Potwierdzam. Na iso 16000 fioletu brak. Szok.
Ostatnio edytowane przez MC_ ; 07-03-2013 o 20:56
Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8
Porownujac do czego?
Dla mnie jest porównywalny z 40D, czulszy punkt środkowy (rzeczywiście dajacy złapać ostrość przy -3EV). Boczne działają podobnie skutecznie jak punkty z 40D. Mam wrażenie że 6D ostrzy troszeczkę wolniej w trudniejszych warunkach. Całość wychodzi na remis.
Witam
Od dwóch dni jestem posiadaczem 6D. Pierwsze zdjęcia zrobiłem w pomieszczeniu ze światłem jarzeniowym. I ku mojemu zdziwieniu cześć zdjęć jest częściowo zabarwiona na zielono. W serii jedne są ok inne zabarwione. Nie mają znaczenie ustawienia balansu bieli, przy innym typie świetlówek jest ok. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?
Oświetlenie podczas fotografowania wnętrz - Oświetlenie jarzeniowe - Optyczne.pl
o tyle to dziwne że 7d nie zuważyłem tego problemu, przyjąłem to za standard po konsultacji z kolegami nikoniarzami, którzy to mieli od zawsze/
Nie wiem czemu z poprzednim aparatem nie miałem tego czy to kwestia nieuwagi (nie dostrżenienia problemu) czy czegoś innego (kto wie?)
ale też przez moment byłem przekonany że mam walnięty aparat...
--- Kolejny post ---
już nie rozdmuchując naszego minikonfliku napiszę tylko, że GO na ff jest jednak bardziej selektywna, ma lepszą separację obiektu ostrego od reszty i przejście jest takie ładniej zdecydowane. Daje się to zauważyć, co więcej zauważałem to zanim nabyłem 6D u kolegów z FF i zawsze mnie to lekko bolało. Oczywiście przy przymknięciu do 5,6 czy robieniu z kilkunastu metrów nawet na 1.8-2.8 jest to już praktycznie niezauważalne, ale przy najjaśniejszych szkiełkach i bliskich ujęciach 1 planu jest to naprawdę wyraźne i buduje własnie to co określa się plastyką obrazka...
Ostatnio edytowane przez rojo ; 08-03-2013 o 04:40