Strona 27 z 82 PierwszyPierwszy ... 1725262728293777 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 814

Wątek: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie Odp: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    Zgadza się ale nie popadajmy ze skrajności w skrajność. Ile ludzi tyle opinni. Jeden woli matkę drógi teściową. Ja już dawno wyleczyłem się z szumiących zdjęć.
    To nie kwestia leczenia czy szumofobii, bo zdjec pixel po pixelu od dawna nie ogladam i chyba jako z nielicznych na CB staralem sie kilka ladnych lat temu tluamczyc czy pixele i ostrosc na 100% to nie wszystko. Tylko tu chodzi o przyjemnosc i wygode pracy, gdy mozesz zarzucic ISO 12800 i nie martwic sie o to, ze nie bedziesz w stanie wyciagnac cieni. Jesli sprobujesz 6D lub 5D3 to zrozumiesz o czym mowie
    Ostatnio edytowane przez Czacha ; 16-01-2013 o 23:30

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Ja to rozumiem pomimo używania poczciwego 5D. Kiedyś ktoś napisał coś takiego "kto chce szuka sposobu a kto nie chce szuka powodu" Znam ograniczenia swojej puszki, potrafię z nimi pracować tyle. W tym roku pojawi się MK III więc zapewne będę w niebo wzięty jakością obrazka, AF i innymi rzeczami jakich nie mam w 5D
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

A widzisz, Adam Trzcionka z kolei wciaz uwielbia pierwsze 5D i ma ich kilka stale dokupujac kolejne, zas na 5D3 narzeka ze wzgledu na jak dotad nierozwiazywalny problem z AF Powtorze sie, 5D2 to swietny aparat, ale dzis sa na rynku dwa nowe ktore sa od niego najprosciej piszac lepsze

Miasto
    Chełmno

Ja też je lubię i uważam, że do takiej pracy jaką wykonuje nadaje się znakomicie i nic mu nie brakuje, mimo złej opinii, że nie można robić nim sportu Ja robiłem nim wszystko, fakt nie trafi czasami ale robię kolejne ujęcie. Jakość obrazka nadal bardzo wysoka a że szumi trochę mocniej jak obcene aparaty taki mały minusik W wakacje będzie 6 lat jak go używam, poznałem go na tyle dobrze, że jestem w stanie zrobić nim dobry materiał, czasami lepszy jak ludzie mający nowsze puszki

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Powtorze sie, 5D2 to swietny aparat, ale dzis sa na rynku dwa nowe ktore sa od niego najprosciej piszac lepsze
    Pod wzgledm ISO - tak :] mozna sie zgodzic z tym zdaniem

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Z tego co wyczytałem w necie w kiepskim świetle AF w 6d będzie lepszy. A jako że głównie jadę na środkowym to coraz bardziej skłaniam się do 6d.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Już prawie chciałem kupić 6d (obecnie mam starą 5), ale właśnie się zorientowałem, że przesunięty jest multicontroller, a na dodatek też zmieniony kształt (ale to wydaje się mniejszym problemem) więc pytanie do tych co mają 6d, a wcześniej używali puszki z multicontrollerem takim jak w 5D - czy idzie się przestawić, czy już zawsze będzie tego brakować?
    Trochę mnie to przeraża, a nie chciałbym dopłacać do 5d mk3, chyba już wolę zostać z 5d mk1.

Miasto
    Chełmno

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    Już prawie chciałem kupić 6d (obecnie mam starą 5), ale właśnie się zorientowałem, że przesunięty jest multicontroller, a na dodatek też zmieniony kształt (ale to wydaje się mniejszym problemem) więc pytanie do tych co mają 6d, a wcześniej używali puszki z multicontrollerem takim jak w 5D - czy idzie się przestawić, czy już zawsze będzie tego brakować?
    Trochę mnie to przeraża, a nie chciałbym dopłacać do 5d mk3, chyba już wolę zostać z 5d mk1.
    Mam tak samo jak Ty, po przeczytaniu specyfikacji 6D wyleczyłem się z niego pomimo dobrego centralnego AF i dużej poprawy jakości. Brak Joya do wybierania AFu, brak guzika WB na puszcze, krótsze czasy migawki 1/4000s obecnie mam 1/8000s, nie możliwość podpięcia lamp studyjnych, synchro dla lamp też dużo krótsze dlatego zdecydowałem o zakupie 5D MK III. Kupujesz aparat na lata nie na rok

Uzależniony Awatar jac+

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    chyba już wolę zostać z 5d mk1
    Z powyższego wynika, że 5D1 zaspokaja Twoje potrzeby. W tym momencie po kiego czorta wymieniać? Trzymaj o co masz i ciułaj na 6D Mk II, 5D Mk IV itd itd.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

brak guzika WB na puszcze, krótsze czasy migawki 1/4000s obecnie mam 1/8000s
    To dla mnie nie problem.

nie możliwość podpięcia lamp studyjnych,
    Przez wyzwalacze chyba da radę, mam nadzieję, że się nie mylę.

synchro dla lamp też dużo krótsze
    Do przełknięcia w pomieszczeniach da radę, a na zewnątrz używam praktycznie tylko systemowych, a tam można się poratować hssem.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez jac+ Zobacz posta
    Z powyższego wynika, że 5D1 zaspokaja Twoje potrzeby. W tym momencie po kiego czorta wymieniać? Trzymaj o co masz i ciułaj na 6D Mk II, 5D Mk IV itd itd.
    Nie koniecznie, są pewne rzeczy które chciałbym lepsze - chociażby ISO i boczne punkty AF (ale bez joysticka wydają się i tak mało użyteczne). Zdjęcia robię dla przyjemności, zarabiam w inny sposób, więc zakup 5d mk3 nie jest uzasadniony ekonomicznie, choć chciałbym mieć taki aparat.

Strona 27 z 82 PierwszyPierwszy ... 1725262728293777 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów