Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
Znajoma raczej niech w tych sprawach Ci nie doradza.
Te szkła [EF-S]Mają oznaczenie w nazwie i białą a nie czerwoną kropkę przy bagnecie.EF-S} maja budowę przystosowana do aparatów z mniejszą matrycą i lustrem.Głębiej wchodzą w głąb komory lustra i mogą spowodować uderzenie lustra w koniec obiektywu.Mogą nie muszą uszkodzic aparat.Naprawa dość kosztowna.W dodatku nie pokryją całego kadru lecz jego wycinek,obraz kołowy itp.
Szkła są oznaczone.Mają inny symbol.Mają troszkę inne mocowanie i załozyć je możesz tylko na siłę lub wcale.
Zawsze i w każdym aparacie trzeba używac szkieł do niego dedykowanych.Masz te dane w instrukcji.W instrukcji obiektywu także.
Nigdy nie zakładaj do żadnego aparatu szkieł bez upewnienia się czy możesz.
Do samochodu też nie montujesz przypadkowych części.
Super, nie spodziewałem się aż takiego wytłumaczenia, koleżanka zajmuje się fotografią zawodowo więc nie wiem dlaczego nie jest zorientowana co w trawie piszczy, ja tam wolę tez się normalnie upewnić bo aż takiej wiedzy nie mam więc jeszcze raz dziękuję za informacje.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez szunaj60 Zobacz posta
Szkła z bagnetem EF-S do Twojej puszki nie są zalecane ze względu na to że możesz uszkodzić lustro a tego serwis nie zrobi na gwarancji.Po prostu nie zakładaj bo szkoda sprzętu.Szkła EF z przysłoną f 1,8 i 2,8 są szkłami jasnymi i pewnie Twoja znajoma ma na nie ochotę,ale nie sprzedawaj ich bo są bardzo dobre pod 5DmkIII

--- Kolejny post ---

I nie tylko pod 5dmkIII
Hmmmm, znajoma ma i pracuje na szkłach 1.2 więc dla niej te szkła z tego co mi powiedziała są za ciemne no kobita ma trochę kasy więc też nie szczypie się z jej wydawaniem.