Strona 202 z 495 PierwszyPierwszy ... 102152192200201202203204212252302 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 011 do 2 020 z 4950

Wątek: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Bywalec

Domyślnie Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Ale teraz jest znacznie gorzej. Nie mam wielkich doświadczeń z jpegami, ale w nowych puszkach to się mocno rzuca w oczy.

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez fro Zobacz posta
    Mam 5dmkIII, miałem 5dMKII, 5D, uwielbiany przeze mnie 20d, miałem też F828 którego szybko sprzedałem bo był dużo gorszy od F717 i tu się z ekrową nie zgodzę

No dobra po wstępie moje trzy grosze - IMHO Canon spieprzył algorytm kompresji jpega w 5dMKIII i wygląda na to, że w 6d również. Jest to jakaś papka, włosy są jak druty, a na skórze jakieś białe plamki czy coś. Czym wyższe ISO tym większa papka. Kolory, kontrast i ogólnie obrazek na wysokich ISO jest SUPER dopóki nie oglądasz cropa 1:1. Jak wołasz zdjęcia w rozsądnych formatach do A4 lub zmniejszasz zdjęcia do netu - tak jak to zapewne robi to ROJO to nie ma znaczenia i nie dziwię się, że Rojo jest zadowolony, ale jak chcesz ogromnych wydruków lub kochasz oglądać cropy 1:1 nie ma wyjścia - tylko wołanie RAWa. Wtedy wszystko jest OK.

To co opisuję zauważyłem nie tylko ja, widzi to wielu moich znajomych, a i w niektórych testach o tym poczytacie, jeśli mnie pamięć nie myli m.in test 5dmkIII na dpreview. A co do tematu poruszanego tutaj również: uważam, że jak ktoś robi jpegi prosto z puszki to do iso 1600 lepiej będą wyglądały z 5dmkII niż z 5dmkIII, myślę że z 6d jest podobnie.

Edit: wcięło mi początek postu

Hmmm powiem tak. Ktoś kto potrzebuje fotek do pracy to korzysta z RAW... i dla mnie jest temat zamknięty. Bądźmy poważni... nikt nie kupuje zestawu za 12 tyś zł (7,5 tyś body + ze 2 szkiełka) żeby sobie nim porobić fotki u Cioci na imieninach i wypluć je w JPG. Po za tym, nie przesadzaj, że to jpg mają jakieś drastyczne wady bo ja osobiście ich nie zauważyłem i jak się dowiedziałem o tym, to dalej ich nie widzę ... pewno takie modyfikacje jakie wprowadzasz przy obróbce dodając lub modyfikując już dobrze wyglądające rzeczy to te "wady" które Ci przeszkadzają to są na poziomie promili oczywiście w przypadku cropa 1:1. Bo w normalnych warunkach , na wydruku oglądając z 0,3m to nie ma bata abyś zobaczył jakieś przebarwienia na ekranie 32 bitowym bądź wydruku ofsetowym chyba, że będziesz z lupą analizował piksel po pikselu ale to się już nazywa ONANIZM. Ja oglądam zazwyczaj zdjęcie, a nie pojedyńcze piksele... w ogóle jakaś herezja jak dla mnie.

Moja propozycja do osób mających korpus 6D, bądź do admina aby założyć wątek, "6D w praktyce" , tam byśmy oglądali fotki i wrzucali je. Pozdro
    Ostatnio edytowane przez janulrich ; 23-02-2013 o 00:29

Bywalec

Cytat Zamieszczone przez janulrich Zobacz posta
    Hmmm powiem tak. Ktoś kto potrzebuje fotek do pracy to korzysta z RAW... i dla mnie jest temat zamknięty. Bądźmy poważni... nikt nie kupuje zestawu za 12 tyś zł (7,5 tyś body + ze 2 szkiełka) żeby sobie nim porobić fotki u Cioci na imieninach i wypluć je w JPG. Po za tym, nie przesadzaj, że to jpg mają jakieś drastyczne wady bo ja osobiście ich nie zauważyłem i jak się dowiedziałem o tym, to dalej ich nie widzę ... pewno takie modyfikacje jakie wprowadzasz przy obróbce dodając lub modyfikując już dobrze wyglądające rzeczy to te "wady" które Ci przeszkadzają to są na poziomie promili.
    Nie bardzo zakumałem, co chciałeś napisać?
    Akurat ja jpegów nie robię, ale właśnie zarzuciłeś Rojo, że nie jest profi On wydał te pieniądze, a pewnie nawet większe (wspominał przed chwilą o 70-200 2.8) i robi w jpegach. Przecież to nie prawda co piszesz - wiele osób profesjonalnie fotografujących robi jpegi i w niczym im to nie uwłacza - IMHO wręcz przeciwnie - mają napewno lepszy warsztat, nie mogą ignorować ustawień balansu bieli, używają profili kolorów, o prawidłowej ekspozycji nie wspominam, bo to powinien robić każdy z nas - robiący RAWy również. Po prostu do ich zastosowań jpeg w zupełności wystarcza, a czują się na tyle pewnie, żeby nie musieć sobie zostawiać buforu w postaci RAW.

To producenci przeginają "olewając" jpegi - a można inaczej, wystarczy zobaczyć jpegi z fuji x-e1 lub x-pro1.
    Ostatnio edytowane przez fro ; 23-02-2013 o 00:31

Coś już napisał

Akurat ja jpegów nie robię, ale właśnie zarzuciłeś Rojo, że nie jest profi On wydał te pieniądze, a pewnie nawet większe (wspominał przed chwilą o 70-200 2.8) i robi w jpegach. Przecież to nie prawda co piszesz - wiele osób profesjonalnie fotografujących robi jpegi i w niczym im to nie uwłacza - IMHO wręcz przeciwnie - mają napewno lepszy warsztat, nie mogą ignorować ustawień balansu bieli, używają profili kolorów, o prawidłowej ekspozycji nie wspominam, bo to powinien robić każdy z nas - robiący RAWy również. po prostu do ich zastosowań jpeg w zupełności wystarcza, a czyją się na tyle pewnie, żeby nie musieć sobie zostawiać buforu w postaci RAW.

To producenci przeginają "olewając" jpegi - a można inaczej, wystarczy zobaczyć jpegi z fuji x-e1 lub x-pro1.
    NIC ROJO nie zarzuciłem ... cytowałem Twój wątek, pisząc do Ciebie . Podsumowując przypomnę co napisałem "..ja osobiście ich nie zauważyłem i jak się dowiedziałem o tym, to dalej ich nie widzę.." ===> wymyślasz.
    Spoko dobra, tylko spokojnie , nie bić się . Dla mnie to są herezje z tymi jpg, szukanie dziury w całym i to wszystko

Bywalec

Zedytowałeś swój wątek, zmieniając jego treść - tak się nie robi, odnosiłem się do tego co napisałeś i co cytuję w swoim wątku. Straciłem ochotę na dyskusje w takim stylu. Dla mnie EOT.

Coś już napisał

Zedytowałeś swój wątek, zmieniając jego treść - tak się nie robi, odnosiłem się do tego co napisałeś i co cytuję w swoim wątku. Straciłem ochotę na dyskusje w takim stylu. Dla mnie EOT.
    A co to konkurs , mistrzostwa? Tam masz przecież każdą modyfikację, to jest publicznie dostępne, wejdź zobacz, nic nie mam do ukrycia , po za tym widzisz tekst. Po trzecie treść wypowiedzi nie zmieniła swojego przekazu Kurde normalnie jak panienka, straciłeś ochotę hehe... no gdzie Ci faceci z jajami, wojownicy, ... EOT Pozdro.
    Ostatnio edytowane przez janulrich ; 23-02-2013 o 00:48

Początki nałogu Awatar rojo
    Miasto
    Gdynia

Akurat ja jpegów nie robię, ale właśnie zarzuciłeś Rojo, że nie jest profi On wydał te pieniądze, a pewnie nawet większe (wspominał przed chwilą o 70-200 2.8) i robi w jpegach. Przecież to nie prawda co piszesz - wiele osób profesjonalnie fotografujących robi jpegi i w niczym im to nie uwłacza - IMHO wręcz przeciwnie - mają napewno lepszy warsztat, nie mogą ignorować ustawień balansu bieli, używają profili kolorów, o prawidłowej ekspozycji nie wspominam, bo to powinien robić każdy z nas - robiący RAWy również. Po prostu do ich zastosowań jpeg w zupełności wystarcza, a czują się na tyle pewnie, żeby nie musieć sobie zostawiać buforu w postaci RAW.

od 8 lat robie na jpg-ach robiąc prace proste co do których wiem że nigdy powyżej A4 drukowane nie bede a nawet jak będą to i tak ten obrazek starczy do tego, nie z takich plików sie B0 i więcej wyciągało wiec nie demonizujmy, jak potrzebuję na maxa jakości to wale rawy to oczywiste ale tak to nie mam potrzeby zaśmiecać sobie kompa plikami po 25 mb. Już podnosiłem ta kwestię, ale zawsze uważałem że na rawach robią ci co zdjęć nie potrafią robić (żart, żart)...

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Cytat Zamieszczone przez janulrich Zobacz posta
    Moim zdaniem robisz źle... ale nie chcę Ci mieszać. Rozpisz sobie zalety jednego i drugiego obok siebie w słupku. Potem wady. I i dawaj +-. Te cechy które są dla Ciebie bardzo ważne dawaj przy nich dwa plusy. Bądź trzy jeśli ekstremalnie ważne to 3x +. To samo z wadami, jeśli duża wada to -- jeśli extremanie duża to 3x minus. Ale zrób to na kartce papieru i wyłącz komputer. Zastanów się. Pogadaj z żoną, dziewczyną , kochanką... osobą z zewnątrz która była przy Tobie jak robiłeś fotki : Ta osoba Ci powie, np. "no wiecznie marudziłeś, że potrzebujesz sprzętu z W-fi, albo marudziłeś że szumi bardzo, albo że by Ci się przydał szybszy AF".
    Mi żona zakazała kupno Nikona z groźbą nawet rozwodu, mówiła, że jak kupie Nikona to ona wychodzi z domu bo ma dość po tym jak się "****y sypały" przy D7000 . I jak wspomniałem o kurzojadzie D600 to powiedziała , że ona się wyprowadza. Tylko 6D mogę wziąć, więc ja mam wybór prosty

Możesz sobie z neta zamowić. Np w KRK jest sklep foto-plus specjalistyczny mają też w necie sklep Foto - Plus : Specjalistyczny Sklep Fotograficzny W tym sklepie były robione spotkania z optyczne.pl sprawdzony sklep. Ogólnie jest tego sporo Zakup to nie problem i raczej bym to do + zaliczył niż do -

Na końcu zsumuj plusy i minusy. Ten który wypadnie lepiej jest dla Ciebie
    Zagmatwane to co napisałeś. Wysokie ISO to nie wszystko aby kupić aparat, nie miałem okazji go sprawdzić bo w okolicach go nigdzie nie ma. MKII znam, mi odpowiada i jak pisałem nie będę w żaden sposób oraniczony. Mam jasną optykę, domykać nie lubię a polar to tez nie rozwiązanie
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Bywalec

Nie wiem czy to nie za duży offtop, bo nie są to fotki z 6d ale z 5DmkIII ale wrzucam jpega prosto z puszki ustawionego na standard (cokolwiek to znaczy) i to samo zdjęcie na szybko wołane z RAW w LR. Nie korygowałem ekspozycji, nie kręciłem kolorów ani kontrastu, wykadrowałem i dodałem winietę, a mimo to ustawienia kontrastu jpega z puszki zabrały wszystkie szczegóły w cieniach.
    Ale to o czym pisałem wcześniej najbardziej widać na skórze, brwiach, brodzie, ustach, rzęsach. A to jest ISO 100 , czym wyższe ISO tym więcej pojawia się tej papki. Nie oceniajcie proszę fotki, zobaczcie kompresję jpega. Umieszczam to tu, bo moim zdaniem 6d robi to samo z jpegami i stąd uwagi ekrowy czy Arkana oglądających jpegi.
    https://www.dropbox.com/sh/pnlvzkw2i16opd4/1_E7BwdSd9
    Może się czepiam, ale mi to przeszkadza
    Ostatnio edytowane przez fro ; 23-02-2013 o 02:29

Początki nałogu Awatar rojo
    Miasto
    Gdynia

krowa, niestety nie spełnie dziś Twoich wymagań bo mi się iso do 3200 popchnęło, ale jeszcze wrzucę, niemniej wygląda iż masz rację 6 nie ma majmniejszych szans w oddaniu szczegółów tak jak 1Ds3 (serio), być może jakby dobrze obrobić rawa dałby radę małpce sony ale generalnie jestem kompletnie załamany, jeszcze spróbuję ostatecznie zrobić w dzień dziecko me przy tym iso 100-200 ze statywu coby nie poruszyć, tylko musze biedaka do kaloryfera przywiązać bo latający brzdąc. Nie moge już niestety zwrócić aparatu, wiec albo wrócę do 40 bo jeszcze mam albo po prostu przestanę oglądać zdjęcia z 6d 1:1. Generalnie załamka. Może jeszcze to wina szkła nie wiem. Tu fota, bez sensu ją wstawiać ale wstawię. To jpg i z tą większą komprechą bo niechcący tak ustawiłem, jak się ktos bedzie upierał to mam też rawa, ale na rawie jest równie źle, tylko szumy wieksze...
    www.royo.pl/6d/IMG_7131.JPG
    dobrejnocki

--- Kolejny post ---

teraz się jeszcze zastanawiam (poważnie) czy może mi z emocji ręka nie dygnęła lekko bo przy 1/80 kiedy taka odpowiedzialnośc na mię spoczęła mogło dygnąć przyznacie, dlatego w dzień statyw i kaloryfer coby dziecko unieruchomić i może będzie ciut lepiej.
    Ostatnio edytowane przez rojo ; 23-02-2013 o 06:37

Strona 202 z 495 PierwszyPierwszy ... 102152192200201202203204212252302 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów