Strona 199 z 495 PierwszyPierwszy ... 99149189197198199200201209249299 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 981 do 1 990 z 4950

Wątek: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Cytat Zamieszczone przez qbar Zobacz posta
    Merde kilkanaście postów temu już to napisał i chyba przegapiłeś. Rojo wrzucił jpegi z porządnym odszumianiem. To nie są wołane raw-y. Wtedy byłoby zupełnie inaczej. Albo tego nie rozumiesz, albo po prostu trolujesz porównując jakość matrycy FF do kompaktów. Gwoli wyjaśnienia to foty, które wrzucił Rojo pochodzą z 50/1.4 no i chyba wiesz, że nie jest to elka. Mi zależało tylko na sprawdzeniu jak w takiej ciemnicy się ten obiektyw się sprawuje i Rojo na moją prośbę odpowiedział (dzięki za foty Rojo). Chcesz prawdziwej informacji jak ten aparat się sprawuje posłuchaj Merde i ściągnij rawy, zanim będziesz oceniał jpegi.
    Nie wydaje mi się, aby na 6D aż tak spaprali sprawę. Na 1Ds MK1, MK2, MK3 między RAWem a JPG nie ma szczególnej różnicy. Mówimy oczywiście o ustawieniach defaultowych. Widziałem tego RAW'a i nie powalił mnie, szukam dalej. Czy muszę jak wszyscy uwielbiać puszkę? Bo jak nie to jest to trollowanie? no proszę cię... oszczędź mi takich smutków. Ja chcę tylko zobaczyć zdjęcia z 6D wykonane w dobrych warunkach oświetleniownych na niskich ISO jest z tym jakiś ogólnie problem na 6D?

Pełne uzależnienie

Ja chcę tylko zobaczyć zdjęcia z 6D wykonane w dobrych warunkach oświetleniownych na niskich ISO jest z tym jakiś ogólnie problem na 6D?
    1/4000 nie pozwala na zdjęcia w dobrych warunkach oświetleniowych. Poza tym obciach wychodzić z puszką z plastikowym wierzchem na ulicę. Więc wszyscy focą po nocy.

Coś już napisał Awatar qbar

Cytat Zamieszczone przez ekrowa Zobacz posta
    Nie wydaje mi się, aby na 6D aż tak spaprali sprawę. Na 1Ds MK1, MK2, MK3 między RAWem a JPG nie ma szczególnej różnicy. Mówimy oczywiście o ustawieniach defaultowych.
    No ale Rojo nie robi na takich ustawieniach tylko mocno je podkręca. Stąd bierze się różnica.

Czy muszę jak wszyscy uwielbiać puszkę? Bo jak nie to jest to trollowanie? no proszę cię... oszczędź mi takich smutków.
    A czy ja napisałem, że ja ją darzę jakimś cieplejszym uczuciem? Po prostu zwracam Ci uwagę, że oceniasz jakość obrazka, korzystając z materiału który się do tego nie nadaje. Na tej podstawie twierdzisz że jakością obrazka, aparat zbliża się do kompaktów. Czepiam się bo to świadczy o jakiejś makabrycznej niewiedzy jeśli w ogóle porównujesz jakąkolwiek matrycę FF do małpek. I nie ważne czy to będzie matryca FF z Canona, Nikona, czy Sony.

Ja chcę tylko zobaczyć zdjęcia z 6D wykonane w dobrych warunkach oświetleniownych na niskich ISO jest z tym jakiś ogólnie problem na 6D
    No to chodzi ci o niskie ISO i dobre warunki oświetleniowe i chcesz wyciągasz wnioski na ten temat ze zdjęć które są zrobione na wysokim ISO i w dziadowskich warunkach oświetleniowych? Powodzenia
    Ostatnio edytowane przez qbar ; 22-02-2013 o 17:07

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

No ale Rojo nie robi na takich ustawieniach tylko mocno je podkręca. Stąd bierze się różnica.

A czy ja napisałem, że ja ją darzę jakimś cieplejszym uczuciem? Po prostu zwracam Ci uwagę, że oceniasz jakość obrazka, korzystając z materiału który się do tego nie nadaje. Na tej podstawie twierdzisz że jakością obrazka, aparat zbliża się do kompaktów. Czepiam się bo to świadczy o jakiejś makabrycznej niewiedzy jeśli w ogóle porównujesz jakąkolwiek matrycę FF do małpek. I nie ważne czy to będzie matryca FF z Canona, Nikona, czy Sony.

No to chodzi ci o niskie ISO i dobre warunki oświetleniowe i chcesz wyciągasz wnioski na ten temat ze zdjęć które są zrobione na wysokim ISO i w dziadowskich warunkach oświetleniowych? Powodzenia

Momentami mam wrażenie jakbym zbyt wiele od Was wymagał..., jeśli tak to przepraszam! Jeszcze rozumiałbym, jakbym prosił o jakiś kur.... kosmos. To teraz dowiaduję się że Rojo podkręca ustawienia... Mnie nie interesuje jaka matryca, mnie interesuje zdjęcie, zwykłe zdjęcie... Co mnie obchodzi jakie właściwości ma matryca, chce zobaczyć zdjęcie wykonane na ISO 100 albo ISO 200 w słońcu, albo w cieniu jak kto woli jakimś obiektywem. To się zaraz dowiaduje, że zdjęcie słabe bo obiektyw to nie L. A co to mnie obchodzi . Kurde ludzie... Rozumiem, że forum dewiantów internetowo-sprzętowych, ale pokażcie jakieś zdjęcia w dziennym świetle najlepiej portrety bo na skórze będzie najlepiej to widać. Oczywiście że technologicznie nie można porównać Sony F828 do cudownego Canona 6D, ale jak widzisz, to co puszki wypluwają już porównać można. Zatem kłania się zasada - nie ważne z czego, ważne jak. Liczy się efekt, a nie czym tego dokonałeś i czy robiłeś fakultety ze znajomości matrycy.
    Czekam zatem na zdjęcia w dobrych warunkach oświetleniowych z 6D, mogą to być JPGi, wszystko jedno. Ale po prostu coś pokażcie..., bo na razie od momentu jak spytałem o zdjęcia jest tylko kłapanie dziobami i masturbacja sprzętowa.

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    1/4000 nie pozwala na zdjęcia w dobrych warunkach oświetleniowych. Poza tym obciach wychodzić z puszką z plastikowym wierzchem na ulicę. Więc wszyscy focą po nocy.
    Może i faktycznie obciach LOL

Z pozdrowieniami
    Ostatnio edytowane przez ekrowa ; 22-02-2013 o 17:43

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Chełm

Tutaj moje foty z 6D z wcozrajszej sesji:
    fotarts.pl - KaMaD : Kasia, portret
    Foty robione 50 mm 1.8. Jesli chodzi o punkt centralny i boczne to dobrym swietle lapia szybciutko i bez problemow ostrosc. Boczne traca na predkosci w slabym oswietleniu (troche mija zanim obiektyw zlapie ostrosc).
    CANON 6D, Sony a6000, c70-200mm f/4.0L, c50mm f/1.8, t28-75 f/2.8, 135mm f/2.8, Speedlite 580 EX II
    --------------------------
    Portfolio - moje foto portfolio

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez KaMaD Zobacz posta
    Tutaj moje foty z 6D z wcozrajszej sesji:
    Foty robione 50 mm 1.8. Jesli chodzi o punkt centralny i boczne to dobrym swietle lapia szybciutko i bez problemow ostrosc. Boczne traca na predkosci w slabym oswietleniu (troche mija zanim obiektyw zlapie ostrosc).
    Chyba jednak moja prośba była za trudna Dajcie sobie już spokój nie męczcie się tak. Tymczas! udanego mydlenia.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Chełm

Chyba jednak moja prośba była za trudna Dajcie sobie już spokój nie męczcie się tak. Tymczas! udanego mydlenia.
    Juz tyle sampli po necie lata, ze ja nie widze sensu proszenia o nowe w Twoim wypadku. Idziesz do sklepu i sprawdzasz - po sprawie. Jaj jestem bardzo zadowolony po przesiadce z 7D (ladna jakosc brak mega szumow). Bardzo ladnie rysuje jak na matryce FF przystalo.
    CANON 6D, Sony a6000, c70-200mm f/4.0L, c50mm f/1.8, t28-75 f/2.8, 135mm f/2.8, Speedlite 580 EX II
    --------------------------
    Portfolio - moje foto portfolio

Początki nałogu Awatar rojo
    Miasto
    Gdynia

Jakość zdjęcia Pani w białym jest mniej więcej taka jak tutaj http://content.screencast.com/users/...02-22_1459.png to jest zdjęcie z nie wiem 8-10 letniego aparatu kompaktowego Sony F828 oczywiście nie wykonane w iso 640, ale myślę, że nawet w iso 400 byłoby akceptowalne. Aparat dziś chodzi po 400zł posiada optykę Zeiss'a..
    No teraz to już Cię poniosła fantazja zdecydowanie
    pokazujesz foto o 1600px na dłuższym boku, błagam nie przeginaj
    chcesz porównywać toto to proszę, z 6D do tej samej rozdzielczości
    www.royo.pl/6d/dagny.jpg

Nie chcę abyście odnieśli, że się czepiam. Jak ktoś kupił to trudno, jego sprawa, ale ja mam wrażenie po prostu że 6D względem postępu technicznego poza na pewno lepszymi zdjęciami na wysokim iso nie ma nic dobrego do zaoferowania. Oczywiście są potrzeby i potrzeby, ja poszukuję idealnego detalu na zdjęciu i jak na razie po tym co zobaczyłem w sieci i tutaj nie przekonuje mnie to. Nawet Canon 600D którego miałem jakiś czas temu wydał mi się jakoś lepiej zestrojony na jakości w niskich iso.
    To są tylko moje prywatne odczucia. Gdyby 6D kosztował powiedzmy 3000zł, słowa bym do dyskusji nie wtrącił.
    ...Czyli dochodzimy do wniosku. Po co przepłacać na 6D, skoro podobną jakość w niskich iso ma Canon 20D za 600-700zł body? No chyba, że ktoś nie wie co robić z pieniędzmi.
    w sensie próbujesz mnie przekonać że Fiat 126p jest lepszy od Forda Focusa bo mniej pali?
    Między 20D a 6D jest przepaść do każdym względem, zapewniam Cię. Robiłem zdjęcia 20D przez jakieś 3 lata. Generalnie tendencyjnie próbujesz udowodnić że ten aparat nic nie jest wart, tylko po co? Kup se używke 1Ds za tą samą kwotę i ciesz się detalami i módl isę żeby nie padł - choć nie powinien bo to dobre puszki były. Mnie tam osobiście do tego co robię i z czego żyję w kwestii fotografi - 6D zadowala i wystarcza...

--- Kolejny post ---

Merde kilkanaście postów temu już to napisał i chyba przegapiłeś. Rojo wrzucił jpegi z porządnym odszumianiem. To nie są wołane raw-y.
    Również kilkukrotnie pisałem że odszumianie wywaliłem w cholerę po pierwszych zdęciach, te jpgi które wrzucam są wyłączonym odszumianiem. Rawa chyba też jakiegoś wrzucałem ale dzisiaj zrobię jeszcze foto pod tą dyskusję albo jutro w dzień. I będzie wiadomo że to słaby obrazek bo nie ma szczegółów takich jak 1Ds

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez KaMaD Zobacz posta
    Juz tyle sampli po necie lata, ze ja nie widze sensu proszenia o nowe w Twoim wypadku. Idziesz do sklepu i sprawdzasz - po sprawie. Jaj jestem bardzo zadowolony po przesiadce z 7D (ladna jakosc brak mega szumow). Bardzo ladnie rysuje jak na matryce FF przystalo.
    chodziło mu o to (słusznie z resztą) że wrzucanie pomniejszonych do netu obrazków nie ma sensu, chodzi o oryginalną wielkość pliku

No ale Rojo nie robi na takich ustawieniach tylko mocno je podkręca. Stąd bierze się różnica.No ale Rojo nie robi na takich ustawieniach tylko mocno je podkręca. Stąd bierze się różnica
    Jeszcze raz chciałbym zdementować, jak już to skęcam, a nie podkręcam bo przeważnie zdejmuję saturację i kontrast, ostrość w jpg na 3-4 przeważnie, odszumiania wyłączone...
    Ostatnio edytowane przez rojo ; 22-02-2013 o 19:24

Coś już napisał

Rojo mnie tymi samplami na 85mm f1.8 całkowicie przekonałeś , ale żyleta. Osobiście bym się bał przymykać do 2.2 i 2.8 żeby się nie pokaleczyć
    A foteczka www.royo.pl/6d/dagny.jpg jakim szkłem i jaka przysłona?

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez ekrowa
    Momentami mam wrażenie jakbym zbyt wiele od Was wymagał...
    Bo chcesz ich zrobić w jajo, a oni nie wiedzą co mają Ci odpowiedzieć

Po pierwsze F828 ma jeden z lepszych algorytmów obróbki zaszytych w środku i robi po prostu bardzo ładne zdjecia prosto z puszki przy niskich ISO. Dyskusja będzie więc akademicka co się komu podoba, i wynik będzie zależał od konkretnego zdjęcia, tego jak dobrze znasz swój sprzęt (czytaj: umiesz świadomie ominąć sytuacje w których Twój aparat radzi sobie gorzej). Co do 1ds3 - nie da się udowodnić, że 6d zrobi lepsze/ostrzejsze/bardziej szczegółowe zdjęcie przy ISO 100. Z prostej przyczyny - bo nie zrobi. Idąc dalej tym Twoim tokiem rozumowania - jeśli ktoś szuka ostrych zdjęć prosto z puszki przy ISO 100, to w stajni Canona jest tylko 1 sprzęt Canon 1ds (mk1) - nic go nie pobije. Powód? Ma najsłabszy filtr AA ze wszystkich Canonów.

Już pisałem o tym wcześniej - 6d nie jest najlepszym sprzętem do niskich ISO, jest bardzo dobry przy wysokich ISO. Jeśli robisz zdjęcia w zakresie 100-1600, to nie potrzebujesz 6d/5d3. Jeśli natomiast kręcą cię low lighty to trudno o lepszy wybór. Tyle.

P.S.
    Ale serdecznie Ci kibicuje w Twojej dyskusji, bo mam ogromną radość czytając różne posty w obronie jedynie słusznej doktryny
    Pentax K-5 II, Leica M9

Strona 199 z 495 PierwszyPierwszy ... 99149189197198199200201209249299 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów