Strona 1 z 14 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 140

Wątek: 5D III a wybór ustawień AF'a

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Lightbulb 5D III a wybór ustawień AF'a

Witajcie,
    chcialem sie Was zapytac czy bawiliscie sie i testowaliscie juz rozne uklady/rodzaje dostosowania ustawienia AF'a do Waszych potrzeb i zdjec w nowej piatce?

Jak wiadomo nowe body oferuje dosc spore mozliwosci ustawien wzgledem obiektywow oraz rodzaju zdjec jakie chce sie wykonywac. Ja np. robie praktycznie tylko centralnym punktem (ot takie przyzwyczajenie :wink i przekadrowuje. Calosc w 90% odbywa sie u mnie na one shot i zastanawia mnie (bo jakos nie widze roznicy pomiedzy standardowym ustawieniem a spotowym skoncentrowanym na jeszcze dokladniejszy punkt w centrum kadru badz okok), ktore ustawienie jest najdokladniejsze (chodzi glownie o precyzje z dalszych odleglosci na szerokich katach)? Macie jakies doswiadczenie albo cos mozecie doradzic?

Mam nadzieje, ze watek rowniez pozwoli naswietlic i inne patenty ludziom błądzącym

pozdrawiam
    pikczer

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie Odp: 5D III a wybór ustawień AF'a

Tutaj jest jakiś tam opis ustawień AF i funkcji custom - Canon EOS 5D Mark III AF and Custom Function Settings

Tutaj natomiast podrecznik do AF w 1DX, ale myślę że sprawdza się również w przypadku 5D3 - http://downloads.canon.com/CDLC/EOS_..._June_2012.pdf

Jest tam jeszcze kilka poradników odnośnie 5D3 i pracy AF. Ja się jeszcze nie zabrałem do lektury tego..
    Ostatnio edytowane przez Czacha ; 21-01-2013 o 11:14

Miasto
    Warsaw

Dzieki Czacha - opisy chyba wszystkie mozliwe studiowalem ale jak napisalem - nie zobaczylem jakiejs znaczacej roznicy dlatego pytam o Wasze prywatne doswiadczenia badz spostrzezenia.

ps
    pdf sie nie otwiera :-(

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Jak wiadomo nowe body oferuje dosc spore mozliwosci ustawien wzgledem obiektywow oraz rodzaju zdjec jakie chce sie wykonywac. Ja np. robie praktycznie tylko centralnym punktem (ot takie przyzwyczajenie ) i przekadrowuje. Calosc w 90% odbywa sie u mnie na one shot i zastanawia mnie (bo jakos nie widze roznicy pomiedzy standardowym ustawieniem a spotowym skoncentrowanym na jeszcze dokladniejszy punkt w centrum kadru badz okok),
    U mnie wybór zależy od rodzaju fotki.Używam wszystkich.
    W Twoim przykładzie:Jeśli robisz kogoś ,twarz np. na tle jasnego okna,pod słońce, to użyj centralnie skupionego jeśli środkowy punkt AF lub przywiązanego do AF jeśli nie centralnym.[Nie przekadrowywuję ,używam wszystkich punktów AF].
    Nie ma jednego najdokładniejszego pomiaru.Jest tylko najlepiej do danego zdjęcia dobrany lub gorzej dobrany.Jeśli chcesz np.przy dużej rozpiętości tonalnej zrobic "feel" ekspozycji,wyliczyć najlepszą średnią ekspozycję dla obrazu,określić dokładnie rozpiętość ekspozycji, niezbędne jest użycie punktowego ,nie da się inaczej

Można pisac na klawiaturze jednym palcem lub wieloma.Kwestia potrzeb,czasu,umiejętności.

One shot...jeśli chcę sfotografować ptaka podrywajacego się z drzewa czy biegnącego dzieciaka nie ma innej opcji jak seria i śledzący focus,portret też seria po trzy klatki,itp.

Widzieć róznicę można przy stosowaniu róznych technik do tego samego zdjęcia w tym samym czasie.Spróbuj zrobić te na tle okna raz matrycowym a raz skupionym na obiekcie i obejrzyj..
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 21-01-2013 o 11:28

Początki nałogu
    Miasto
    Kielce/fr

Pikczer Wczoraj wlasnie testowalem "Natychmiastowe ostrzenie obiektow w obrebie p.AF" - poprostu nieprawdopodobne z jaka predkoscia lapie ostrosc, a testowalem z c24LII.

Miasto
    Warsaw

Dzieki za pomoc.
    To moze powiem z czym mam problem. Chodzi glownie o nieruchomych ludzi i ostrzenie na twarze z 2-4 metrow 24L II. Rozne obiekty nawet male np. figury na szachownicy, butelke na stole czy chodzby okladke czasopisma lapie idealnie. Jak ostrze na twarz/oko robi mi sie bardzo czesto bf i nie umiem sobie z tym poradzic. Szukalem innego punktu (usta lub wlosy polaczone z czolem) i tylko jak zona ma okulary z czarna kontrastujaca ramka lapie w punkt.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Czy przekadrowywujesz?

Początki nałogu

No właśnie być może problem występuje przy przekadrowaniu. Ja używam wszystkich dostępnych i nie zauważyłem takiej przypadłości.No ale akurat z 24 II nie testowałem
    CANON Laik

Początki nałogu
    Miasto
    Kielce/fr

Nie zauwazylem nic takiego, jeszcze dzis postaram sie to sprawdzic o ile ktos nie zrobi tego szybciej?
    Pikczer Jesli mozesz podaj dokladnie parametry, jakie miales ustawione?

Miasto
    Warsaw

Nie przekadrowywalem, bo testuje ;-)

Parametry np.: tryb M, iso 400 albo 800, f/1.4 a czasy 1/125 lub 1/160

Wiem, ze 24L II to trudne szklo ale zdziwiony jestem czemu mi sie to dzieje wlasnie przy tewarzach a nie nawet przy mniejszych przedmiotach... moze za maly kontrast??? Mo jak juz pisalem jak sa okulary, to lapie

Strona 1 z 14 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów