hehe ciekawe jak sobie przełączysz manualnie 380EX czy 420 EX, pisałem w moim przypadku posiadając lampę systemową bez ustawień manualnych...
Proszę cytować całość a nie wyrywać z kontekstu...
Pozdrawiam
hehe ciekawe jak sobie przełączysz manualnie 380EX czy 420 EX, pisałem w moim przypadku posiadając lampę systemową bez ustawień manualnych...
Proszę cytować całość a nie wyrywać z kontekstu...
Pozdrawiam
50D, EF-S 15-85 IS, 70-200 F4 L IS, Kenko 1,4x MC DG, Σ 20/1,8, EF 35/1,4 L, EF 85/1,8, Metz 58 AF-2, Metz 50 AF-1, pixel king 1+2
Faktycznie, nie doczytałem, że to ta lampa. Używałem do tej pory jedynie innych EXów (430/430II/580/580II) dlatego z góry źle pomyślałem.
5D3, 6D, 50D, S14/2,8, 17-40/4L, 24/1.4IIL, S50/1.4EX, 85/1.8, 100L macro, 135/2L, 70-200/2.8L, 100-400L
Witajcie.
Przeczytałem ten wątek i mam do was jedno pytanko.
Chodzi konkretnie o "kompatybilność" BD z uchwytami BK-3.
Zamówiłem swój jakiś czas temu na ebay'u i tak jak patrzę, to różni się on sporo od tego, do którego linki zamieściliście.
Mój wygląda tak:
http://www.chelseadeals.co.uk/images...60/image02.jpg
Czy do tej wersji uchwytu da radę zamocować takiego BD?
Jakie to właściwie mocowanie?
Pozdr.
to nie jest bk-3 tylko mocowanie do softa mobilnego takiego jak Lastolite
nie zamocujesz do tego modyfikatorow z mocowaniem bowens
Dzięki za objaśnienie.
Szkoda
Zostają w takim razie tylko te nasadki na lampę Flash Gun.
mini te nasadki to kupa
lepiej zainwestowac w bk (tylko poziomy)
i wtedy masz dostep do masy modyfikatorow moc. bowens
Witam,
Dziś stałem się posiadaczem opisywanego uchwytu z mocowaniem bowens firmy f&V, beauty disha 42 cm tej samej firmy oraz nasadki lightsphere. Nie miałem jeszcze okazji przetestować zestawu w praktyce ale już nasunęły mi się dwa pytania/wątpliwości.
1. Beauty dish nie trzyma się w uchwycie sztywno, tylko wyczuwalne są wyraźne luzy przód tył (wzdłuż osi w której zamontowana jest lampa). Czy ten typ po prostu tak ma? Pytam ponieważ nikt wcześniej nie skarżył się na takie słabe spasowanie zestawu więc jestem tym zaskoczony.
2. Jakiej wielkości nasadkę lightsphere stosujecie w zestawie z BD? Ja kupiłem taką mającą ok 12 cm średnicy i ku mojemu zdziwieniu w żaden sposób nie jestem w stanie zamontować jej na lampie z BD. Jest po prostu za dużą. Są więc 2 opcje: albo BD 70cm ma większy otwór bądź też istnieją nasadki o mniejszej średnicy??
Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX II
Witam
Również posiadam uchwyt f&V oraz BD tej firmy (42 cm), potwierdzam luzy, które niczemu nie przeszkadzają. Nie jest to sprzęt za kilka tyś, wiec nie oczekuję super jakości. Co do lightsphere ja zrobiłem domiar w sklepie rozmiar C3 spasował i na Metza 58-AF 2 i w otworze, samo mocowanie odbywa się poprzez ściągniecie "małego słoneczka"-tego srebrnego. Dziś porobię próby gdyż nasadka jest mleczna, gdzieś czytałem, że lepiej rozprasza ale trzeba sprawdzić.
50D, EF-S 15-85 IS, 70-200 F4 L IS, Kenko 1,4x MC DG, Σ 20/1,8, EF 35/1,4 L, EF 85/1,8, Metz 58 AF-2, Metz 50 AF-1, pixel king 1+2
Witam
Chciałbym odświeżyć temat, bo może coś się po 2 latach zmieniło. Zaczynam przygodę z pocketwizardami 3xTT5 + TT1. W przyszłości mam zamiar zakupić lampy studyjne ale zanim to zrobię, na początek chce zakupić sprzęt, który umożliwi mi wykorzystanie dwóch lamp canon 580ex II.
Potrzebuję na początek dwóch statywów do lamp które w przyszłości również udźwigną lampy studyjne(chyba quantuum ?) oraz do tego dwóch uchwytów typu bowens(chyba typu T?). Do tego mocowania chciałbym zaczepić beauty dish 70cm i błyskać na początek 580exll + drugą 580exII z jakimś softboxem, ewentualnie z jakimś BD własnej roboty
Pytanie czy to ma sens?
Pytanie czy odwrócenie tego odbłyśnika który znajduje się w Beauty dish umożliwi stosowanie dyfuzora i nie zabraknie światła?
Proszę o pomoc, z góry dziękuję
- statywów na rynku dostatek, wybierasz pod kątem max wysokości i udźwigu, jakościowo wszystkie dobre, patrz cenę (i ew. czy air-cushioned w rurkach powietrze amortyzuje prędkość składania - mało istotne)
- lamp studyjnych raczej nie kupisz bez statywów, ja się z takimi nie spotkałem (choć kto tam wie co i gdzie będziesz kupował)
- o ile pamiętam to mocowanie Bowensa nazywało się - typ S, natomiast typ L i T oznaczają czy lampa znajduje się w pozycji pionowej czy poziomej (jeśli 'leży' -typ T- to trudniej coś przy niej manibrować, ale od czego sterowanie aparatem lub transmiterem)
- czy beauty dish 70 cm z 580 EXII ma sens ? działać to będzie, ale do takich lamp raczej popularniejszym rozwiązaniem są mniejsze BD, np takie lub takie, choć te lampy mają sporo światła, ale przy DB 70 cm odczujesz ograniczenie, że nie można jej za daleko odsunąć, że pod to trzeba ustawiać resztę.
No i gratuluję nowatorskiego sposobu budowania studia foto. Pierwsze Pockety (domyślnie masz już jakiegoś Canona), następnie statywy. Słowem, rozwiązanie pionierskie![]()
6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.