Strona 80 z 84 PierwszyPierwszy ... 30707879808182 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 791 do 800 z 837

Wątek: Error 99 (err99)

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Error 99 (err99)

Witam,

Cytat Zamieszczone przez skorpios Zobacz posta
    to moj pierwszy post, wiec prosze o wyrozumialosc, jesli bedzie w nieodpowiednim miejscu lub beda pytania o rzeczy juz wytlumaczone Kupilem Canona 1000D, dzis przyszedl, okazuje sie, ze po kazdym wylaczeniu aparatu musze wyjmowac baterie, zeby ponownie go uruchomic, poza tym pstrykalem foty bez obiektywu (stary SIGMA DL ZOOM 35-80mm 1:4-5.6 wyjety z kliszowego Canona 1000F) i aparat zawiesza sie na trybie M, tylko i wylacznie, lustro zostaje u gory, dioda pali sie na czerwono, aparat nie reaguje. Update'owalem (dziwne slowo spolszczone :P) firmaware z 1.0.3 na 1.0.7.
    Przepraszam bardzo, ale jak niewiele z tego zrozumiałem, to jak mam pomóc... Napisz dokładnie, co nie działa i w jakim trybie, oraz jakie próby wykonałeś. Na razie, o ile dobrze zrozumiałem, to:
    - zresetowałeś ustawienia aparatu do ustawień fabrycznych i nic nie pomogło
    - sprawdziłeś, czy nie jest ustawiony czas "Bulb" w trybie M
    - wgrałeś nowy firmware, aparat nie pokazał błędu (wgrało się dobrze) i dalej to samo
    - po zresetowaniu, ustawiłeś body na "zielony kwadracik", aparat zrobił jedno zdjęcie i się zawiesił (czy tak ??)
    - przełączenie na inny tryb pracy (Av, Tv) nie pomaga, dalej się zawiesza
    - na ekranie wyświetlany jest prawidłowy czas i przysłona (np. f5.6, czas 1/100), a mimo to po naciśnięciu migawki lustro się podnosi i już nie opada, dioda świeci się na czerwono i żaden przycisk nie działa - pomaga tylko wyłączenie i wyjęcie baterii
    - po odpięciu obiektywu od body jest to samo, dalej się zawiesza
    - również ustawienie w trybie M parametrów f5.6 oraz czasu 1/100 nie pomaga, dalej to samo
    - ew. mogę wrzucić filmik nakręcony komórką jak to wygląda (jeśli trzeba)

Czy tak tak wygląda, czy nie - napisz dokładnie, to będziemy mogli pomóc...

Pozdrawiam, Alex

Bywalec Awatar DarekB
    Miasto
    Działdowo

Skorpios... Wysłałem Ci PW.

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Miasto
    Londyn \ Dzialdowo

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    ironią nic nie zdziałasz a jedynie możesz zarobić ostrzeżenie
    jak ktoś będzie chciał pomóc to pomoże jak nie to nie.
    wiem ale potrzebuje szybkiej odpowiedzi, wchodze na forum poswiecone Canonwi, a tu na jak na zlosc nie ma ochotnika z odpowiednia wiedza :P pozdrawiam.

Miasto
    Londyn \ Dzialdowo

Witaj Alex, jestem nowy w temacie lustrzanek cyfrowych, wiec nie dziwie sie, ze belkocze :P

za kazdym razem, jak uda mi sie uruchomic aparat, po wylaczeniu musze wyjac i wlozyc ponownie baterie, wtedy aparat czasami sie uruchomi.

Aparat nie zawiesza sie po zrobieniu zdjecia, po prostu wylacza sie, jak przechodzi w tryb czuwania,

zaktualizowalem oprogramowanie z 1.0.3 na 1.0.7 (wszystko poszlo ok, bez zadnego bledu).

"na ekranie wyświetlany jest prawidłowy czas i przysłona (np. f5.6, czas 1/100), a mimo to po naciśnięciu migawki lustro się podnosi i już nie opada, dioda świeci się na czerwono i żaden przycisk nie działa - pomaga tylko wyłączenie i wyjęcie baterii" - zaobserwowalem to tylko, jak aparat ustawiony jest w trybie M

zrestartowanie do ustawien fabrycznych nie pomaga,

to tyle, opisuje to na tyle, na ile potrafie jesli masz jakies pomysly, prosze o pomoc,

pozdrawiam.

Początki nałogu

Witam,

Podsumowując:
    - po wyłączeniu aparatu wyłącznikiem zasilania nie chce się ponownie włączyć - pomaga wyjęcie i włożenie baterii
    - po samowyłączeniu (przejściu w tryb czuwania) również aparat nie chce się "obudzić", pomaga wyjęcie baterii
    - w trybie manualnym aparat zawiesza się - lustro podniesione, dioda świeci, przyciski nie reagują
    - w pozostałych trybach (Av, Tv, "zielony kwadracik") działa dobrze, robi zdjęcia - dopóki się go nie wyłączy...
    - odpięcie obiektywu (całkiem, samo body) lub podpięcie innego nic nie zmienia (nie ma zwarcia w obiektywie)
    - wbudowana lampa błyskowa otwiera się normalnie i działa jak trzeba

Wygląda to na uszkodzenie elektroniki i bez serwisu pewnie się nie obejdzie....

Sprawdź jeszcze na wszelki wypadek z innym akumulatorem (może z akumulatorem coś nie tak, przejdź się do sklepu i poproś obsługę o "pożyczenie" na chwilę akumulatorka lub sprawdź u znajomych) oraz przy wyjętym akumulatorze poruszaj klapką gniazda akumulatora i karty SD (czy mikrowyłączniki dobrze kontaktują) oraz głównym wyłącznikiem zasilania (może coś nie kontaktuje). Raczej nie pomoże, ale spróbuj... Pewnie na odległość (bez rozebrania body) niewiele więcej da się poradzić, więc jak body na gwarancji, to oddaj lub serwis...

Pozdrawiam, Alex

EDIT:
    Cytat Zamieszczone przez michpok
    Gdy naciskałem spust słychać było, że lustro się podniosło, ale zdjęcie się nie zapisało a aparat się wyłączał. Włączyć mogłem go wyjmując baterię i wkładając z powrotem. Powtarzało się to jakieś 10- 15 min. później jak już aparat załapał to chodził bez zarzutu. Okazało się, że styki na puszce były zabrudzone. Tę usterkę najlepiej potwierdzić poprzez pstrykanie bez wkręconego obiektywu.
    Sprawdź to - czy bez obiektywu objawy są takie same?
    Ostatnio edytowane przez Aleximov ; 20-01-2013 o 19:55

Miasto
    Londyn \ Dzialdowo

Cytat Zamieszczone przez Aleximov Zobacz posta
    czy bez obiektywu objawy są takie same?
    Tak, takie same.

Miasto
    Londyn \ Dzialdowo

Kupilem nowego Canona 1100D, wiec naprawa 1000D nie jest taka pilna, ale jesli ktos mialby jakies sugestie, to z gory dziekuje

Witam. Po raz kolejny mam problem z moim Canonem EOS300D
    Dziś aparat oszalał - po włączeniu słychać było w środku jakieś dziwne odgłosy i przy spoglądaniu przez celownik obraz był zaciemniony mimo otwartej maksymalnie przysłony w obiektywie. Po zdjęciu obiektywu zauważyłem że lusterko samo się porusza - lekko się unosi i wraca w dół jednak nie dochodzi do pozycji spoczynkowej, dodatkowo w pewnej chwili aparat na moment uchylił migawkę. Na szczęście migawka zamknęła się po chwili samoczynnie ale lusterko nie opadło do pozycji spoczynkowej. Temu wszystkiemu towarzyszyło wyświetlenie się błędu Error 99 i totalna blokada aparatu - brak reakcji na cokolwiek, nawet po wyłączeniu wyłącznikiem i otwarciu klapki baterii aparat "świrował". Pomyślałem że to może wina firmawre więc wgrałem firmware od nowa (oryginalne Canon 1.1.1) i po wgraniu firmware aparat już nie świruje - lusterko znajduje się w pozycji spoczynkowej i nie porusza się samodzielnie, migawka także i znów można normalnie robić zdjęcia, tzn działa AF, wszystkie funkcje działają tyle, że po zrobieniu zdjęcia wyskakuje znów Error 99 i to na obu moich obiektywach
    Zarówno na EF-29-105 USM jak i na kitowym EF-S 18-55 a to jest niemożliwe, żeby szlag trafił obydwa obiektywy na raz pozatym jeszcze wczoraj wszystko działało normalnie. Dodam też, że po zrobieniu zdjęcia zapisuje się ono normalnie na karcie pamięci i ma prawidłową ostrość oraz naświetlenie. Co jest przyczyną wyświetlania się tego cholernego Error 99 ? Ten błąd strasznie utrudnia korzystanie z aparatu, bo po każdym zdjęciu trzeba aparat wyłączyć i ponownie włączyć (starczy wyłącznikiem).
    Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam
    Paweł

Pełne uzależnienie

Najwyraźniej zawodzi komunikacja body z obiektywami lub sam firmware. Sprawdź na początek styki i wgraj najnowszy dostępny firmware.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Firmware wgrałem 1.1.1. czyli chyba najnowszy dostępny właśnie i po jego wgraniu aparat przestał świrować - pozostał tylko ten nieszczęsny Error 99 po zrobieniu zdjęcia i to za każdym razem
    Sam obiektyw działa, ostrzy, przesłona funkcjonuje jak należy. Czyściłem styki szmatką na sucho, spróbuje jeszcze denaturatem, jeśli to nie pomoże to czy może to być spowodowane uszkodzeniem migawki ? Wygląda wizualnie na nietkniętą i zdjęcia wychodzą normalnie - są prawidłowo naświetlone i ostre.

Strona 80 z 84 PierwszyPierwszy ... 30707879808182 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów