Ostatnio edytowane przez rojo ; 22-02-2013 o 19:27
Nie potrafię z własnych doswiadczeń odpowiedzieć na to pytanie. Po pierwsze nie używam JPG (tylko jako preview) a po drugie miałem tylko 5dmk1, 1dsmk1 i 1dsmk3. Na ich temat mogę coś powiedzieć. Z tego co widziałem u kolegów, to nie było praktycznej różnicy do ISO 1600. Przy 3200 była dyskusja akademicka nad wyższością świąt.. nad świętami.... Powyżej 3200 widziałem różnicę na korzyść 5dmk3, ale IMO wynikała one w dużej mierze ze znacznej przewagi DRa nowych matryc przy wysokich ISO.
Pentax K-5 II, Leica M9
jak chcesz foty porównać to najprościej skorzystać z takiej dość popularnej strony
Studio shot comparison: Digital Photography Review
każdą z fotek możesz ściągnąc jako jpg i raw...
nie sądzę żeby różnice przy iso 100-800 były jakoś szczególnie zauważalne...
Ostatnio edytowane przez rojo ; 22-02-2013 o 20:58
Ktoś tu pytał o gripa do 6D - kupowałem w czerwcu od tego gościa z HK grip Pixel'a do 5D3. Przysłał błyskawicznie i wszystko hula.
Widzę, że właśnie wystawił gripy do 6D:
Pixel Vertax E13 Battery Grip BG-E13 for Canon EOS 6D
Ja już zdecydowałem, kupuję MKII. Puszka sprawdzona, obrazek z niej bardzo mi pasuje. Mam to co w MKI i niczego nie muszę sobie odmawiać. Poza tym 6D w sklepach stacjonarnych nie do dostania u mnie![]()
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
Początkowo nie byłem w stanie zrozumieć niemalże wyznaniowej postawy rojo, jednakże zrozumiałem gdy przeczytałem, że kolega przeszedł na 6D z 7D. I tu go w pełni rozumiem.
Pomiędzy 7D a 5DII w różnica w obrazku jest kolosalna, tym bardziej widoczna będzie pomiędzy 6D a 7D. Podobnie jest ze środkowym punktem AF. 7D wbrew pozorom ma dużo słabszy środkowy niż 5DII, o czym zresztą wielokrotnie na forum było, LensRental w testach również to potwierdza.
Organoleptycznie sprawdzałem zarówno 6D jak i 7D vs 5DII. W normalnych warunkach sklepowych różnicy w AF pomiędzy 5DII a 6D nie widziałem, w ciemności zapewne by wyszła na korzyść 6D. W słabych warunkach w jakich mogłem testować 7D vs 5DII twierdzę, że 5DII ma sporo skuteczniejszy ŚRODKOWY punkt AF.
Każdy ma własne kryterium oceny jak i potrzeb, dla mnie kompletnie niepojęte jest gdy użytkownicy 5DII widzą kolosalną różnicę w autofokusie czy obrazku na korzyść 6D. Ja tej różnicy nie zauważyłem nigdzie jak dotąd w normalnych warunkach, różnica zapewne jest - ale bez przesady. Inaczej wygląda sprawa u osób, które przesiadają się z puszek APS-C tu różnica w odczuciach będzie kolosalna.
Myślę, że z powyższego właśnie wynikają gorące dyskusje w wątku, zresztą dobrze że takowe są, co by to było gdybyśmy wszyscy mówili jednym głosem...
Moim zdaniem robisz źle... ale nie chcę Ci mieszać. Rozpisz sobie zalety jednego i drugiego obok siebie w słupku. Potem wady. I i dawaj +-. Te cechy które są dla Ciebie bardzo ważne dawaj przy nich dwa plusy. Bądź trzy jeśli ekstremalnie ważne to 3x +. To samo z wadami, jeśli duża wada to -- jeśli extremanie duża to 3x minus. Ale zrób to na kartce papieru i wyłącz komputer. Zastanów się. Pogadaj z żoną, dziewczyną , kochanką... osobą z zewnątrz która była przy Tobie jak robiłeś fotki : Ta osoba Ci powie, np. "no wiecznie marudziłeś, że potrzebujesz sprzętu z W-fi, albo marudziłeś że szumi bardzo, albo że by Ci się przydał szybszy AF".
Mi żona zakazała kupno Nikona z groźbą nawet rozwodu, mówiła, że jak kupie Nikona to ona wychodzi z domu bo ma dość po tym jak się "****y sypały" przy D7000. I jak wspomniałem o kurzojadzie D600 to powiedziała , że ona się wyprowadza. Tylko 6D mogę wziąć, więc ja mam wybór prosty
Możesz sobie z neta zamowić. Np w KRK jest sklep foto-plus specjalistyczny mają też w necie sklep Foto - Plus : Specjalistyczny Sklep Fotograficzny W tym sklepie były robione spotkania z optyczne.pl sprawdzony sklep. Ogólnie jest tego sporoZakup to nie problem i raczej bym to do + zaliczył niż do -
Na końcu zsumuj plusy i minusy. Ten który wypadnie lepiej jest dla Ciebie![]()
Ostatnio edytowane przez janulrich ; 22-02-2013 o 22:46