Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 140

Wątek: 5D III a wybór ustawień AF'a

Coś już napisał Awatar efbiaye
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: 5D III a wybór ustawień AF'a

Aż sprawdziłem :} bo jakoś nigdy specjalnie nie przywiązywałem do tego uwagi.
    1. Wyświetlanie siatki można wyłączyć niezależnie od punktów AF (USTAWIENIA (KLUCZ) / Zakł. 2 / Wyśw.siatki wizj.) - Włącz/Wyłącz
    2. Można włączyć wyświetlanie wszystkich dostępnych punktów (sam możesz zdecydować czy dostępne mają być wszystkie, czy krzyżowe, czy wg. jednego z dostępnych wzorców). Dostępne punkty są wtedy widoczne na szaro. W tym trybie potwierdzenie ostrości sygnalizowane jest rozbłyskiem. (Niestety w ciemnych warunkach rozbłyskują wszystkie dostępne punkty, a nie tylko ten aktualnie wybrany.)
    Ostatnio edytowane przez efbiaye ; 26-01-2013 o 18:01
    5DM3, C24-105/4L, C50/1.4, C70-200/2.8L IS II, C85/1.2L II i inne graty

Uzależniony Awatar PoulN

Czyli nie tylko sąsiadujące a wszystkie jednak..
    Smutnoo no cóż ciężko będzie się przyzwyczaić do tego bo jednak nie zawsze w dobrym świetle się robi,.. a wie ktoś jak się ma sprawa w 6D? nie żeby tylko o to chodziło oczywiście - ale są wachania ogólnie przy wyborze jednego z tych dwóch i każdy "głos się liczy"
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 26-01-2013 o 19:37

Uzależniony Awatar Max_im

Ale zamieszanie
    jest menu "Wyśw. p. AF przy nast. ostrości"
    I tam masz 5 możliwości które punkty błyskają jak ustawisz żeby wszystkie to będą wszystkie jak nie to nie
    Nie mylić z menu "Wybieralne punkty AF"
    Oczywiście rozbłysk całego wizjera jest ale nic nie przeszkadza zawsze wiem które punkty złapały ostrość
    W b ciemnych scenach też nie przeszkadza
    Ostatnio edytowane przez Max_im ; 27-01-2013 o 10:52

Uzależniony Awatar PoulN

Tak, tak w poprzednim poście pisząc "wszystkie" miałem na myśli właśnie rozbłysk całego wizjera już wszystko wiem...
    Canon dał tu ciała w tej kwestii i kropa, bo każdy chyba użytkownik przyzna że wolałby aby rozbłysków nie bylo .. jakby nie mogli włożyć zwykłej matówki, którą i można zmienić w razie potrzeby.. ale trudno...
    Jak wcześniej pisałem ciekawi mnie jak to wygląda w 6D.. czy się poprawili.
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 27-01-2013 o 13:36

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez PoulN Zobacz posta
    ...bo każdy chyba użytkownik przyzna że wolałby aby rozbłysków nie bylo ..
    Nieprawda. Jest mi totalnie obojętne czy to jest czy nie. Nie jest to zjawisko z serii agresywnych, które zwraca na siebie uwagę. Tak jak moi przedmówcy, do tej pory nie zwracałem na to uwagi - niby zauważyłem, ale jakoś tak obojętnie. Naprawdę się tym nie martw - z resztą jak sprawdzisz na żywo w sklepie to się przekonasz. Ale coś mi się zdaje że się zrobił OT, bo tu o doświadczeniach związanych z trybami AF miało być :-?
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Cytat Zamieszczone przez PoulN Zobacz posta
    każdy chyba użytkownik przyzna że wolałby aby rozbłysków nie bylo
    Nie, nie przyzna. Specjalnie włączyłem siatkę żeby jeszcze łatwiej było widać że ostrość została już ustawiona, bo sam rozblysk nie zawsze jest widoczny. Jak już zaczniesz używać tego aparatu (jeśli go kupisz rzecz jasna) wtedy zrozumiesz dlaczego to w niczym nie przeszkadza, a wręcz pomaga.
    Ostatnio edytowane przez Czacha ; 27-01-2013 o 16:54

Uzależniony Awatar PoulN

Ano pewnie macie razję niedługo zakup więc się okaże organoleptycznie że diabeł nie taki straszny, a kwestia przyzwyczajenia, przepraszam za OT.

Uzależniony

Właśnie szukałem czegoś na temat tego czerwonego wyświetlacza. Nie jest to może wielki problem, ale chciałem się upewnić czy nie trafiłem na jakiś felerny egzemplarz.
    W mk2 tylko wybrany punkt się podświetla. W mk3 cały wizjer zaświeca się na czerwono.

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Nie, nie przyzna. Specjalnie włączyłem siatkę żeby jeszcze łatwiej było widać że ostrość została już ustawiona, bo sam rozblysk nie zawsze jest widoczny. Jak już zaczniesz używać tego aparatu (jeśli go kupisz rzecz jasna) wtedy zrozumiesz dlaczego to w niczym nie przeszkadza, a wręcz pomaga.
    Jedyna rzecz która przeszkadza mi w tym podświetlaniu to fakt, że widać to po drugiej stronie obiektywu. Jak celujesz w kogoś, kto niekoniecznie chce być fotografowany to będzie wiedział, żę to robisz

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Jedyna rzecz która przeszkadza mi w tym podświetlaniu to fakt, że widać to po drugiej stronie obiektywu. Jak celujesz w kogoś, kto niekoniecznie chce być fotografowany to będzie wiedział, żę to robisz
    Jeśli w kogoś celujesz to i tak to widać, a take czerwone mrugnięcie nie wiele zmienia. W każdym obiektywie też to inaczej wygląda: np w 24L mocno czerwone robi się cały środek, ale już w 85 1,8 lekko różowe i w kratkę. Moim zdaniem szukacie dziury w całym. Tak jest i tyle. Mi to bardzo odpowiada, że cały wizjer się zaświeci na czerwono np gdy nie patrzę bezpośrednio na punk ustawiania ostrości

Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów