Strona 236 z 495 PierwszyPierwszy ... 136186226234235236237238246286336 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 351 do 2 360 z 4950

Wątek: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

To powiedz mi Wotjku(rojo) czy koncerty, które masz na stronie są z 6D?
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Początki nałogu Awatar rojo
    Miasto
    Gdynia

nie, te na stronie są z 7D i 40D
    zdjecia z 6D są na facebooku moim, link na stronie jakby co...
    choć tam też nie dużo w sumie, jakbyś chciał linki do jakiś galerii większych z niego to dawaj na priv, bo tu umieszczał nie bede z racji, że zaraz pojawią sie stada hejterów w różnych konfiguracjach...

Początki nałogu Awatar dulak
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    1. DPP to nie jest jedyny, ba - nawet nie najlepszy wołacz rawów. Trzeba być (e)krową, żeby obrazek oceniać na podstawie jpegów albo rawów wołanych na defaultach w DPP...

2. Różnica w szumie to także:
    a) brak (lub znacznie mniej widoczny) banding
    b) trzymanie kolorów (saturacja, brak fioletowego zafarbu) przy wysokich czułościach

Tutaj moim zdaniem (testów nie robiłem - oceniam na podstawie cudzych rawów, niestety - często wykonanych w różnych warunkach oświetleniowych) 6D faktycznie bije bezlitośnie 5D MkII.
    Ale tego oczywiście tak nie widać na czułościach do iso 1600.

DPP to doft producenta, stąd jego wykorzystanie, nie wiemy co kombinują z algorytmem niezależni; toż nie weźmiemy do tego porównania produktów Adobe na ACRze

Co do bandingu, tu się z Tobą zgadzam w 100%. Różnica jest duża pomiędzy 5D a 6D, na korzyść szóstki i podobnie wygląda sprawa z fioletem. Dla osób ciągnących cienie jak najbardziej sprawa istotna, może niekiedy priorytetowa, do tego dochodzi lag oraz cicha migawka.

Natomiast nie zgadzam się zupełnie z łączeniem bandingu i szumu. Banding nie dotyczy osób naświetlających w taki sposób fotografowaną scenę, jak oczekują tego przy postprocesie, podobnie ma się sprawa zafarbu. Gwoli sprawiedliwości należy dodać, że problem tak bandingu, jak i saturacji potęguje się w produktach Adobe.

I to są różnice warte odnotowania, o których raczej tu cicho.

Miasto
    Gdynia

Cytat Zamieszczone przez dulak Zobacz posta

Słusznie piszesz rojo, że 1/4000 a 1/8000 to tylko 1EV i dupska nie uratuje, ale w wątku wciąż czytam że w kwestii szumów szóstka masakruję piątkę. W praktyce różnica w szumie to właśnie jakieś 1EV. Sam zatem odpowiedz sobie czy 1EV to dużo czy mało. Ja gdy wczytałem pierwsze rawy z 6D na wysokim ISO otworzyłem japę z wrażenia do czasu aż zresetowałem wszystkie suwaki w DPP okazało się, że dla 6D DPP masakrycznie podbija odszumianie
    hm, naprawdę nie widzisz różnicy między 1/4000 i 1/8000 a 1/40 i 1/20?
    nie 1, tylko prawie 2 ev, działanie na granicy czasu poruszenia gdzie nie masz opcji założyć filtra żeby tego uniknąć (oczywiście możesz założyć szkło z is-em, ale jak Ci się obiekt miotnie to i is nie pomoże) jest troche czymś innym niż unikanie prześwietleń gdzie pozostaje Ci kilka opcji mimo wszysto... Troche niemiarodajne porównanie...
    Co komu potrzeba jak pisałem, potrzebujesz szybki AF i uniwesalną puszkę do wszystkiego kupuj 1Dx, albo 53D, nie masz kasy potrzebujesz taniego ff z ładnym obrazkiem do ogólnej fotografii ze wskazaniem na robienie dziennych portretów bierz 5D2 póki jest, potrzebujesz taniego ff do zdjęć po ciemaku - bierz 6D. Oczywiście każdym aparatem da się robić zdjęcia w każdych z tych warunków, niemniej pewnymi jest prościej... 6D nie jest puszką idealną, ale też nie jest aparatem tak złym jak wyglądało to na papierze. Jeśli jesteś świadom jego ograniczeń i z tą świadomościa go nabywasz, wiedząc że te ograniczenia i tak dotkną Cię sporadycznie albo wcale, można się nim cieszyć, bo daje dużo satysfakcji z zabawy.

Jeszcze na koniec taka uwaga dla robiących w oklularach lewym okiem, ten sterownik zamiast joysticka może nastręczać dużo kłopotów, ostatnioo byłem zmuszony robić w okularach zdjęcia i musiałem wyłaczyć ten sterownik bo sobie ciągle niechcący przełaczałem punk ostrości. Zdarza mi się to też czasem zrobić noosem (też o tym pisałem wcześniej) Generalnie jest to słabe. Natomiast przy grzebaniu w menu i ogólnym użytkowaniu jest całkiem wporzo bo jakoś tak naturalnie się przechodzi od kręcenia kółkiem na jechanie sterownikiem w bok, nie trzeba przenosić kciuka na joystick. Mam ciągle 40D i mam porównanie. Więc znowu jak to ogólnie w 6D jest troche lepiej i troche gorzej :d W sumie jest to najbardziej pełen sprzeczności aparat jaki udało mi sie posiadać
    Ostatnio edytowane przez rojo ; 07-03-2013 o 17:39

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    To powiedz mi Wotjku(rojo) czy koncerty, które masz na stronie są z 6D?

Hmmm .... właśnie takie pytania dają mi wiele do myślenia

--- Kolejny post ---

[QUOTE=rojo;1148488 W sumie jest to najbardziej pełen sprzeczności aparat jaki udało mi sie posiadać [/QUOTE]

Jakbyś w sposób doskonały podsumował moje rozterki ... tyle, że ja go nie posiadam.
    Ostatnio edytowane przez Lucky Luck ; 07-03-2013 o 18:46

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez dulak Zobacz posta
    DPP to doft producenta, stąd jego wykorzystanie, nie wiemy co kombinują z algorytmem niezależni; toż nie weźmiemy do tego porównania produktów Adobe na ACRze
    W porządku. Ale trzeba mieć świadomość, że pozostawienie suwaków DPP w położeniu domyślnym ma swoje konsekwencje w postaci m.in. zbyt agresywnego odszumiania (różnego na różnych korpusach) oraz niezbyt dobrego (oczywiście IMHO) algorytmu wyostrzania.

podobnie wygląda sprawa z fioletem. Dla osób ciągnących cienie jak najbardziej sprawa istotna
    Nie tylko. Fiolet jest zauważalny nawet bez wyciągania z cieni, wystarczy np. użyć iso 6400.

Banding nie dotyczy osób naświetlających w taki sposób fotografowaną scenę, jak oczekują tego przy postprocesie, podobnie ma się sprawa zafarbu.
    Moje 40D mogłoby się nie zgodzić (na naświetlonym "do prawej" rawie przy iso 3200 banding mimo wszystko jest widoczny).

Gwoli sprawiedliwości należy dodać, że problem tak bandingu, jak i saturacji potęguje się w produktach Adobe.
    Kwestia doboru krzywej - mocniejsze odcięcie czerni potrafi całkiem ładnie maskować banding, który jednak wciąż tam siedzi.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Miasto
    Gdynia

Cytat Zamieszczone przez Lucky Luck Zobacz posta
    Hmmm .... właśnie takie pytania dają mi wiele do myślenia
    nie rozumiem, mógłbyś rozszerzyć?

Cytat Zamieszczone przez rojo Zobacz posta
    nie rozumiem, mógłbyś rozszerzyć?

Ciekawi mnie po prostu jaka była by ocena zdjęć gdybyś napisał, że są z 6d ?

Miasto
    Gdynia

dalej nie rozumiem...

Cytat Zamieszczone przez rojo Zobacz posta
    dalej nie rozumiem...

Noo .... mogłaby powtórzyć się "piękna historyjka" i paść stwierdzenie "super, od razu widać, że to FF"

Uśmiecham się, bo za każdym razem przypomina mi się wielokrotnie słyszane że " zdjęcia z cropa i FF można

rozpoznać z kilometra"

Strona 236 z 495 PierwszyPierwszy ... 136186226234235236237238246286336 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów