Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 57

Wątek: Jaka mysz bezprzewodowa do obróbki zdjęć

Domyślnie Odp: Jaka mysz bezprzewodowa do obróbki zdjęć

Cytat Zamieszczone przez RobertS Zobacz posta
    Chyba na tym forum kilka lat temu polecano do obróbki myszkę bezprzewodową Logitech MX 620. Mam ją od chyba czterech - pieciu lat i złego słowa nie mogę powiedzieć. Kosztowała coś niewiele ponad 200 zł wtedy, ale warto było. Nie wiem jaki model zastąpił ją ale bardzo podobna z wyglądu jest M705. Bateria starcza na 6-7 miesięcy.
    Moim zdaniem najlepszymi myszkami bezprzewodowymi są myszki Logitech
    pkt. 8 regulaminu

Początki nałogu Awatar rojo
    Miasto
    Gdynia

z myszek do retuszu to bym polecił
    Tablet Wacom Bamboo Pen CTL-460-DE
    jeśli chodzi o myszkę naprawdę to mam od roku microsoft arc touch i jestem zachwycony, nie dość że design szpanerski jak się na miasto idzie to jeszcze działa precyzyjnie i pewnie nawet pomimo kilku upadków
    wada jak zwykle przy rzeczach które dobrze działają - cena...
    Ostatnio edytowane przez szambonur ; 25-03-2013 o 11:06 Powód: link z ofertą komercyjną

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Czy Wy na prawdę nie przeginacie? Chodzi o retusz zdjęć a nie rżnięcie w Crysis. Piksele nie uciekają. Od lat używam Logitecha M305 do laptopa (zaleta - tylko 1 bateria AA więc lekka), w stacjonarnym mam od paru miesięcy Microsoft Wireless Desktop 800 (tu uwaga - klawiatura ma małe przyciski funkcyjne i nie ma odstępów pomiędzy blokiem klawiatury, kursorów z 6 przyciskami nad nimi oraz klawiaturą numeryczną, trochę mnie to irytuje). Nie widzę żadnych różnic w komforcie obsługi jakichkolwiek programów. W obu myszach siedzą Eneloopy, ładować je muszę raz na miesiąc czy może nawet rzadziej.

Myszką chyba nikt nie maluje. Chodzi o podstawowy retusz czyli zaznaczanie obszarów, healing brush itp. Bo jeśli jednak maluje, to zamiast myszki to raczej powinno się rozważać zakup piórka.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez jeff.lebowski Zobacz posta
    A jak na tle konkurencji wypada Apple magic mouse?
    a ile ma przycisków?

zadam pytanie inaczej: masz aparat? lustrzankę? robisz zdjęcia? ma przyciski?
    to teraz - gdyby zamieniono te przyciski na touchpad'a to pracowałoby się szybciej i wygodniej?

Cytat Zamieszczone przez rojo Zobacz posta
    z myszek do retuszu to bym polecił
    Tablet Wacom Bamboo Pen CTL-460-DE
    absolutnie - do malowania i retuszu tylko tablet.
    myszy - nawet najlepsze - IMHO zupełnie się do tego nie nadają, po prostu służą do czegoś innego.

są jeszcze trackball'e, ale to też inna bajka i inny cel.
    osobiście nie używam, choć jednego mam - z ciężką kulką o średnicy ~8 cm.
    do symulatorów super, ale innych wygodnych zastosowań nie znalazłem.

ostatnio jeszcze kupiłem w celach testowych myszo-długopis - fajne, mieści się w płaskiej torbie na laptopa (sleeve), na pokazach można poszpanować, ale IMHO na dłuższą metę niepraktyczne.

Cytat Zamieszczone przez rojo Zobacz posta
    jeśli chodzi o myszkę naprawdę to mam od roku microsoft arc touch i jestem zachwycony, nie dość że design szpanerski jak się na miasto idzie to jeszcze działa precyzyjnie i pewnie nawet pomimo kilku upadków
    skuszony designem nabyłem kiedyś microsoft arc (tę pierwszą) i powiem szczerze, trochę mnie zraziła - za mała, niewygodna, przy niej wszystkie logitechy to mistrzostwo świata i ergonomii, ale może arc touch ciut lepiej leży w dłoni...?

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Czy Wy na prawdę nie przeginacie? Chodzi o retusz zdjęć a nie rżnięcie w Crysis. Piksele nie uciekają. Od lat używam Logitecha M305 do laptopa (zaleta - tylko 1 bateria AA więc lekka), w stacjonarnym mam od paru miesięcy Microsoft Wireless Desktop 800
    większość logitechów z dwoma bateriami AA może działać też na jednej baterii.
    a o graniu nikt tu nie mówi - do tego też są inne sprzęty (chyba).
    M305 nie ma nawet bocznego przycisku cofania, choć ma dwa boczne w rolce - ciekawe, czy z nich korzystasz?

ale czy przeginamy?

wiadomo, zależy jak kto do tego podchodzi - jeżeli to tylko hobby, obróbka zdjęć, włączenie worda itp. itd. - to ok, może wystarczyć zwykła mysz, bo gość i tak pisze jednym palcem po klawiaturze.

to tak trochę, jak z samochodami - większości wystarczy to, co daje fabryka w salonowej wersji: zwykła kierownica i manetki, szczytem marzeń będzie kierownica multimedialna. ale jak ktoś musi naprawdę szybko tym pracować, bo jeździ 300 km/h, to bez takiego steru ani rusz:

pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    M305 nie ma nawet bocznego przycisku cofania, choć ma dwa boczne w rolce - ciekawe, czy z nich korzystasz?
    Korzystam, do przewijania w bok.

Chodziło mi w moim zarzucie "przeginania", że pojawiały się rady dotyczące zakupu myszek kosztujących paręset złotych. Tymczasem pytanie dotyczyło tego, czy bezprzewodowe to w ogóle temat wart zachodu. Kiedyś faktycznie była to lipa, myszka haczyła, zanim się obudziła po paru sekundach stania to kursor stał, itp. przyjemności. Teraz tego nie ma.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Dopiero zaczyna

moim zdaniem wcale nie trzeba wydawać dużo pieniędzy, żeby mieć jakiś dobry sprzęt, ja sama postawiłam jakiś czas temu na myszkę iboxa i powiem szczerze, że to była jedna z lepszych decyzji. Dobrze leży w dłoni, jest czuła, więc bardzo przyjemnie się z nią pracuje.

Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez kantor Zobacz posta
    ja sama postawiłam jakiś czas temu na myszkę iboxa
    jaki model?
    pozdro.,
    m.

Coś już napisał
    Miasto
    Różnie to bywa...

Miałem kilka lat zestaw bezprzewodowy firmy Trust - klawiatura na baterii trzymała jakiś kwartał, a mysz około miesiąca (używałem akumulatorków). Nie chciało się to zepsuć, pewnego dnia klawiatura przestała działać, ale odkręciłem śrubkę, i nagle ożyła. W końcu, w ubiegłym roku wymieniłem tamten zestaw na Microsofta, dokładnie na model Wireless Desktop 3000. Uwierzcie mi, zestaw kupiłem jakoś w czerwcu, w komplecie były bateryjki Duracell, i te w klawiaturze działają do dziś. Mysz trzyma jakieś 2-3 miesiące na bateriach alkaicznych. Na kwasówach z marketu działała cały miesiąc. Dla porównania - kiedyś miałem mysz bezprzewodową Media-Tech... Miała metr zasięgu, i trzymała kilka dni na akumulatorkach.

W klawiaturze z zestawu Microsoftu denerwuje mnie to, że przyciski F1-F12 mają symbole przyspieszające pracę w środowisku Windows, a oznaczenia FXX są wypisane bardzo ciemną, niebieską czcionką nad nimi (jeśli chcę wcisnąć F8, to muszę je liczyć po kolei, bo nic nie widzę). W myszy denerwuje mnie praca rolki - dodali tam te głupie przyciski boczne, jak w tych Logitechach o których mówiliście (M305, swoją drogą też mam tą mysz w pracy), i chcąc wcisnąć "środkowy" przycisk rolki, czasami się nie udaje. Dodatkowo ślizgacze się przesunęły po paru miesiącach.

Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Gasnik Zobacz posta
    Uwierzcie mi, zestaw kupiłem jakoś w czerwcu, w komplecie były bateryjki Duracell, i te w klawiaturze działają do dziś. Mysz trzyma jakieś 2-3 miesiące na bateriach alkaicznych.
    mysz logitech M705 - moja ma ~19 miesięcy i wciąż pierwszy/oryginalny zestaw duracell pokazuje 40% naładowania.

klawiatura logitech K360 - także ma ~19 miesięcy (ponad półtora roku!) i także działa wciąż na oryginalnych bateriach (wskaźnik pokazuje stan baterii "pełne").

kompletnie zapomniałem co to jest ładowanie czy wymiana baterii w sprzęcie bezprzewodowym.

mysz i klawiatura wykorzystywane bardzo intensywnie, po 10-12h dziennie, mysz nigdy nie wyłączana, klawiatura czasami na weekend. tak więc ponownie polecam ten zestaw.
    pozdro.,
    m.

Dopiero zaczyna Awatar hansu44
    Miasto
    Żnin

A ja z kolei używam takiego zestawu:
    mysz Logitech Performance MX - fajna bo profilowana dla praworęcznych. Zasilana z 1 akumulatorka AA trzyma mi jakieś 2 tygodnie. Wybrałem ją, gdyż jest większa niż M705.
    klawiatura Logitech K800 - typowy układ, 3 stopniowe podświetlenie nie do przecenienia podczas pracy wieczorami. Czas pracy podobny do myszy. Zasilana 2 akumulatorami AA.

Oba urządzenia ładują akumulatory po podpięciu kabla microUSB. Komfort pracy bardzo duży.

Teraz jeszcze trzeba uzbierać na jakiś większy tablet Wacoma
    Canon 60D, T17-50/2.8 VC, C50/1.8 STM, C55-250 STM, Kenko EX
    Panasonic Lumix DMC-LX100

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów