Pokaż wyniki od 1 do 10 z 53

Wątek: 5D MkI padł - 6D czy w Nikona?

Mieszany widok

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie Odp: 5D MkI padł - 6D czy w Nikona?

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    jeśli masz cropa i fotografujesz krajobrazy to pewnie masz obiektyw z "krajobrazowymi" kątami widzenia (ef-s)
    Mam APS-C, ale kompletując przyszłościowo szklarnię od kilku lat kupowałem wyłącznie szkła EF (część pozostała jeszcze z analogowych czasów). Jedyny EF-S jaki się przewinął przez moje ręce to 18-55 IS.

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    szybko wyjdzie że nawet tak trywialnego tematu jak landszawcik nie daje się (na odpowiednim poziomie) focić tylko z 50/1.8 .
    Jasiu, no co Ty? Dwadzieścia lat temu heliosem 58/2.0 trzeba było wszystko zrobić, od portretu po landszafcik . I ludziska cuda tym robili. Bo jak człowiek ma parcie to i z trzech zapałek helikopter zrobi .
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: 5D MkI padł - 6D czy w Nikona?

Cytat Zamieszczone przez jac+ Zobacz posta
    Mam APS-C, ale kompletując przyszłościowo szklarnię od kilku lat kupowałem wyłącznie szkła EF (część pozostała jeszcze z analogowych czasów). Jedyny EF-S jaki się przewinął przez moje ręce to 18-55 IS.

Jasiu, no co Ty? Dwadzieścia lat temu heliosem 58/2.0 trzeba było wszystko zrobić, od portretu po landszafcik . I ludziska cuda tym robili. Bo jak człowiek ma parcie to i z trzech zapałek helikopter zrobi .
    też fociłem heliosem (mam go do dzisiaj) to dobry obiektyw - ale to było trzydzieści lat temu świat poszedł trochę do przodu i nawet miałem coś szerokiego 38?mm (nie pamiętam) i 120mm (tego mam do dzisiaj) ale mówimy o bardziej krajobrazowych szerokościach, ja też focę APS-C i ultra wide był drugim obiektywem jaki kupiłem a mało brakowało by był pierwszym, kupujesz C 10-22 jak przejdziesz na FF to sprzedasz i kupisz lub zamienisz na 17-40 i po zawodach - tak po prostu nie da się mieć bardzo szerokiego kąta na APS-C szkłami EF musisz kupić EF-S (możesz kupić szeroką sigmę z wypukłą soczewką czy jakąś rybę ale to nie to samo - to inna klasa obiektywów).
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 19-12-2012 o 11:26
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uprawnienia umieszczania postów