Jeśli aparat będzie wykorzystywany w celach zarobkowych to zdecydowanie lepiej iść w stronę 6d lub szukać używek 5d,parę zleceń jeśli takie będą :wink: i sprzęt się zwróci
Jeśli aparat będzie wykorzystywany w celach zarobkowych to zdecydowanie lepiej iść w stronę 6d lub szukać używek 5d,parę zleceń jeśli takie będą :wink: i sprzęt się zwróci
Ludzie! Czy niektórzy z Was nie rozumieją tego, że jak ktoś ma jakiś budżet z góry określony, zapewne 10 razy przemyślany i zapewne chętnie by go podwoił lub nawet potroił, ale ma, jaki ma, to znaczy, że nie chce DOKŁADAĆ więcej niż zaplanował. Tak trudno to zrozumieć? Doradźcie lepiej dziewczynie, dlaczego te 60D tak, lub nie. Osobiście - jak napisałem wczesniej, przeskok z 450D da sporo satysfakcji, choć sam nie bawiłem się konkretnie tym modelem, ale zawsze to półka wyżej i różnica będzie zdecydowana. A jak MikaMikey rozkręci interes, to za rok zmieni sobie na 6D, 5dMk3 lub jeszcze coś innego.
Mnie ciekawi, co zawiera pakiet za 2kPLN?
Pozdrawiam.
Tommeck -utorzsamiam się z Tobą i czekam na opinie dlaczego przeskok z 450d na 60d jest błędem?....
Nie wiem dokładnie co będzie zawierał pakiet za 2000pln, chcę być elastyczna i podejrzewam, że napewno cały dzień od przygotowań do oczepin i sesję w tym samym dniu albo innym, choć szczerze uważam, że zdjęcia robione w dniu ślubu mają swój urok.
Dotychczas robiłam fotoksiążki- z wyboru par młodych, nie mojego- ludzie tak po prostu lubią- jedna duża książka w ekoskórze z akrylowym zdjęciem na okładce, i 4 małe albumy dla rodziców i świadków (na papierze zwykłym foto w formacie ok15x21, ok5 rozkładówek)-tak na przykład, kilkadziesiąt zdjęć w formacie 10x15 do włożenia do albumu z samego już wesela, i w gratisie niespodziance obraz 30x40 na płotnie.
Co o tym sądzicie?
Jakieś rady? Porady? Sugestie?
Ale szczerze, każdy kiedyś zaczynał, nie trzymam aparatu pierwszy raz w rękach i chcę zarabiać na tym co lubię robić, nie zniechęcicie mnie stwierdzeniami, że się nie nadaję.
Czekam na sugesteie![]()
czyli najpierw kasa, a potem zobaczymy - typowa postawa amatora
między składaniem fotoksiążek a fotografowaniem w akcji jest spora różnica
tak, każdy kiedyś zaczynał, najczęściej od darmowych sesji dla znajomych
Każdy amator chce zostać zawodowcem...więc
Sesje dla znajomych robiłam i robię, gdyby było inaczej nie rzucałabym się na głęboką wodę.
Robiłem raz kuzynce zdjęcia na całym weselu, z kościołem włącznie, zestawem 60D + 24-105/4. Nie muszę chyba dodawać, że robiłem to Jej w prezencie, a jako, że zostałem zaskoczony taką propozycją w dniu ślubu, nie byłem w stanie lepiej się przygotować. Nie miałem więc wówczas jeszcze żadnego innego sprzętu i nie miałem też doświadczenia z tym, gdyż było to m/w dwa miesiące po jego zakupie. Plener wyszedł bosko, najwięcej problemów było oczywiście w kościele i na sali, w czasie zabawy. Jednak przy ISO 1600 i załączonej stabilizacji aparat radził sobie zaskakująco dobrze. Z wykonanych ok. 800 ujęć obrobiłem w DPP i wyselekcjonowałem ok. 200 i przesłałem to kuzynce na płytce (2-gi koniec PL). Okazało się, że spodobała Jej się większość moich i tylko kilka "fachowca", który biegał z D300 i pstrykał co chwilę ludziom po oczach, a wziął za to 1200 Pln.
Teraz, po dłuższym użytkowaniu, jestem już przekonany, że jest to bardzo dobry tandem. Warto go oczywiście z czasem rozbudować według potrzeb własnych. Można oczywiście kupić zabawki dużo lepsze, ale koszty są wówczas również dużo większe.
EOS 60D + C50/1.8 + C24-105/4.0 L + S10-20/4.0-5.6 EX DC HSM + S30/1.4 EX DC HSM + T70-300/4.0/5.6 SP Di VC USD
Metz 50 AF-1 + Hama Traveler Pro
E-system przeszedł do historii ...
Za 12 k na sprzęt to bym wziął:
canon 5d mII -6600 zł
sigma 35 mm f 1.4 -3400 zł
caonon 580 exII - 1800 zł
----------------------------------
daje to około 12 k zł a masz do tego jeszcze c 85 mm 1,8 i tym zestawem zrobisz już bardzo wiele
z tych pozostałych 2 k możesz jeszcze jakiegoś fisha samiego kupić, plus karty, zapasowa bateryjka i dobre aku z ładowarką do lampy
Ja bym się nie bawił w 60D mając taką kasę do dyspozycji. Mając FF cena 2 k za ślub ma już swoje uzasadnienie, chociaż nie sprzęt, którym się te zdjęcia robi powinien być jedynym wyznacznikiem ceny tej usługi.
Połączyłem z uwagi na tematykę sprzętowych dylematów :-)
Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
hobbystycznie - brak czasu niestety :-(