Witam
Mam nadzieję, że nie było. Znalazłem taką oto ofertę: Canon EOS 6D - Canon - Dobre Dobra
Czy ktoś już może kupił? Czy ktoś może te dobredobra przetestował kupując u nic cokolwiek a najlepiej coś drogiego?
Cena zachęcająca, ale czy nie za …?
Witam
Mam nadzieję, że nie było. Znalazłem taką oto ofertę: Canon EOS 6D - Canon - Dobre Dobra
Czy ktoś już może kupił? Czy ktoś może te dobredobra przetestował kupując u nic cokolwiek a najlepiej coś drogiego?
Cena zachęcająca, ale czy nie za …?
moim zdaniem boczne są lepsze w 6D niż w 5DI
każdym aparatem fotografuje się tak, żeby obejść jego wady, żaden nie jest idealny, a zdjęcia i tak da się robić
poza tym to trochę dziwne gadanie - przecież aparat za 7 tys i 11 nie mogą być takie same - a gdyby nie AF, byłyby
Canon 5D mk 2 ma AF lepszy niż w 5D. Canon 5D mk 2 ma gorszy centralny punkt niż Canon 6D (zakładam bo testów brak). Pytanie czy dla posiadaczy pierwszych piątek oraz dla tych co nie mają jeszcze FF lepiej kupić nowość w postaci 6D czy starszego brata, ale z wyższej półki (docelowy konsument) 5D mk 2. I to jest dla mnie kluczowy dylemat. Mając 5D mk 2 nie zmieniałbym na 6D, ale mając 5D dylemat już jest. Za 6D przemawia głównie zakres ISO i mam nadzieję, że jednak AF nie tylko z lepszym centralnym, ale i bocznymi choćby nieco lepszymi niż w 5D mk 2 bo boczne na poziomie używalności poza ekstremalnymi były już używalne w 5D zwłaszcza przy f4 a ogólnie mówiąc nie ciężkich warunkach i przy f 2,8. Z Canonem 28 1,8 nie mam większych problemów na bocznych w 5D chyba, że ciemno lub brak kontrastowej sceny, częściej na bocznych myli się 85 1,8 i tu czasem bardziej to boli. Tak więc dylemat wciąż jest mocny bo pomimo zapewne nieco słabszego AF niż w 6D starszy 5D mk 2 daje lepszą ergonomię, trwałość, pewność, że nie wyskoczy zaraz jakaś przypadłość wieku dziecięcego oraz pewność co do tego, że to bardzo dobry sprzęt nawet dzisiaj i te kilka stów w kieszeni. A co do trybów filmowania, to nie wiem nie filmowałem więc czy to będzie 5D mk 2 czy 6D to i tak będzie postęp ogromny względem 5D. 5D mk 2 daje ponadto, migawkę z gwarancją na 150 tysięcy klapnięć względem 100 tysięcy w 6D. Tak zastanawiam się jak wielkie ma to znaczenie do ogólnej jakości wykonania obu body. W 6D zachęca jeszcze Wi-Fi, tylko pytanie czy będę z tego korzystał czy tez będzie to tylko bajerek za który zapłaciłem. GPS przyda się, ale nie ma znaczenia przy wyborze. Czy ktoś w okolicach Iławy kupił już 6D i można do niego/niej podjechać i potestować? Czy ktoś z większych miast, gdzie 6D występuje już w sklepach może podejść do sklepu podpiąć coś jasnego i zrobić kilkanaście zdjęć w sklepie (pewnie warunki oświetleniowe nie będą rewelacyjne) i jakoś procentowo określić skuteczność i nieomylność bocznych?
--- Kolejny post ---
O, jakie miłe zaskoczenie bo wcześniej była dyskusja, że RAWów z 6D nie ma gdzie wywoływać, a tu niespodzianka, już jest, właśnie dostałem informację o nowej wersji 4,3 łatki do Lightrooma![]()
Ostatnio edytowane przez jac+ ; 14-12-2012 o 17:54
Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser
A nie to przepraszam, to jest nieporozumienie. Nie oceniam umiejętności innych obsługi punktów AFu (czy czegokolwiek co robią). Chciałem tylko zobrazować, że jest wiele osób, które nawet niezbyt wiedzą ile tych punktów mają, a nie przeszkadza im to robić wybitnych zdjęć. Wszyscy ekscytują się Afem 6d, a jest to tylko jeden z wielu parametrów opisujących aparat i wbrew pozorom z punktu widzenia istoty fotografii wcale nie najważniejszy. W przypadku 6d bardziej mnie martwi, że oddaje pola Nikonowi d600 (nowa piątka również) w zakresie rozpiętości tonalnej w dolnych zakresach ISO. Gdybym miał wybierać to wolałbym mniej punktów AF, ale wybitną rozpietość tonalną. Myślę, że wszyscy landszafciarze i miłośnicy fotografii czarno-białej dokoanaliby podobnego wyboru. Cieszy natomiast sterowanie wifi. Wszyscy, którzy fotografują przyrodę otrzymują bardzo kreatywne narzędzie do użycia UWA w fotografii zwierząt. Ocena aparatu poprzez pryzmat tylko jednego parametru będzie zawsze prowadziła do powstania opini, która w najlepszym wypadku będzie niewyważona.Zamieszczone przez dreamstorm
Pentax K-5 II, Leica M9