiej leży w dłoni...?
większość logitechów z dwoma bateriami AA może działać też na jednej baterii.
a o graniu nikt tu nie mówi - do tego też są inne sprzęty (chyba).
M305 nie ma nawet bocznego przycisku cofania, choć ma dwa boczne w rolce - ciekawe, czy z nich korzystasz?
ale czy przeginamy?
wiadomo, zależy jak kto do tego podchodzi - jeżeli to tylko hobby, obróbka zdjęć, włączenie worda itp. itd. - to ok, może wystarczyć zwykła mysz, bo gość i tak pisze jednym palcem po klawiaturze.
to tak trochę, jak z samochodami - większości wystarczy to, co daje fabryka w salonowej wersji: zwykła kierownica i manetki, szczytem marzeń będzie kierownica multimedialna. ale jak ktoś musi naprawdę szybko tym pracować, bo jeździ 300 km/h, to bez takiego steru ani rusz: