Strona 9 z 30 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 294

Wątek: Czy warto kupować jeszcze 5D classic ?

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie Odp: Czy warto kupować jeszcze 5D classic ?

Ja też mam 5d mk1 i też używam go amatorsko i tylko amatorsko i mój w prawie idealnym stanie od 2008r od maja ma napstrykane 22600 fotek. Teraz doszedłem do wniosku że sprzedam go i przejdę na 5dmk2 lub 6d. Nawet ostatnio wystawiłem go tu na forumowej giełdzie razem z 24-105L.

Cytat Zamieszczone przez Paweł Grabowski Zobacz posta
    Ale dlaczego? Ja mam 5D od nowości od 2007 roku i zrobiłem kilkanaście tysięcy zdjęć, niedługo będę ja wymieniał na 6tke lub MarkIII i będzie do sprzedania. Nie każdy używa zawodowo aparatu i robi po kilkadziesiąt tysięcy zdjęć rocznie. Dla mnie to poboczne hobby i nie zużywam sprzętu w tym tempie.
    Pzdr

PS
    rojo , widze , że zapisalismy się na forum praktycznie w tym samym czasie , szybko zleciało :-), sory za offtop
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Z tymi przebiegami jest różnie.
    Ja swojego 5d2 oddałem z ok. 16000 zdjęć, z czego ja przez ok. 3 lata zrobiłem 11000. Dlatego też kupno 5d1 z małym przebiegiem jest możliwe, choć nie takie proste.

Pełne uzależnienie

A może jest tak, że oprócz zawodowców 5D kupowali ŚWIADOMI amatorzy, którzy potrafią robić zdjęcia i nie muszą cykać 1000 fotek jednego dnia żeby uzyskać 10 dobrych zdjęć? Może zdjęcia nauczyli się już robić wcześniej na innych korpusach?

Uzależniony Awatar PoulN

Przemku na ogół jest odwrotnie - to zawodowcy cykają 1k zdjęć z czego wybierają parę najlepszych, a amator szanuje migawkę jak może nie robi przebiegów, a nauczył się robić zdjęcia wcześniej, w koncu jest "amatorem" nie żółtodziobem, wbrew powszechnej opnii amator nie jest taki amatorski, to ktoś, kto robi - czyni coś z pasji, z przyjemnością, jest to jego hobby i ma na dany temat już wiedzę, ale nie wykonuje tych czynności zawodowo.

5D to bardzo solidny aparat wcale nie gorszy od najnowszych modeli, pod warunkiem że ktoś kto nim się interesuje ma zamiar zakupić lustrzankę, nie lustrzankę z kamerą no i oczywiście pod warunkiem że zakupi go się w dobrym stanie - przebiegu np. od jakiegoś amatora nie zawodowca i z tym jest niestety kłopot bo wczasach tego modelu mało którego amatora było stać w polsce na tak drogi awangardowy wręcz aparat, segment ten nie był tak powszechny jak dziś.
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 15-02-2013 o 18:41

Pełne uzależnienie

Nie żyję z robienia zdjęć, kupiłem trzy lata temu 5D i przez ten czas zrobiłem ok. 4 tysięcy zdjęć. Ogólnie fotografuję od prawie 30 lat i lata pracy na analogu gdzie szanowało się każdą klatkę nauczyły mnie myśleć PRZED zrobieniem zdjęcia a nie PO. Niestety często widzę jak ktoś cyka fotkę, patrzy na LCD, coś przestawia i znów cyka i znów patrzy i tak w kółko albo trzaska seriami bez sensu.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez rojo Zobacz posta
    pewnie po wymianie migawki...
    Rojo, nie każdy ma taką ciężką łapę na spuście jak ty. Kwestia co i jak się fotografuje.
    5D raczej nie nadaje się do sportu, więc duże przebiegi to chyba tylko po ślubniakach, którzy co tydzień po 1-2k zdjęć trzaskają.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Uzależniony Awatar PoulN

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Nie żyję z robienia zdjęć, kupiłem trzy lata temu 5D i przez ten czas zrobiłem ok. 4 tysięcy zdjęć. Ogólnie fotografuję od prawie 30 lat i lata pracy na analogu gdzie szanowało się każdą klatkę nauczyły mnie myśleć PRZED zrobieniem zdjęcia a nie PO. Niestety często widzę jak ktoś cyka fotkę, patrzy na LCD, coś przestawia i znów cyka i znów patrzy i tak w kółko albo trzaska seriami bez sensu.
    Taki delikwent nie jest fotografem, lecz pstrykaczem=długodystansowcem i przy ewentualnym zakupie jeśli trafi się na sprzęt od takiego to pech w czystej postaci
    Ja nie fotografuje analogiem za często, lecz również na cyfrówce każdą klatkę sznuje z szacunku dla siebie, często jest tak że nawet plecaka/ torby nie otwieram, bo po co? skoro kadru nie widze, lub warunków nie ma, a kompani w tym czasie namiętnie sprawdzają cierpliwość swojej migawki..
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 15-02-2013 o 21:39

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Rojo, nie każdy ma taką ciężką łapę na spuście jak ty. Kwestia co i jak się fotografuje.
    5D raczej nie nadaje się do sportu, więc duże przebiegi to chyba tylko po ślubniakach, którzy co tydzień po 1-2k zdjęć trzaskają.
    Ja sport fotografuję a na weselu nawet tysiąca nie robię, 2 koła to juz hardcore Wtedy nie dziwię się, że młodzi czekają na zdjęcia kwartal
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Bywalec Awatar aciek_l
    Miasto
    Poznań, Częstochowa

Do "spokojnych" gatunków fotografii na pewno warto, jeśli trafi się na dobry egzemplarz.
    W mojej piątce półtora roku temu wymieniałem migawkę i mirror-box, więc jest dość znacznie 'odnowiona' i po kupnie 6D zdecydowanie nie mam zamiaru się jej pozbywać. W pewien pokrętny sposób - jeśli nie opłaca się sprzedawanie takiego aparatu, to opłaca się jego kupno, jeśli trafi się dobra szansa.

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Cytat Zamieszczone przez aciek_l Zobacz posta
    Do "spokojnych" gatunków fotografii na pewno warto, jeśli trafi się na dobry egzemplarz.
    W mojej piątce półtora roku temu wymieniałem migawkę i mirror-box, więc jest dość znacznie 'odnowiona' i po kupnie 6D zdecydowanie nie mam zamiaru się jej pozbywać. W pewien pokrętny sposób - jeśli nie opłaca się sprzedawanie takiego aparatu, to opłaca się jego kupno, jeśli trafi się dobra szansa.
    Mam taki sam plan, nabyć 6D a classica dać do serwisu(wymiana migawki, czyszczenie calości i matrycy), backup idelany będzie
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Strona 9 z 30 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów