Strona 7 z 14 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 140

Wątek: 5D III a wybór ustawień AF'a

Coś już napisał Awatar efbiaye
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: 5D III a wybór ustawień AF'a

Kolego Czacha, a czasem nie masz włączonego trybu potwierdzania w wizjerze na auto? Wtedy błysk potwierdzenia ostrości jest widoczny tylko w ciemnych warunkach, w dzień nie jest. Po przestawieniu na WŁ. nawet w słoneczny dzień ładnie widać błyśnięcie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Nie, nie przyzna. Specjalnie włączyłem siatkę żeby jeszcze łatwiej było widać że ostrość została już ustawiona, bo sam rozblysk nie zawsze jest widoczny. Jak już zaczniesz używać tego aparatu (jeśli go kupisz rzecz jasna) wtedy zrozumiesz dlaczego to w niczym nie przeszkadza, a wręcz pomaga.
    --- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez lubiebardzo Zobacz posta
    Jeśli w kogoś celujesz to i tak to widać, a take czerwone mrugnięcie nie wiele zmienia. W każdym obiektywie też to inaczej wygląda: np w 24L mocno czerwone robi się cały środek, ale już w 85 1,8 lekko różowe i w kratkę. Moim zdaniem szukacie dziury w całym. Tak jest i tyle. Mi to bardzo odpowiada, że cały wizjer się zaświeci na czerwono np gdy nie patrzę bezpośrednio na punk ustawiania ostrości
    Jak już napisałem wyżej, potwierdzenie w wizjerze (tak się ta opcja nazywa) można wyłączyć. Wtedy nikt od przodu nie widzi żadnego mrygania.

Czasami jednak takie mrygnięcie widoczne od przodu się przydaje. W półmroku czasem zwraca uwagę fotografowanej osoby, czego efektem jest mimowolne spojrzenie w kierunku fotografa, co ma swoje plusy w niektórych sytuacjach
    Ostatnio edytowane przez efbiaye ; 31-01-2013 o 13:53
    5DM3, C24-105/4L, C50/1.4, C70-200/2.8L IS II, C85/1.2L II i inne graty

Uzależniony Awatar PoulN

Cytat Zamieszczone przez rOOmak Zobacz posta
    Właśnie szukałem czegoś na temat tego czerwonego wyświetlacza. Nie jest to może wielki problem, ale chciałem się upewnić czy nie trafiłem na jakiś felerny egzemplarz.
    W mk2 tylko wybrany punkt się podświetla. W mk3 cały wizjer zaświeca się na czerwono.

Ja chciałem wiedziec tylko, czy jak się wył. siatkę, a zostawi podświetlenie punktów to czy też cały wizjer wali na czerwono (przy czym bo bokach widać smugi od diód).
    Jeśli natomiast po wyłączeniu siatki błyskają sąsiadujące czy wszystkie punkty, a nie cała powierzchnia wizjera to no-problem.

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Jedyna rzecz która przeszkadza mi w tym podświetlaniu to fakt, że widać to po drugiej stronie obiektywu. Jak celujesz w kogoś, kto niekoniecznie chce być fotografowany to będzie wiedział, żę to robisz
    O a to już zupełna nowość i jak dla mnie zaznaczam pisanie że to na korzyść to istne samousprawiedliwieni wady bo w normalnej kolei rzeczy robi się wszystko żeby tylko tej uwagi nie zwracać.. pomijając oczwyiście wyjątki np. portret gdzie w/w przypadłość i tak się by się nie sprawdziła.

Choć sam robłysk punktów (z siatką czy bez zależnie od upodobań) macie rację - fotografowie z którymi rozmawiałem potwierdzają to co więkoszość z Was pisze, że to pomaga a nie wadzi

Podsumuje:

1. Tak - super żadnych niepokojących rzeczy nie widze (zdaje się że siatka jest wyłączona)
    http://www.youtube.com/watch?v=MOVPLZ7gSwc

2. Tutaj - gorzej dokładnie o co mi chodziło widać od 2min:15sec (siatak włączona)
    http://www.youtube.com/watch?v=sc3qCbkwmsE

3. A tu - totalna klapa
    http://www.youtube.com/watch?v=GFumnbHwOaA

więc po zakupie niezwłocznie podziele się swoimi spotrzeżeniami i jeszcze raz przepraszam za OT, choć widze że nie tylko ja miałem z tym tematem wątpliwości, pytania.
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 31-01-2013 o 15:20

Uzależniony Awatar PoulN

Zapomniałem dodać jeszcze:
    Canon EOS 5D Mark III auto focus system - YouTube

Jak widać na tym że mimo włączonej siatki nic nie błyska okrutnie przy wł. podświetleniu..

Więc jest tak, że:
    - jasna scena, podświetlenie siatki jak i punktów nie razi,
    - ciemniejsza scena siatka powoduje większy rozbłysk całego wizjera
    - opcja trzecia -wył. podświetlenie
    W kwietniu ma się pojawić jak wspomniano nowy firmaware, może coś wykombinują w tej kwestii.
    Tyle ode mnie.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 31-01-2013 o 16:04

Uzależniony

PoulN czy ty masz 5dmk3? Czy tylko opierasz się o te filmiki?

Ja dziś mogłem porównać z innym egzemplarzem i jest tak samo więc jestem spokojny.

Uzależniony Awatar PoulN

Nie, jestem przed zakupem i badałem teren, ale juz wszystko się wyjaśniło.
    I nie piszcie żebym wziął w łapy w sklepie, bo oczywyście to zrobie, chciałem poprstu obadać sprawe, aby w razie "w" mieć jakieś punkt odniesienia przed zakupem, bo jak widać na filmikach różnie to bywa.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Cytat Zamieszczone przez efbiaye Zobacz posta
    Kolego Czacha, a czasem nie masz włączonego trybu potwierdzania w wizjerze na auto?
    Nie

Podświetlenie nie przeszkadza i nie jest tak jasne jak na tym filmiku:
    Leakage of red light in the viewfinder of the Canon 5D mark III - YouTube
    Jedyne co mogą zaaplikować to poprawkę taką jak w 1d gdzie jest możliwość jaśniejszego podświetlenia potwierdzenia ostrości. I sam producent mówi iż może podświetlić się wizjer strona 77 instrukcji dwa ostatnie podpunkty:
    - Po zaświeceniu się punktów AF, część lub całość wizjera może zaświecić się na czerwono. Jest to cecha wyświetlania punktów AF (wykorzystującego ciekłe kryształy).
    - W niskich temperaturach, migające punkty AF (str. 74) mogą być trudno widoczne. Jest to cecha wyświetlania punktów AF (wykorzystującego ciekłe kryształy).

Bardziej interesuje mnie wspomaganie AF za pomocą IR z jakimi lampami działa i czy czerwone światło lampy wspomagania też powinno się zapalić.
    Puszki i słoiki z zaklinaczem piorunów.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez PoulN Zobacz posta
    ...bo jak widać na filmikach różnie to bywa.
    Tak samo jak aparaty, kamery mają ustawienia ekspozycji. Zazwyczaj ludzie używają auto. W dodatku masz ustawienia kontrastu i saturacji. W efekcie różne filmiki mogą sugerować różne sytuacje.

Uzależniony

Co do IR to sie odnosi do czerwonego swiatla w odroznieniu od przedblyskow wspomagajacych AF.

Tak w wolnej chwili z ciekawości przeanalizowałem tabele z klasyfikacja grup obiektywów. I tu mała ciekawostka stary 28-70 2.8 L USM i nowy 24-70 2.8 II L USM obsługują wszystkie podwójne krzyżowe punkty i należą do grupy "A", a pierwsza wersja 24-70 2.8 L USM obsługuje tylko jeden podwójny punkt krzyżowy i należy do grupy B, nowy mnie nie dziwi w tej klasyfikacji ale staruszek z 28-70 2.8L trochę mnie zdumiał.
    Puszki i słoiki z zaklinaczem piorunów.

Strona 7 z 14 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów