Toś mnie pocieszył :-)
No dobrze, to w zasadzie jedno pytanie: czy głowica kulowa rzeczywiście robi dużą różnicę? Tak, zdaję sobie sprawę że to pytanie na poziomie kompletnego amatora... Ale to pewnie dlatego, że JESTEM amatorem :-)
Toś mnie pocieszył :-)
No dobrze, to w zasadzie jedno pytanie: czy głowica kulowa rzeczywiście robi dużą różnicę? Tak, zdaję sobie sprawę że to pytanie na poziomie kompletnego amatora... Ale to pewnie dlatego, że JESTEM amatorem :-)
Amator, po prostu amator*
*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb
ale roznice wzgledem czego?
kulki maja ta zalete, ze sa dosc proste konstrukcyjnie, wytrzymale, w miare lekkie a przy tym daja duza sztywnosc - to wszystki przy niezlej cenie.
alternatywa dla kulek sa glowice 3D, ktore daja wieksza precyzje regulacji (wazne np. do panoram badz filmowania) ale sa ciezsze i/lub drozsze a przy tym nieco wieksze gabarytowo (transport!)
kulki zyskaly w ostatnich latach bardzo na popularnosci, glowice 3D sa jakby mniej mainstreamowe
co konkretnie jest lepsze zalezy od potrzeb. do filmowania badz panoram bralbym na pewno glowice 3D (zwana tez panoramiczna). ale do regularnego landszfcenia albo na statyw podrozny (optymalizowany pod katem wagi i przenosnosci) zdecydowanie wole kulke