Ktore z powyzszych programow da najbardzoej naturalny efekt zdjec wnetrz robionych metoda HDR ? Slyszalem ze machinery ma mozliwosc robienia tzw fuzji, podobno jest to o niebo lepsze od HDR przy takich tematach. Czy ktos tego probowal?
Ktore z powyzszych programow da najbardzoej naturalny efekt zdjec wnetrz robionych metoda HDR ? Slyszalem ze machinery ma mozliwosc robienia tzw fuzji, podobno jest to o niebo lepsze od HDR przy takich tematach. Czy ktos tego probowal?
SNS HDR uruchamiany z parametrem "-natural" działa moim zdaniem bardzo dobrze - bez przerysowań kontrastu
W zasadzie nie widze różnicy z Machinery Natural - kupiłem pare miesięcy temu licencję ale i tak wolę używać SNS HDR.
Machinery jest dobre jak zależy Ci jeszcze na obróbce tego HDR'a (jezeli coś trzeba namieszać, ale w zdjęciach pomieszczeń raczej nie trzeba bardzo czarować)
Troszkę o tym i przykładowe zdjęcie: http://www.canon-board.info/technika...-hdr-yz-88380/
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
Moje fotki Moje fotki II
Sciagnalem demo Machinery bo czytalem ze da sie robic tzw. fuzje jak to zrobic w tym programie?
Ostatnio edytowane przez wagteil ; 25-01-2013 o 15:00
Co to są te fuzje?
Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)
mam oba - wg mnie bardziej naturalne efekty daje SNS, machinery więcej możesz podkręcić i się pobawić "efektowo"..
nie twierdzę że się nie da jednym czy drugim tych samych efektów osiągnąć ale taka na domyślnych ustawieniach wygląda..
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Niektórzy twierdzą że na domyślnych ustawieniach jest dokładnie odwrotnie ;-)
Machinery ma kilka trybów tworzenia HDR. Dwa pierwsze polegają na tym że obraz jest składany z oryginalnych fragmentów obrazów żródłowych. Trochę tak jak jakbyś wszystkie obrazy wrzucił na warstwy w PS i zamalawał rózne fragmenty pozostawiając tylko "najlepiej" naświetlone. Taki HDR raczej efektowny nie jest, nie ma podkręconych kolorów ani kontrastów, za to zawiera oryginalne części obrazów źródłowych posklejane w jeden. Niżej jest przykład.
Nic nie stoi na przeszkodzie żeby taki obraz złożyć i podkręcić opcjami typu "Tone mapping".
Ostatnio edytowane przez MMM ; 26-01-2013 o 23:12
no może.. ty jako autor wiadomo że będziesz bardziej za swoim, ja piszę co mi się wydaje..
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
SNS wg mnie jest bardziej naturalny w swojej naturalności.
Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)