Strona 134 z 147 PierwszyPierwszy ... 3484124132133134135136144 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 331 do 1 340 z 1467

Wątek: Laptop do zdjęć..

Domyślnie Odp: Laptop do zdjęć..

mam Thinkpada, który robi za zapasowy komp do zdjęć, mam Macbooka. którego kupiłem, jak musiałem popełnic jakis program na ipad'a. Thinkpad bije na głowe macbooka, wydajnością, wygodą pracy ... jest dla mnie zdecydowanie lepszym narzędziem do wykonywania mojej pracy (czyli programowania). Nie potrafie podać konkretnych powodów ... ale zdjęcia wole obrabiac na mackbooku i już ... bluzgam na niego za brak gniazda na karty, za brak USB3, eSata, porządnej stacji dokującej ... a zdjęcia mielą sie na Macbooku i chyba tak zostanie

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

No to pora na mnie. Kupiłem Lenovo X230 12,5 cala z procesorem i5 i matrycą IPS. Głównym zadaniem jest szybka obróbka zdjęć na obcych stadionach wraz z wysyłką oraz pisanie tekstów i obsługa joomli.

Gdyby oceniać wyłącznie design, to Lenovo w tym wyścigu padło by tuż za startem. Pierwsze wrażenie jest takie, że to kawał grubo ciosanego prostokątnego klocka z lat 90tych. Jest gruby i nie specjalnie lekki. Na szczęście nie jestem onanistą sprzętowym, dla mnie ważne są osiągi, a nie wygląd. Gładzik w x230 jest gorszy niż w Samsungach, jest mniejszy i kliknięcie wymaga mocniejszego naciśnięcia.

Mój model z niewiadomych względów ma tylko podświetlenie klawiatury z pokrywy, klawiszy nie ma niestety podświetlanych. Sama klawiatura jest megawygodna, pisze się przyjemnie i na szczęście koło prawego ALT znajduje się tylko Printscreen. W Samsungu SF310 miałem obok ALTa klawisz menu kontekstowego i przy pisaniu w Wordzie ciągle mi się pojawiało owe menu. Aż wreszcie wkurzyłem się i przemapowałem.

W tym modelu znajduje się czytnik linii papilarnych i sprawdza się całkiem nieźle, nie wymaga przy logowaniu wpisywania hasła z klawiatury. Wystarczy przejechać palcem.

Odnośnie ekranu. X230 ma matową matrycę IPS o rozmiarze 12,5 cala. Nie ma żadnego problemu z oceną jakości zdjęć, tzn. ostrości, zaszumienia itp. Odnoszę tylko wrażenie, że zdjęcia mają bardzo delikatną dominantę zieleni i są trochę zbyt intensywne. To jednak można poprawić w ustawieniach. Co prawda kąty widzenia są dla mnie totalnie pomijalne bo na kompie pracuję sam i pracuję na wprost, ale i tak są rewelacyjne, wynoszą praktycznie prawie 180 stopni. Fakt, że jest to matryca matowa też mnie bardzo cieszy i z tego co widzę, to na razie sprawdza się.

Lap wyposażony jest w i5 z 4GB. Na takim procesorze PS CS5 spokojnie przy podstawowych obróbkach daje radę, odszumianie zdjęcia 18Mpx w Noiseware trwa może 3 sekundy.

Odnośnie baterii, nie wiem ile wytrzyma ale na bank powyżej 4-5 godzin pracy w PS.

I małe nawiązanie do odnośnie Win7 i zwiech. Trzeba się wykazać talentem, żeby go zawiesić. Pracuję w sumie na 4 komputerach z win7, z róznym softem, z serwerem NAS i czasami kopiowaniem zdjęć między kompami i nigdy nie miałem żadnego problemu z zawieszeniem się systemu. Raz czy dwa zdarzył się restart procesu explorer, ale poza mignięciem ekranu nic innego się nie stało, radio działało bez przerwy, Word nie stracił tekstu, PS też działał dalej bez strat wykonanej pracy.

I na koniec powiem czemu nie brałem żadnego Appla. Być może miejscami nie mam racji, ale:
    - po pierwsze nie wziąłem bo ceny są wywalone w kosmos w porównaniu do sprzętów o takich samych lub podobnych parametrach. Przykład? Lenovo x230 z i5, IPS, grafiką intela HD400 i dyskiem 500GB kontra Macbook Pro (także Air) 13 cali z identycznymi bebechami bez Retiny. Różnica w cenie? 1500 zł (4100 kontra 5599). Z Retiną Mac kosztuje już 7899. 1600 zł za markę i wygląd? Dziękuję.

- po drugie nie będę płacił firmie, która celowo naciska na dystrybutorów żeby nie obniżali cen; powodów nie znam, może postawili znak między drogi=eksluzywny i nie chcą pokazywać że produkują sprzęt dla "motłochu",

- póki mam wybór między różnymi producentami ze względów ideologicznych nie będę wspierał firmy, która jest patentowym trollem; gdyby mogli to by opatentowali koło i żądali licencji od producentów aut za wszystko co jest okrągłe w aucie,

- nie wiem jak teraz jest z MacOS ale korzystam z programów, które mają wersje tylko na Win, nie chcę się bawić w emulatory czy inne sprawy, chcę tylko zainstalować i od razu działać, instalacja Win na Macu mija się z celem,

- nie chcę kupić ładnego i drogiego appla, bo jak go zarysuję to mi serce pęknie.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta

- póki mam wybór między różnymi producentami ze względów ideologicznych nie będę wspierał firmy, która jest patentowym trollem; gdyby mogli to by opatentowali koło i żądali licencji od producentów aut za wszystko co jest okrągłe w aucie,
    Słaby argument - microsoft jest chyba jeszcze gorszy pod tym względem. Canonowi też wiele nie brakuje. Takie korporacje tak działają chroniąc interesy własnego akcjonariatu a także zabezpieczając się na przyszłość. Prawo jest jakie jest i to wykorzystują.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 10-02-2013 o 12:53
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Słaby argument - microsoft jest chyba jeszcze gorszy pod tym względem. Canonowi też wiele nie brakuje. Takie korporacje tak działają chroniąc interesy własnego akcjonariatu a także zabezpieczając się na przyszłość. Prawo jest jakie jest i to wykorzystują.
    Pozostawiając kwestie korporacyjne na boku, podstawowa różnica polega na tym, że Microsoft czy Canon mają zdecydowanie więcej użytkowników niż wyznawców, natomiast Apple w ostatniej dekadzie z okładem świadomie było kreowane na coś w rodzaju kultu, gdzie "normalni" użytkownicy giną w grupie głośno skandujących wyznawców tej religii. Dlatego dyskutowanie na rzeczowym poziomie z miłośnikami jabłuszek bywa trudne, a wszelka odmienność w zdaniu jest od razu nazywana hejterstwem.

Pełne uzależnienie

Powracając jednak do zapytania, to w tej sytuacji zastanowił bym się między 1 i 4, bo w 1 więcej pamięci a 4 ma lepszy procek. pamięci zawsze można dołożyć, a moc proca bezcenna. Karty graficzne i dyski identyczne.
    Jeśli chodzi o system operacyjny, to wybrałbym Win7, bo 8 to raczej do ekranów dotykowych jednak bardziej pasuje ( mnie osobiście nie przypadła do gustu ).
    Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 10-02-2013 o 14:23
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Powracając jednak do zapytania, to w tej sytuacji zastanowił bym się między 1 i 4, bo w 1 więcej pamięci a 4 ma lepszy procek. pamięci zawsze można dołożyć, a moc proca bezcenna. Karty graficzne i dyski identyczne.
    Jeśli chodzi o system operacyjny, to wybrałbym Win7, bo 8 to raczej do ekranów dotykowych jednak bardziej pasuje ( mnie osobiście nie przypadła do gustu ).
    W ósemce jesteś w stanie pracować jak w "7" - jest normalny pulpit . Natomiast kilka rzeczy jest tam fajnie zrobione. Nie brał bym tego jako kryterium przydatności sprzętu.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    To musimy dogadać się czym jest funkcjonalność, aby prowadzić taką dyskusję.
    Dla mnie funkcjonalność komputera przenośnego to możliwość w miarę bezbolesnego przenoszenia i użytkowania go w terenie. W twoim przypadku kładziesz nacisk na użyteczność lapka używanego w charakterze kompa stacjonarnego, stąd cechy istotne z perspektywy mobilności są mniej istotne.

15-tka 1920x1080 to mimo wszystko nie ta gęstość co w przypadku Retiny, TN to mimo wszystko nie jest TN.

W rozważaniach nt. kwestii wydajności/ceny pomijasz kwestię utraty wartości - używane Apple utrzymują absurdalnie wysoką wartość, używane komputery przenośne innych producentów są praktycznie niezbywalne. Nieodwołalnie pojawia się*też pytanie o sens inwestowania w wydajny komputer przenośny w kontekście stosunku wydajności do ceny komputerów stacjonarnych.

Jak widzisz sam mocno spłycasz temat, dokonujesz uogólnień i dokonujesz porównania w mocno subiektywny sposób (co zresztą jest z definicji nieuniknione)

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Pozostawiając kwestie korporacyjne na boku, podstawowa różnica polega na tym, że Microsoft czy Canon mają zdecydowanie więcej użytkowników niż wyznawców, natomiast Apple w ostatniej dekadzie z okładem świadomie było kreowane na coś w rodzaju kultu, gdzie "normalni" użytkownicy giną w grupie głośno skandujących wyznawców tej religii. Dlatego dyskutowanie na rzeczowym poziomie z miłośnikami jabłuszek bywa trudne, a wszelka odmienność w zdaniu jest od razu nazywana hejterstwem.
    Mz. każdy kij ma dwa końce, a podejmując dyskusję na płaszczyźnie ideologicznej sami - chcąc nie chcąc - zaczynamy brnąć w bzdurę. Szufladkując kult Apple niechcący tworzymy antykult, walcząc z czyimiś wierzeniami bezwiednie zajmujemy pozycję innowiercy. Nie ma ucieczki przed gębą,*jak tylko w inną gębę, a przed pupą wogóle nie ma ucieczki.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 10-02-2013 o 16:52

Początki nałogu Awatar Juriko

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta

Mz. każdy kij ma dwa końce, a podejmując dyskusję na płaszczyźnie ideologicznej sami - chcąc nie chcąc - zaczynamy brnąć w bzdurę. Szufladkując kult Apple niechcący tworzymy antykult, walcząc z czyimiś wierzeniami bezwiednie zajmujemy pozycję innowiercy. Nie ma ucieczki przed gębą,*jak tylko w inną gębę, a przed pupą wogóle nie ma ucieczki.
    Muszę to sobie wydrukować.

Pełne uzależnienie

Dla mnie funkcjonalność komputera przenośnego to możliwość w miarę bezbolesnego przenoszenia i użytkowania go w terenie. W twoim przypadku kładziesz nacisk na użyteczność lapka używanego w charakterze kompa stacjonarnego, stąd cechy istotne z perspektywy mobilności są mniej istotne.

W rozważaniach nt. kwestii wydajności/ceny pomijasz kwestię utraty wartości - używane Apple utrzymują absurdalnie wysoką wartość, używane komputery przenośne innych producentów są praktycznie niezbywalne. Nieodwołalnie pojawia się*też pytanie o sens inwestowania w wydajny komputer przenośny w kontekście stosunku wydajności do ceny komputerów stacjonarnych.
    Nie do końca. Dla mnie komputer przenośny jest przedłużeniem stacji roboczej - czyli ma mi pozwalać zrobić mniej więcej to samo co duży piec, ale w każdym miejscu. Nie odpuszczam przy tym kwestii rozmiaru i wagi - w 17" laptopa bym nie poszedł, w laptopa ważącego więcej jak 2,8 kg bym nie poszedł, etc. Wydaje mi się, że dla sporej większości osób pytających się jaki laptop do zdjęć te wątki są bardzo istotne, ponieważ z dużym prawdopodobieństwem te osoby wybierają jedyny (a nie uzupełniający) komputer do pracy.

Co do ceny, to cóż - można traktować lapa jako inwestycję, a w tym przypadku wszystko co ma utarty sznyt luksusu jest oczywiście bardzo porządane jako nie tracące, a nie kiedy zyskujące na wartości (elki, lejki, etc.). Niemniej to nie jest moja perspektywa - na tej zasadzie wybieram sobie zabawki (czyt. aparat i obiektywy :-D), natomiast nie komputer do pracy. Mój poprzedni laptop służył mi praktycznie bezawaryjnie przez 6 lat i odszedł na emeryturę dlatego, że przestałem pracować z plikami 6-10 megapikselowymi, a zacząłem z 21 megapikselowymi i większymi jak dostaję do retuszu zdjęcia z dupek średnioformatowych czy innych D800. Ten ThinkPad, o którym mówię, jest sam z siebie o wiele wytrzymalszym urządzeniem od poprzedniego Fujitsu Siemensa, a flaki ma tak wypasione (ciągle przy poziomie ceny wyraźnie niższym od porównywalnego MBP z retiną lub nawet bez niej), że spokojnie wystarczy mi na kolejne 6 lat. W tym sensie jest to dla mnie sensowna inwestycja, a odsprzedawać go po prostu nie zamierzam, bo i po co. Zresztą sam zobacz, dzisiaj ciągle można kupić paroletnie poleasingowe T40, T60 i inne ThinkPady w świetnym stanie, które mogą posłużyć jeszcze długie lata, jeśli komuś wystarczy taka wydajność. A co się dzieje z używanymi MBP? W jakim bywają stanie? :-)

--- Kolejny post ---

Jeśli o to chodzi, to ja mam po prostu bekę i może już nie brnijmy dalej w ten wątek :-D

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    W ósemce jesteś w stanie pracować jak w "7" - jest normalny pulpit . Natomiast kilka rzeczy jest tam fajnie zrobione. Nie brał bym tego jako kryterium przydatności sprzętu.
    To zależy co kto lubi - może wziąć 7 i dokupić 8 w promocji za 69zł - będzie miał oba tanim kosztem.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Strona 134 z 147 PierwszyPierwszy ... 3484124132133134135136144 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów