Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Czy będzie współgrała ze sobą puszka ze słoikami

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Question Czy będzie współgrała ze sobą puszka ze słoikami

Witam,
    mam może niecodzinne pytanie bo zamierzam stać się szczęśliwym właścicielem puszki Canon 5D Mark III lecz zastanawiam się czy nie będę miał problemu ze szkłami, więc moje pytanie do ludzi którzy użytkują ten aparacik (5D Mark III) czy poniższe szkła będą działaly z tą puszką:
    - EF 20 mm f/2.8 USM
    - EF 24 mm f/2.8 IS USM
    - EF 50 mm f/1.8 II
    - EF 85 mm f/1.8 USM
    Za pomoc będę bardzo wdzięczny.
    Dziś jest pierwszy dzień reszty Twojego życia. Uwieczniaj to na zdjęciach !!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie Odp: Czy będzie współgrała ze sobą puszka ze słoikami

Szkła EF Canona a więc i te co wymieniłes są przeznaczone m.in. do tego aparatu.Nie próbuj zakładac tych sygnowanych EF-S.Canona.

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Szkła EF Canona a więc i te co wymieniłes są przeznaczone m.in. do tego aparatu.Nie próbuj zakładac tych sygnowanych EF-S.Canona.
    A czym grozi takie podpięcie? Wracając do mojego pytania, moja znajoma mi właśnie coś dzisiaj powiedziała, że szkła ze światłem EF 1.8 i EF 2.8 nie będą chodziły z tym body więc trochę się przestraszyłem, że zainwestują w body a później będę skazany na szkła za 6000 wzwyż wolę się upewnić aby nie było problemów finansowych i płaczu w domu b to przecież nie 2000 za jakiegoś Cropa.

Uzależniony

powiedz znajomej żeby lepiej zajęła się wypiekami świątecznymi

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Cytat Zamieszczone przez zoomi Zobacz posta
    powiedz znajomej żeby lepiej zajęła się wypiekami świątecznymi
    No, może się obawia że będę dla niej konkurencją ale chyba nie bo ona w innych klimatach działa a ja chcę tez w innych. Nurtuje mnie tylko informacja od Janmar-a coś się może stać jakbym przez przypadek takie szkło podpiął. Może puszka do wymiany?

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Szkła z bagnetem EF-S do Twojej puszki nie są zalecane ze względu na to że możesz uszkodzić lustro a tego serwis nie zrobi na gwarancji.Po prostu nie zakładaj bo szkoda sprzętu.Szkła EF z przysłoną f 1,8 i 2,8 są szkłami jasnymi i pewnie Twoja znajoma ma na nie ochotę,ale nie sprzedawaj ich bo są bardzo dobre pod 5DmkIII

--- Kolejny post ---

I nie tylko pod 5dmkIII

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Znajoma raczej niech w tych sprawach Ci nie doradza.
    Te szkła [EF-S]Mają oznaczenie w nazwie i białą a nie czerwoną kropkę przy bagnecie.EF-S} maja budowę przystosowana do aparatów z mniejszą matrycą i lustrem.Głębiej wchodzą w głąb komory lustra i mogą spowodować uderzenie lustra w koniec obiektywu.Mogą nie muszą uszkodzic aparat.Naprawa dość kosztowna.W dodatku nie pokryją całego kadru lecz jego wycinek,obraz kołowy itp.
    Szkła są oznaczone.Mają inny symbol.Mają troszkę inne mocowanie i załozyć je możesz tylko na siłę lub wcale.
    Zawsze i w każdym aparacie trzeba używac szkieł do niego dedykowanych.Masz te dane w instrukcji.W instrukcji obiektywu także.
    Nigdy nie zakładaj do żadnego aparatu szkieł bez upewnienia się czy możesz.
    Do samochodu też nie montujesz przypadkowych części.
    Super, nie spodziewałem się aż takiego wytłumaczenia, koleżanka zajmuje się fotografią zawodowo więc nie wiem dlaczego nie jest zorientowana co w trawie piszczy, ja tam wolę tez się normalnie upewnić bo aż takiej wiedzy nie mam więc jeszcze raz dziękuję za informacje.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez szunaj60 Zobacz posta
    Szkła z bagnetem EF-S do Twojej puszki nie są zalecane ze względu na to że możesz uszkodzić lustro a tego serwis nie zrobi na gwarancji.Po prostu nie zakładaj bo szkoda sprzętu.Szkła EF z przysłoną f 1,8 i 2,8 są szkłami jasnymi i pewnie Twoja znajoma ma na nie ochotę,ale nie sprzedawaj ich bo są bardzo dobre pod 5DmkIII

--- Kolejny post ---

I nie tylko pod 5dmkIII
    Hmmmm, znajoma ma i pracuje na szkłach 1.2 więc dla niej te szkła z tego co mi powiedziała są za ciemne no kobita ma trochę kasy więc też nie szczypie się z jej wydawaniem.

Bywalec
    Miasto
    Opole

Cytat Zamieszczone przez titit Zobacz posta

Hmmmm, znajoma ma i pracuje na szkłach 1.2 więc dla niej te szkła z tego co mi powiedziała są za ciemne no kobita ma trochę kasy więc też nie szczypie się z jej wydawaniem.

No biorąc pod uwagę że w canonie są dwa szkła tego typu, to koleżanka nie ma bogatej szklarni
    EOS R + 6D + 24L + 35IS + 50 1.4 + 85 1.8

Fotograf ślubny Opole
    facebook

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Cytat Zamieszczone przez szunaj60 Zobacz posta
    I nie tylko pod 5dmkIII
    Pewnie 5D Mark II również będą śmigać bo to też FF.

Bywalec
    Miasto
    Opole

Dlaczego niby jasne stałki mają nie działać z 5d MK III? Wszystko będzie ok.
    EOS R + 6D + 24L + 35IS + 50 1.4 + 85 1.8

Fotograf ślubny Opole
    facebook

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów